in

ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ; Γιατρός προσδιορίζει τα νούμερα στην Ελλάδα. Χιλιάδες νεκροί με το σενάριο Ιωαννίδη στην καλύτερη!

ΟΧΙ στους COVIDIOTS

Ο Δρ Βασίλειος Μπαμπαλής γενικός γιατρός βάζει κάτω τα στατιστικά του Γιάννη Ιωαννίδη και ακόμα και στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα γέμιζε νεκρούς. Τα μαθηματικά είναι απόλυτα και δε δέχονται καμια αμφισβήτηση και πιο πιθανα θα είναι τα χειρότερα σενάρια!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την αναρτηση
Με αφορμή την αντιπαραβολή απόψεων για το lockdown, επιχειρώ να κάνω μια μικρή ανάλυση.
Ας υποθέσουμε ότι θα ισχύσει το καλό σενάριο, αυτό που πρότεινε ο γνωστός καθηγητής κος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό σε νοσούντεςείναι 0,18%.
Από τη μία λοιπόν θα είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό, από την άλλη βρίσκονται οι θάνατοι και τα νοσήματα λόγω οικονομικής ανέχειας και ψυχολογικών παραγόντων που δεν είναι αμελητέα.
Αν λοιπόν σε 3 μήνες στην Ελλάδα νοσήσει το 90% του πληθυσμού, πράγμα πολύ πιθανό σε ελεύθερες συνθήκες διασποράς, θα έχουμε περίπου…
17.800 θανάτους στην Ελλάδα, δηλαδή 89 φορές πολλαπλάσιους των θανάτους από γρίπη σε μια δύσκολή χρονιά γρίπης.
Σε μια μεσαία πόλη με 100.000 κατοίκους, όπως η Χαλκίδα ή ο Βόλος υπολογίστε περίπου 160 θανάτους. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι ο καθένας μας έχει ένα κύκλο 2000 ανθρώπων, τότε ο καθένας θα καταγράψει 3-4 θανάτους από τον κύκλο του. Αν θεωρήσουμε ότι κάθε ευρύτερη οικογένεια (έως παππούδες-θείους-ξαδέρφια) έχει περίπου 20 μέλη κατά μέσο όρο, τότε μία στις 30 οικογένειες θα έχει ένα θάνατο από κορωνοϊό.
Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε ελεύθερη διασπορά, με βάση τον αριθμό των θανάτων υπολογίζω χονδρικά ότι 40.000 άνθρωποι θα χρειαστούν ΜΕΘ και 260.000 άνθρωποι θα χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Με τους τελευταίους δε θα ασχοληθώ περαιτέρω, αν και η αποκατάσταση τους θα αφήσει πολλούς εκτός εργασίας και με ανάγκη υποστήριξης από άλλα άτομα για εβδομάδες ή μήνες.
Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε 500 κλίνες ΜΕΘ και ο μέσος ρεαλιστικός όρος παραμονής ενός ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ είναι 20 ημέρες, μπορούν να χωρέσουν 2.250 ασθενείς στις ΜΕΘ σε περίοδο 3 μηνών. Επομένως από τους 40.000 ασθενείς που θα χρειαστούν ΜΕΘ, οι 37.750 δε θα μπορούν να εισαχθούν, άρα η συντριπτική πλειοψηφία τους θα αποβιώσει, ας πούμε 35.000. Από αυτούς που θα βρουν θέση στις ΜΕΘ οι μισοί δε θα τα καταφέρουν, οπότε χονδρικά οι συνολικοί θάνατοι θα είναι 36.000. Περίπου 200 φορές πολλαπλάσιοι των θανάτων από γρίπη (σε δύσκολες χρονιές).
Άρα, ελλείψει αρκούντων ΜΕΘ, αναπροσαρμόζουμε σε 36.000 θανάτους για την Ελλάδα συνολικά, 330 για μια μεσαία πόλη, 6-7 μέλη του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου για κάθε άνθρωπο, και μία στις 15 ευρύτερες οικογένειες θα χάσει ένα μέλος της.
Από την άλλη έχουμε να επιλέξουμε ψυχολογικά προβλήματα και οικονομική ανέχεια για τους επόμενους τουλάχιστον 3-4 μήνες, μια καταστροφή για αρκετούς ανθρώπους εργασιακά. Αν και γίνεται μια προσπάθεια οικονομικής βοήθειας, σε πολλούς αυτή δε θα αρκέσει. Για τα στατιστικά αυτά δεν έχω στοιχεία δυστυχώς.
Είναι πραγματικά θέμα πολιτικής επιλογής, θέμα επιλογής όλων μας σε τελική ανάλυση.
Από εκείνη την περίοδο και μετά, αρχές του 2021, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι θα υπάρχουν εμβόλια και οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα πέσουν κατακόρυφα.
Επομένως πάνω σε αυτό το καλό σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη, θα μπορούσαμε να κάνουμε την επιλογή μας.
Και λίγα λόγια για τα άσχημα υποθετικά σενάρια, τις ανατροπές σε αυτό το πιο αισιόδοξο σενάριο:
Σενάριο άσχημο αρ. 1: Η θνησιμότητα το χειμώνα είναι 2 με 3 φορές υψηλότερη λόγω αυξημένου ιϊκού φορτίου π.χ. λόγω επιδημίας, κλιματολογικών συνθηκών ή λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού και του κακού μεταβολικού προφίλ των ελλήνων. Οπότε φτάνουμε συνολικά τους 70.000 με 100.000 θανάτους σε 3 μήνες.
Σενάριο άσχημο αρ. 2: Εκτός από τις ανεπαρκείς κλίνες, καταρρέει και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οπότε η θνητότητα αυξάνεται λόγω κορωνοϊού, αλλά και λόγω αδυναμίας διαχείρισης των άλλων νοσημάτων, η οποία αδυναμία παραμένει αυξημένη για τα άλλα νοσήματα αυξημένη για μήνες ή χρόνια μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων.
Σενάριο άσχημο αρ. 3: Μετά την κατανόηση ότι όποιος είναι πάνω από 45 χρονών δε χωράει στις ΜΕΘ επικρατεί κλίμα πανικού, έλλειψη εμπιστοσύνης γενικότερα, εκούσιος εγκλεισμός στα σπίτια, ερήμωση των πόλεων για μερικούς μήνες και κατάρρευση της οικονομίας για 1 με 2 χρόνια με μείωση του ΑΕΠ π.χ. >10%.
Σενάριο άσχημο αρ. 4: Κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές ταυτόχρονα, οπότε δε λαμβάνει έγκριση (απίθανο μάλλον) ή δεν κάνει το εμβόλιο μεγάλη μερίδα του ευπαθούς πληθυσμού. Ταυτόχρονα ο ιός καταλείπει ανοσία για λίγους μόνο μήνες, οπότε κάθε 1-2 χρόνια ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός νοσεί. Στην περίπτωση αυτή η το ποσοστό θνητότητας από τον ιό δε θα είναι 0,18%, αλλά υποθετικά τουλάχιστον 0,18% για κάθε νόσηση.
Πιστεύω ότι για να είμαστε οι πιο πολλοί σύμφωνοι θα πρέπει να επιλέξουμε σύμφωνα με το καλό σενάριο για τη θνητότητα κατά τον καθηγητή Ιωαννίδη (20.000-40.000 θανάτους), το γεγονός ότι ύφεση θα υπάρξει είτε λόγω lockdown, είτε λόγω φόβου (βλ. Σουηδία) και πλέον τη μεγάλη βεβαιότητα ότι σε 3-6 μήνες θα είναι διαθέσιμο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Τι να επιλέξουμε με βάση αυτές τις πληροφορίες;
Τις πολιτικές τις επιλέγει βεβαίως η εκτελεστική εξουσία, η οποία επηρεάζεται από τους ειδήμονες και το κοινωνικό σύνολο.
Από τη άλλη ο καθένας από εμάς επιλέγει τις απόψεις του, τις οποίες, λόγω της έμφυτης κοινωνικότητας μας ως άνθρωποι, τις επικοινωνούμε και επηρεάζουμε άλλους ανθρώπους, στο άμεσο περιβάλλον μας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, έχουμε την ευθύνη της επιλογής. Καλή επιλογή σε όλους!

Written by Ασημίνα Φρατζέσκου

Fashion expert με σπουδές στη μόδα αλλά και τη δημοσιογραφία. Πως ταιριάζουν αυτά; Όταν γράφεις για ό,τι αγαπάς. Είμαι η Ασημίνα και φέρνω τη μόδα για εσάς. Email επικοινωνια στο [email protected]