in ,

Έξι τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη χωρίς να κόψεις αυγά, τυρί και σοκολάτα

Έξι τροφές μειώνουν τη χοληστερίνη

Διαβάστε ποια είναι εκείνα τα έξι είδη διατροφής που μπορούν να μειώσουν τους δείκτες της χοληστερίνης σας χωρίς να χρειαστείτε «περικοπές» σε σοκολάτες, τυριά και αυγά.

Ο δείκτης της χοληστερίνης προκύπτει βάση της αναλογία ςδύο ειδών χοληστερίνης, της HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και της LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Η πρώτη είναι η σημαντική για τον οργανισμό, ενώ η δεύτερη είναι η επικίνδυνη, η κακή. Όταν η δεύτερη φτάσει σε πολύ υψηλά επίεπδα, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Η χοληστερίνη, όπως είναι φυσικό, απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Ας δούμε, λοιπόν, έξι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπισή της.

1. «Έξυπνα» σκευάσματα

Διαφήμιση

Τροφές όπως το Becel pro-active και τα τυροκομικά προϊόντα Benecol, καθώς και άλλα είδη που περιέχουν στανόλες και στερόλες αποδεικνύονται πολύτιμα. Περιέχουν φυτικά συστατικά τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης. Η χρήση φυτικής στερόλης σε δίαιτες μπορεί να προκαλέσει μείωση του δείκτη της χοληστερίνης μέσα σε τρεις εβδομάδες. Δύο γραμμάρια μαζί με το κυρίως γεύμα της ημέρας είναι αρκετά, καθώς η στερόλη μπλοκάρει τη συσσώρευση του λίπους. Η κατανάλωσή τους με το πρωινό δεν είναι τόσο αποδοτική. Το καλύτερο σκεύασμα αποτελούν τα γιαούρτια Benecol. Η ποσότητα της στερόλης που υπάρχει στα δύο γραμμάρια ισοδυναμεί με εκείνη που αντιστοιχεί σε έξι κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνης.

2. Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα όσπρια και δη στα φασόλια. Οι ίνες δεσμεύουν τη χοληστερίνη, ενώ παράλληλα δεν χωνεύονται εύκολα. Έτσι, όπως αποβάλλονται από το έντερο, αποβάλλουν και τη χοληστερίνη από τον οργανισμό. Ακόμη, βοηθούν τον οργανισμό να μη συγκεντρώνει λίπος. Χρήσιμο επίσης είναι και το ψωμί εκείνο που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και θα ήταν φρόνιμο να συμπεριληφθεί στη σχετική δίαιτα, όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης. Έτσι, μπορεί το ποσό της χοληστερίνης που αποβάλλεται να είναι μικρό, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η κατάλληλη δόση είναι τα 18 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα 5 πρέπει να προέρχονται από τροφές που περιέχουν βρώμη και τα υπόλοιπα «βρίσκονται» εύκολα με μία φέτα ψωμί και δύο κουταλιές της σούπας φασόλια. Ακόμα και η αντικατάσταση του ψωμιού ολικής αλέσεως από ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια εξουδετερώνουν τη χοληστερίνη. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγονται οι ιδιαίτερα αλατισμένοι καρποί, ιδίως αν υπάρχει πρόβλημα αρτηριακής πίεσης. Οι ξηροί καρποί περιέχουν στερόλες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. 25 με 50 γραμμάρια ξηρών καρπών είναι αρκετά για μία ημέρα. Τρώγοντας μια χούφτα καρύδια μειώνεις τη χοληστερίνη σου κατά 5%. Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενδείκνυται ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν αυξημένη χοληστερίνη LDL. Παράλληλα, οι ξηροί καρποί είναι χρήσιμοι γιατί μειώνουν την όρεξη του οργανισμού για περισσότερα σνακς.

4. Σόγια

Τα φαγητά που περιέχουν σόγια βοηθούν στην καταπολέμηση της κακής χοληστερίνης. Χρησιμοποιώντας τη σόγια ως υποκατάστατο κρέατος και γάλακτος περιορίζονται σημαντικά τα επίπεδα των κορεσμένων λιπών που συγκεντρώνονται στον οργανισμό. Η πρωτεΐνη που περιέχει η σόγια βοηθάει στη μείωση της συνολικής χοληστερίνης. Οι ειδικοί συνιστούν δύο – τρεις μερίδες φαγητού με σόγια καθημερινά, ή ένα λίτρο γάλα σόγιας κι ένα γιαούρτι σόγιας. Για αρχή καλή θα ήταν και μία μερίδα φαγητού πλούσιου σε σόγια.

5. Συγκεκριμένα έλαια

Ελαιόλαδο και κραμβέλαιο ενδείκνυνται για τη διατήρηση των δεικτών χοληστερίνης του οργανισμού. Το παρθένο ελαιόλαδο μάλιστα είναι το προτιμότερο. Τα συγκεκριμένα έλαια δεν μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά ούτε την αυξάνουν. Ακόμη, κάνουν πιο ανθεκτικά τα τοιχώματα των αρτηριών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να τους προκαλέσει προβλήματα η χοληστερίνη. Αντικαθιστώντας το βούτυρο με τα έλαια αυτά, έρευνες δείχνουν πως μπορεί να επέλθει και μείωση της χοληστερίνης, ενώ σίγουρα δεν αυξάνεται η επικίνδυνη LDL χοληστερίνη. Δύο κουταλιές της σούπας μες στο φαγητό είναι ό,τι πρέπει. Με αυτήν την ποσότητα σε ενάμιση μήνα η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί μέχρι και 8%.

6. Βρώμη

Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες οι οποίες της δίνουν συνοχή. Οι γλυκάνες σχηματίζουν ένα ιδιότυπο τζελ στο εσωτερικό του οργανισμού το οποίο δεσμεύει τις χοληστερίνες του εντέρου. Έτσι, το έντερο αποβάλλει το τζελ, άρα και τη χοληστερίνη. Καταναλώνοντας δημητριακά και παξιμάδια βρώμης, η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί έως και 5% μέσα σε τρεις μήνες. Τρία γραμμάρια β-γλυκανών επαρκούν. Αυτά ισοδυναμούν με ένα μικρό μπολ δημητριακών, τρία παξιμάδια βρώμης και μία φέτα ψωμιού βρώμης. Επιπλέον, τρώγοντας αυτά, ο οργανισμός συγκεντρώνει και 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Η β-γλυκάνη είναι χρήσιμη για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ είναι και η λιγότερο δυσεύρετη από τις έξι ουσίες.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Ταβέρνες που σε κάνουν να λατρεύεις την Τσικνοπέμπτη

Ανέκδοτο: Οι Ψαράδες και τα 8 παιδιά …!Τρελό γέλιο