in

Γιατί θα μάθουμε μετά από μήνες ή και χρόνια τον «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης

Η αγωνία για τον τάφο της Αμφίπολης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάθε ημέρα οι αρχαιολόγοι προχωρούν με σταθερά και προσεκτικά βήματα για να αποκαλύψουν σε εμάς και την παγκόσμια κοινότητα τα μυστικά που έκρυψαν οι Μακεδόνες στο εσωτερικό του όταν κατασκεύασαν αυτό το μεγαμνημείο στο τέλος του 4ου π.Χ αιώνα.

Αυτό όμως που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας περιμένει, αναμένεται για πολύ πρακτικούς λόγους να αργήσει. Η αγωνία υποδαυλίζεται κυρίως από τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία με τίτλους όπως «ένα βήμα πριν το μυστικό του τάφου», «λίγο πριν την μεγάλη ανακάλυψη» και πολλά άλλα παρόμοια συντηρούν προσδοκίες αγνοώντας όχι μόνο τις δυσκολίες της ανασκαφής αλλά και το μέγεθος του μνημείου.

Ο σχεδιαστής-ζωγράφος, Γεράσιμος Γερολυμάτος, δημοσίευσε λεπτομερή σχέδια του μνημείου και της προόδου των ανασκαφών [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ] σε μία προσπάθεια να αποκτήσουμε μία πιο «καθαρή» εικόνα του Τύμβου Καστά.

Διαφήμιση

Στα σχέδιά του βλέπουμε τόσο σχεδιαστικά όσο και με αριθμούς τα στοιχεία που αφορούν τις ανασκαφές, το μέγεθος του Τύμβου, και το πιο σημαντικό, πόσο έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές σε σχέση πάντα με το μέγεθος του μνημείου.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα η οποία έχει αποτυπώσει το μνημείο σε κλίμακα 1/1000, φαίνεται πως από την συνολική διάμετρο των 158,40 μέτρων, μέχρι στιγμής οι ανασκαφείς έχουν φέρει στην επιφάνεια περίπου 16 μέτρα. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλη είσοδος για το μνημείο καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται στο αμέσως επόμενο δωμάτιο, όποιο κι αν είναι αυτό; Οι αρχαιολόγοι έχουν μπροστά τους μία κατασκευή η οποία κρύβει εκπλήξεις. Μπορεί όντως ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται κοντά, αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε καλούμαστε να διερωτηθούμε τι υπάρχει στο υπόλοιπο της «βάσης» του λόφου. Άλλωστε από την στιγμή που έχει βρεθεί τείχος από μάρμαρο που περιβάλλει τον τύμβο αυτό αποτελεί σημαντικότατη ένδειξη πως όντως οι Μακεδόνες είχαν χρησιμοποιήσει ολόκληρη την έκταση που έχουν περιβάλλει.

Τώρα, δεδομένου ότι οι κατασκευαστής του τάφου έχει λάβει μέχρι το σημείο που έχουμε φτάσει εμείς, «αυστηρά μέτρα ασφαλείας», τότε το πιο πιθανό είναι το μυστικό να αργήσει να μας αποκαλυφθεί ακόμα. Μπορεί να κάνει πολλούς μήνες, έως και χρόνια, καθώς πέραν του τι κρύβεται μέσα, για το οποίο αγωνιούμε όλοι, το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση και η συντήρηση του μνημείου, το οποίο φαίνεται να βλέπει το φως του ηλίου για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης

H γεωμετρία του τάφου: Ίσo με 25 μνημεία το μήκος της περιβόλου στην Αμφίπολη!