in

Μπορεί το «Τζόκερ» να χαρίσει στον Χοακίν Φίνιξ το πρώτο του Όσκαρ;

Οι ηθοποιοί όλου του κόσμου ερωτεύτηκαν την ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ στην ταινία «Τζόκερ», η οποία πιθανόν να του χαρίσει μια υποψηφιότητα στα φετινά  Όσκαρ για την κατηγορία Καλύτερος Ηθοποιός.
Εξάλλου νωρίτερα φέτος, το «Black Panther» έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη superhero ταινία που έθεσε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Εικόνας και κατέληξε να κερδίσει τρία. Έτσι, η προσαρμογή ενός ακόμα κόμικ που μπορεί άνετα να συμμετάσχει στον αγώνα της 92ης απονομής των βραβείων σύμφωνα με το στοίχημα Όσκαρ της bwin είναι το Τζόκερ. Και μπορεί κάποιοι να αντέδρασαν όταν η Warner Bros ανακοίνωσε την  υποψηφιότητα του Τοντ Φίλιπς, σκηνοθέτη των ταινιών «The Hangover» και «War Dogs», για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όμως, ο Τζόκερ γέλασε τελευταίος όταν η ταινία κέρδισε τελικά το Χρυσό Λιοντάρι και κατοχύρωσε μια θέση στην κούρσα των Όσκαρ.
Ποιό είναι όμως το δυνατό χαρτί της ταινίας για την κατάκτηση ενός Όσκαρ; Μα φυσικά, ο Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος είναι πραγματικά καθηλωτικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Άρθουρ Φλεκ. Η ίδια η ταινία είναι μια αλληγορική σπουδή χαρακτήρα, ενώ ο Φίνιξ κυριολεκτικά κυριαρχεί σε κάθε σκηνή. Το «Τζόκερ» είναι ουσιαστικά η ιστορία της γένεσης του ομώνυμου χαρακτήρα, με τον σπουδαίο ηθοποιό να αποδίδει την πτώση του Φλεκ στην παραφροσύνη με γελοιογραφική υπερβολή και θλιβερές λεπτομέρειες.
Η Ακαδημία πάντα αγαπούσε τις επιτυχημένες σωματικές μεταμορφώσεις, και πράγματι, στον συγκεκριμένο ρόλο ο Φίνιξ εξαφανίζεται μέσα στον Φλεκ. Μεταμορφώνεται σε μια ισχνή φιγούρα που συχνά θυμίζει την τερατόμορφη εκείνη φιγούρα του Κουασιμόδου, ενώ η εκδοχή του Φίνιξ στο γέλιο του Τζόκερ είναι αξέχαστη με τον πιο σχιζοφρενή τρόπο.
Αν το «Τζόκερ» ισχυρίζεται ότι είναι μια ανατροπή στον πιο εμβληματικό κακοποιό στην ιστορία του «Μπάτμαν», τότε ο Φίνιξ αποδίδει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσει αυτή τη νέα, νοσηρή προσέγγιση στον εν λόγω χαρακτήρα. Κι ενώ μετά την οσκαρική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στο «The Dark Knight» θεωρούταν αδύνατο να μπορέσει κάποιος να δώσει μια πιο εμβληματική υπόσταση στον Τζόκερ, ο Φίνιξ το κατάφερε εξαίσια.
Η μοναδική ποιότητα της ερμηνείας του Φίνιξ καθίσταται δυνατή από την αυτόνομη φύση του Τζόκερ, γεγονός που τη διαφοροποιεί από τις περισσότερες superhero ταινίες δίνοντάς της μια δυνατή υποψηφιότητα στα βραβεία. Απελευθερωμένος από τους περιορισμούς της οικοδόμησης ενός franchise, ο Τζόκερ είναι ευερέθιστος, βίαιος και ανησυχητικός.
Το «Τζόκερ» ξεκίνησε ως ιδέα από τον ευφυή Φίλιπς, ο οποίος έφτιαξε μια ωραία ταινία που εστιάζει εξολοκλήρου στην ερμηνεία του Φίνιξ. Εάν η ταινία αγγίξει και τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας, τότε δεν θα ήταν έκπληξη να κερδίσει ακόμα και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Και παρότι η αναφορά της στο κόμικ είναι συμβολική, η ταινία έχει πιθανότητες και για το βραβείο Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, αφού ο Φίλιπς και ο Σκοτ Σίλβερ που συνεργάστηκαν στη συγγραφή του, άντλησαν στοιχεία μόνο από τις ακατέργαστες ιδιότητες του ομώνυμου χαρακτήρα.
Η ταινία είναι εντυπωσιακή σε όλο της το εύρος, ενώ η μουσική της Χίλντουρ Γκουντναντόττιρ – στοιχειωμένη, όμορφη και σε ορισμένες σκηνές εντελώς τρομακτική – αιχμαλωτίζει την ατμόσφαιρα της ταινίας και αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα και εθιστικά soundtrack της χρονιάς. Η φωτογραφία του Λόρενς Σερ είναι κομψή και εστιασμένη – κρατώντας πάντα τον Άρθουρ στο πλάνο, ενώ η ταινία βάζει δύο ακόμα δυνατές υποψηφιότητες στις κατηγορίες Μακιγιάζ και Κοστουμιών.
Προφανώς είναι δύσκολο να δείξει κανείς εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για οποιαδήποτε υποψηφιότητα σε αυτό το πρώιμο στάδιο της κούρσας των βραβείων, ωστόσο θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν ο Φίνιξ δεν ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού. Βέβαια, η υποψηφιότητά του, πέρα από την τεράστια αποδοχή που είχε το «Τζόκερ» τόσο από το κοινό όσο και από το σύνολο των κριτικών, θα εξαρτηθεί και από το αν τελικά θα το αγκαλιάσει η Ακαδημία.
Ωστόσο, η ταινία «Τζόκερ» έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το οποίο οι υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της σεζόν για να το πετύχουν: όλοι μιλούν γι’ αυτή. Είναι θέμα συζήτησης. Και δεδομένου ότι το κύρος της αναγνωρίστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, οι προοπτικές της είναι ελπιδοφόρες.

Written by Ασημίνα Φρατζέσκου

Fashion expert με σπουδές στη μόδα αλλά και τη δημοσιογραφία. Πως ταιριάζουν αυτά; Όταν γράφεις για ό,τι αγαπάς. Είμαι η Ασημίνα και φέρνω τη μόδα για εσάς. Email επικοινωνια στο [email protected]