in

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Είναι όντως το μέλλον της αυτοκίνησης;

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό για το κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, και μετακινούμαστε. Κυρίως λόγω της επιτυχίας της Tesla, οι νέοι όλο και περισσότερο σταμάτησαν να ονειρεύονται Mercedes, BMW και Ferrari, αλλά προτιμούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο είναι και τρομερά γρήγορο εκτός από όλα τα άλλα εξτραδάκια που προσφέρει. Μαζί θα δούμε παρακάτω σημαντικές λεπτομέρειες της ηλεκτροκίνησης που όλοι θα πρέπει να ξέρουμε.

Διαφήμιση

Φόρτιση αυτοκινήτου όπως λέμε φόρτιση smartphone

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που αναφέρουν οι πολέμιοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης, ο οποίος μπορεί να φτάσει στην καλύτερη περίπτωση την μία ώρα.

Σίγουρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνα από τα βενζινοκίνητα (ή diesel) αυτοκίνητα, καθώς δεν παράγουν καυσαέρια. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι ενώ όντως η πλήρης φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να διαρκέσει κάποια ώρα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τα φορτίζουν στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αργή φόρτιση που δεν κοστίζει πολλά χρήματα (AC φόρτιση). Αν πάλι ξεμείνετε με το Tesla σας στα μέσα της διαδρομής, μπορείτε να το φορτίσετε σε ταχυφορτιστές (DC φόρτιση) σε συγκεκριμένα σημεία που ονομάζονται ΣΕΑ. Τα 45-60 λεπτά που διαρκεί η φόρτιση από 20% σε 80% μπορείτε να τα αξιοποιήσετε πίνοντας ένα καφεδάκι, βλέποντας Netflix στην οθόνη του αυτοκινήτου.

Το οικονομικό κομμάτι της ηλεκτροκίνησης

Εκτός από την οικονομία στα ‘καύσιμα’, θα χαρείτε να μάθετε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ χαμηλά κόστη συντήρησης, καθώς δεν διαθέτουν τα εξαρτήματα μιας μηχανής εσωτερικής καύσης. Το μόνο που έχετε να προσέχετε είναι βασικά μέρη (όπως τακάκια φρένων), αλλά το κυριότερο είναι να προσέχετε την μπαταρία η οποία μπορεί να είναι το πιο ακριβό μέρος του αυτοκινήτου, δεν θα έχετε όμως πρόβλημα εφόσον φορτίζετε το αυτοκίνητο με τον σωστό τρόπο (AC φόρτιση) και σπάνια με τον γρήγορο τρόπο (DC φόρτιση).

Επιδόσεις που σας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

Μπορεί να έχετε δει και εσείς βιντεάκια με ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αφήνουν πολλά μέτρα πίσω πανάκριβα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη ή πετρέλαιο (Porsche, Lamborghini, κ.α.). Αυτό οφείλεται στο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν άμεση μετάδοση κίνησης, καθώς μετατρέπουν την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική, καταφέρνοντας πολλές φορές τα 0-100 σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.
Εκτός από την επιτάχυνση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στρίβουν και πιο γρήγορα, λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους και της υπεροχής σε ροπή. Γενικά, για να μπορέσει ένα βενζινοκίνητο να ανταγωνιστεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις επιδόσεις θα πρέπει να είναι πολύ πιο ακριβό ή και να υποστεί μηχανικές βελτιώσεις, διαφορετικά 10 στις 10 φορές, το βενζινοκίνητο (ή πετρελαιοκίνητο) ‘τρώει τη σκόνη’ του ηλεκτρικού.

Είναι τελικά το μέλλον ‘ηλεκτρικό’;

Η απάντηση που θα σας δώσουμε είναι ‘ναι με αστερίσκο’. Ενώ μπορεί να είναι ήδη δημοφιλή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θεωρούμε ότι εν έτει 2022, δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για καθολική καθιέρωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που προσπαθεί να καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί για φόρτιση (ειδικά στην Ελλάδα), ενώ επίσης η τεχνολογία είναι σχετικά νέα και σίγουρα εμφανίζει προβλήματα τα οποία θα πρέπει να εξαλειφθούν. Τέτοια προβλήματα αφορούν κυρίως την μπαταρία (μεγάλο κόστος), καθώς και προβλήματα στην αυτόνομη οδήγηση.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι αργά η γρήγορα (μάλλον αργά), και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ηλεκτροκίνηση τελικά θα καταφέρει να στείλει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης για απόσυρση.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Ποια Κιμ Καρντάσιαν; Η Σάρλοτ Σπρίνγκερ της πετάει το γάντι και την ρίχνει νοκ άουτ με τα προσόντα της

Ναι γειά σας από ΤΕΞΑΣ: Η Κάρα Ντελ Τόρο και τα πλούσια ελέη της σε καλούν για follow. Θα κάνεις;