in

«Το Έπαθλο» ή οι ελληνικές «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»; – Ένα βιβλίο που προκαλεί και εντυπωσιάζει

«Το Έπαθλο κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπα την σεξουαλική μου ζωή», δήλωσε ο Λάκης Γαβαλάς στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου κι από τότε αυτό συμπεριλαμβάνεται στα best seller του φετινού καλοκαιριού.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης επιχειρεί με το πρώτο του βιβλίο να εφεύρει ένα είδος μυθιστορήματος που θα σε σοκάρει με τις περιγραφικές ερωτικές του σκηνές και ταυτόχρονα θα το θυμάσαι για το νουάρ περιεχόμενό του, που θυμίζει κάτι από σκανδιναβική λογοτεχνία.
Από την Ελένη Λαζάρου
«Το Έπαθλο κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπα την σεξουαλική μου ζωή», δήλωσε ο Λάκης Γαβαλάς στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου κι από τότε αυτό συμπεριλαμβάνεται στα best seller του φετινού καλοκαιριού.
Τι έχει να πει ο Δημήτρης Μαρέδης για όλα αυτά; Η συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελένη Λαζάρου και το KoolNews.gr είναι άκρως διαφωτιστική.
«Το Έπαθλο» είναι τελικά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ή ένα πορνογράφημα;
«Το ίδιο το βιβλίο δεν απαρνιέται τη φύση του. Είναι κατά βάση ένα μυθιστόρημα που η πλοκή του βασίζεται στην αστυνομική λογοτεχνία, όμως παράλληλα περιέχει πολύ δυνατές ερωτικές σκηνές για να καταδείξει την σκληρότητα του κεντρικού ήρωα. Στα σημεία αυτά, ναι, μπορεί κανείς να διακρίνει πορνογραφικά στοιχεία».
Πόσο παράτολμο μπορεί να είναι για έναν συγγραφέα, να ξεκινά την καριέρα του με ένα βιβλίο που ενδεχομένως τον χαρακτηρίσει «ακραίο» ή «σκληρό», αντί να τηρήσει τις ισορροπίες;
«Όταν γράφεις ένα βιβλίο πρέπει να έχει αποφασίσει τι θέλεις να κάνεις, σε ποιά όρια θα κινηθείς. Ο δικός μου τρόπος γραφής είναι αυτός. Είτε χαρακτηριστεί ακραίος, είτε πρόστυχος. Νομίζω, ότι τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, έχουμε ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του καθωσπρεπισμού. Άλλωστε όποιος αναζητά στη λογοτεχνία τη σεμνοτυφία, μάλλον κάτι δεν κάνει καλά. Σημαντικό ρόλο για να αποφασίσει κανείς που θα κατατάξει ένα κείμενο, είναι ο στόχος και τα κίνητρα του συγγραφέα και το τι αποκομίζει ο αναγνώστης απ’ αυτό. Κατά την εκτίμησή μου το σεξ από μόνο του, είναι λογοτεχνικά ουδέτερο. Οι κυνικές περιγραφές, όταν είναι μέρος της λειτουργικότητας του κειμένου δεν ενοχλούν. Χωρίς αυτές μάλιστα το έργο ίσως να θεωρούνταν μη άρτιο. Καταλήγω ότι οι σεξουαλικές περιγραφές βοηθούν στην ψυχολογική εμβάθυνση και κατανόηση των ηρώων του βιβλίου, από μέρους του αναγνώστη».
Για το βιβλίο σας υπάρχουν αντίθετες κριτικές. Η μία το χαρακτηρίζει «το εγχειρίδιο ενός μισογύνη» και η άλλη ως «ύμνο στη γυναίκα». Εσείς ποιά από αυτές ενστερνίζεστε;
«Νομίζω και τις δύο. Και αυτό γιατί τα συναισθήματα των ανθρώπων όπως και οι χαρακτήρες των ηρώων αλλάζουν, μεταβάλλονται. Και κάθε μεταβολή περιλαμβάνει και ένα νέο στοιχείο. Έχει να κάνει με την οπτική του καθενός».
Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι «Το Έπαθλο» είναι οι ελληνικές «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»;

«Δυστυχώς ούτε έχω διαβάσει, ούτε έχω δει το συγκεκριμένο έργο. Και λέω δυστυχώς, επειδή θα ήθελα πράγματι να διαπιστώσω τις ομοιότητες, αν αυτές υπάρχουν. Πάντως για να ακριβολογούμε, σεξ και διαστροφή στα βιβλία, υπήρχαν πολύ πριν γραφτούν οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Δε με ενοχλεί πάντως η σύγκριση. Φαντάζομαι ότι για να έχει ακουστεί τόσο πολύ, θα αξίζει τον κόπο».
Γιατί αποφασίσατε η ιστορία να διαδραματίζεται στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα;
«Επειδή πιστεύω στην απόσταση των πραγμάτων. Όταν κάτι είναι δίπλα μας χάνει την αξία του. Η ιστορία εξελίσσεται στο Έσσεξ του Λονδίνου, μια άγνωστη περιοχή για το ευρύ κοινό. Αλλά αυτό είναι και το πλεονέκτημα ενός βιβλίου. Να ταξιδέψει το νου και να ερεθίσει τη φαντασία του αναγνώστη. Βρήκα αρκετά πεζή την Ελλάδα για την συγκεκριμένη ιστορία».
Η δημοσιογραφική σας ματιά και το life coaching με το οποίο ασχολείστε βοήθησε στην αποτύπωση των γεγονότων του βιβλίου σας;
«Νομίζω όχι ιδιαίτερα. Η φαντασία ενός συγγραφέα δε μπαίνει σε καλούπια. Πρέπει να βγαίνει αβίαστα χωρίς να έχεις στο μυαλό σου χαρακτήρες της πραγματικής ζωής. Βέβαια, είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνεις ανεπηρέαστος. Η δημοσιογραφία επηρεάζει την οπτική μας, όχι όμως τον τρόπο γραφής».
Υπάρχουν σκηνές που αποτελούν απόρροια των προσωπικών σας εμπειριών;
«Πρέπει να σας απαντήσω όχι. Πρέπει να σας πω ότι έχω γράψει ένα μυθιστόρημα, το οποίο είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Και έτσι είναι σε μεγάλο βαθμό. Όμως ένας άνθρωπος που έχει τέτοιες ανησυχίες και τέτοια φαντασία είναι δυνατόν να μην έχει δοκιμάσει στην πραγματική του ζωή κάτι από όλα αυτά; Θα ήταν άδικο για τον εαυτό του. Άλλωστε η διαστροφή είναι χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων. Εκεί κατατάσσω και τον εαυτό μου».
Ποιον συγγραφέα εκτιμάτε;
«Πολλούς. Έλληνες και ξένους. Θα σας πω όμως ότι λατρεύω τον τρόπο γραφής του Χένινγκ Μάνκελ, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του μας χάριζε απλόχερα συγκλονιστικές στιγμές της γνήσιας σκανδιναβικής λογοτεχνίας».

Written by Ασημίνα Φρατζέσκου

Fashion expert με σπουδές στη μόδα αλλά και τη δημοσιογραφία. Πως ταιριάζουν αυτά; Όταν γράφεις για ό,τι αγαπάς. Είμαι η Ασημίνα και φέρνω τη μόδα για εσάς. Email επικοινωνια στο asimina@koolnews.gr