Στην εποχή που οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ φαίνεται να αυξάνονται, πολλοί αναρωτιούνται αν η παρασκευή τροφίμων στο σπίτι είναι πιο οικονομική. Αποφασίσαμε στο koolnews να το διερευνήσουμε πρακτικά, αρχίζοντας με ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά: τους κουραμπιέδες.
Ακολουθήσαμε μια παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες από τον γνωστό ιστότοπο cookfast.gr, επιλέγοντας προσεκτικά τα υλικά μας από τοπικό σουπερμάρκετ. Η λίστα περιλάμβανε ζάχαρη άχνη, μαλακό αλεύρι, αγνό βούτυρο γάλακτος, αυγά, αμύγδαλα, βανίλιες, κονιάκ και μαγειρική σόδα. Το κόστος ανήλθε στα 16,10 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε την κατανάλωση ρεύματος.
Πληρώσαμε αναλυτικά:
1,80 λεπτά για το 1 κιλό ζάχαρη άχνη
1 ευρώ για τα 800 gr μαλακό αλεύρι
8 ευρώ για το 1/2 kg βούτυρο γάλακτος
80 λεπτά για 1 αυγό ολόκληρο και 2 κρόκους
3 ευρώ για 250 γρ. αμύγδαλο
50 λεπτά για 4 βανίλιες
η 1 κούπα του καφέ κονιάκ κοστίζει 1 ευρώ
το κόστος για το 1 κγλ. μαγειρική σόδα είναι μη υπολογίσιμο
Πληρώσαμε 16,10 ευρώ. Φτιάξαμε τη συνταγή, πασπαλίσαμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και ζυγίσαμε:
Το αποτέλεσμα ήταν στο δίσκο σερβιρίσματος καθαρο βάρος 1900γραμμάρια (δε βάλαμε όλη τη ζάχαρη πάνω στους κουραμπιέδες, θα ήταν πάνω απο 2,3 κιλά ο δίσκος.
Το κόστος αναλογικά είναι στα 8,5 ευρώ το κιλό χωρις να υπολογίσουμε το ρευμα! Μαζί με το ρευμα θα είχαμε τελικό κόστος 8,7 ευρώ
Αν βάζαμε όλη τη ζάχαρη το κόστος ανα κιλό θα έπεφτε μαζί με το ρευμα στα 7 ευρώ το κιλό! Και όλα αυτά με εξαιρετικά υλικά, τιμες από σουπερμαρκετ και ακριβό επώνυμο βούτυρο.
Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι η παρασκευή κουραμπιέδων στο σπίτι μπορεί να είναι όχι μόνο μια δημιουργική διαδικασία αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία της χρήσης υψηλής ποιότητας υλικών και η ικανοποίηση που προσφέρει η σπιτική γεύση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών.