in

Είναι o πόνος στο πόδι σας ισχιαλγία – ή κάτι άλλο;

6 κοινές αιτίες της ισχιαλγίας
Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορούν να ασκήσουν πίεση στο ισχιακό νεύρο σας:
1.Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. ´Όταν ένας δίσκος (που συχνά περιγράφεται ως αμορτισέρ της σπονδυλικής στήλης μας) μεταξύ των κατώτερων σπονδύλων της οσφύς διογκώνεται προς τα μέσα ή προς τα έξω, μπορεί να πιέσει ένα από τα νεύρα που σχηματίζουν το ισχιακό νεύρο´, λέει ο Δρ. Κανδυλάκης.Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες της ισχιαλγίας και εμφανίζεται συχνότερα σε νεότερους ασθενείς. Εντούτοις, οι κήλες δεν προκαλούν ανησυχία αν δεν συμπιέσουν ένα νεύρο και προκαλέσουν συμπτώματα (κυρίως αδυναμία).
2.Οσφυϊκή σπονδυλική στένωση. Μία πρόπτωση δίσκου και/ή αυξημένη τάση των συνδέσμων που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη μπορεί να περιορίσει το κανάλι μέσω του οποίου περνούν τα νεύρα.«Οι εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη προκαλούν μερικές φορές οστικές προεκβολές που μπορεί να ερεθίσουν ή να συμπιέσουν το νεύρο/α», εξηγεί.3. Σπονδυλολίσθηση. Σε αυτή τη περίπτωση, οι σπόνδυλοι ξεφεύγουν από την ευθυγράμμισή τους. Ο εκφυλισμός του δίσκου, οι προηγούμενοι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, προγενέστερη χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και το φυσικό στρες στη σπονδυλική στήλη είναι κάποια από τα κοινά αίτια.
«Οι νεαροί αθλούμενοι, δύτες και άλλοι αθλητές που κάνουν υπερέκταση της πλάτη τους κινδυνεύουν από σπονδυλολίσθηση«, σημειώνει ο Δρ. Κανδυλάκης.
«Το σήκωμα βάρους στρεσάρει επίσης τη σπονδυλική στήλη, όπως συμβαίνει και με την παχυσαρκία επειδή το επιπλέον βάρος τραβά τη σπονδυλική στήλη.»
4.Τραύμα. Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, οι πτώσεις και οι αθλητικοί τραυματισμοί που προκαλούν βλάβη στους ιστούς μπορούν να συμπιέσουν το ισχιακό νεύρο.
5. Σύνδρομο πυραμοειδούς. Περίπου 15-25% των ασθενών με ισχιαλγία έχουν αυτό το σύνδρομο. Τραυματισμοί, στρες ή σφίξιμο στον πυραμοειδή μυ του γλουτού συμπιέζουν το ισχιακό νεύρο προκαλώντας συμπτώματα. «Το σύνδρομο πυραμοειδούς είναι παρόμοιο, αλλά διαφορετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται διαφορετικά», σημειώνει.
6. Νωτιαίοι όγκοι. Αυτοί μπορούν να συμπιέσουν ένα από τα νεύρα που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη ή το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο στον μηρό, στο ισχίο και στη βουβωνική χώρα. «Αλλά οι όγκοι του νωτιαίου μυελού δεν είναι τόσο συνηθισμένοι και σπάνια προκαλούν συμπτώματα κάτω από το γόνατο», λέει ο Δρ. Κανδυλάκης.3 προβλήματα που συγχέονται με την ισχιαλγία
Αυτές οι παθήσεις δημιουργούν πόνο στα πόδια και τα άκρα και μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως ισχιαλγία. Αλλά δεν προκαλούνται από τη πίεση του ισχιακού νεύρου
1.Περιφερική αγγειακή νόσος. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων του ποδιού περιορίζει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει πόνο και μυϊκές κράμπες.
Όπως και με την ισχιαλγία, η αγγειακή νόσος μπορεί να κάνει τη βάδιση ιδιαίτερα δύσκολη.
2.Περιφερική νευροπάθεια. «Ο διαβήτης, ο αλκοολισμός και άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μικρά νεύρα στα άκρα», λέει ο Δρ. Κανδυλάκης.
Όπως η ισχιαλγία, η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο πόδι και τα άκρα.
3.Νευροπάθεια του περονιαίου νεύρου. Ο τραυματισμός στο κοινό περονιάιο νεύρο, που βρίσκεται κάτω από το γόνατο στο εξωτερικό τμήμα του ποδιού, μπορεί να προκαλέσει την αδυναμία και την πτώση του άκρου πόδα που μερικές φορές μπερδεύεται με την ισχιαλγία.
«Όταν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να καθορίσουμε αν προέρχεται από περιφερική ή νωτιαία βλάβη», σημειώνει ο Δρ. Κανδυλάκης.
Πώς να μάθετε αν ο πόνος στα πόδια είναι ισχιαλγία
Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν ο πόνος στο πόδι είναι ισχιαλγία, κλείστε ένα ραντεβού και μιλήστε με έναν από τους γιατρούς της ομάδας αποκατάστασης.
Αυτός θα εξετάσει το ιστορικό της υγείας σας και θα κάνει φυσική εξέταση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλεκτρομυογραφία (EMG) μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την πηγή του πόνου σας.
Η συντηρητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας και της υδροθεραπείας που γίνονται στην ευεξία, είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία σας.
ΠΗΓΗ

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nasos@koolnews.gr