in

Αγία Μεγάλη Παρασκευή: Πενθεί η ορθοδοξία. Η αποκαθήλωση και η Ταφή του Κυρίου

Γλυκύτατε Ιησού
Απέθανες και έπρεπε να ταφείς. Για τον ενταφιασμό Σου για τις επικήδειες και επιτάφιες τιμές δεν υπήρχε άνθρωπος αφου οι μαθητές Σου Σε είχαν εγκαταλείψει! Όμως η πρόνοια του Πατρός Σου παρουσιάζει τον Ιωσήφ, ζητά το Σώμα Σου απο τον Πιλάτο κ μαζί με το Νικόδημο το ενταφιάζουν. Σήμερα αυτό και εμείς πράξαμε.
Σήμερα εχουμε το πένθος μας, οι μαθητές Σου, οι φίλοι Σου, η Εκκλησία. Σήμερα η Εκκλησία μας, εμείς,έχει το πένθος της.
Πρωτύτερα ξεκρεμάσαμε όπως τότε το κορμί Σου απο το Σταυρό.Πρωτύτερα έγινε η έξοδος του επιταφίου απο το ιερό κ τον μεταφέραμε στο ιερό κουβούκλιο αφού τον ράναμε με άνθη και μύρα και ψάλλαμε τα εξόδια άσματα και να εμείς,όλοι μπροστά Σου όλοι γύρω Σου,η Εκκλησία Σου μαζεμένη με την ψυχή βυθισμένη στο πένθος.
Αυτή τη στιγμή τίποτα δε μας απασχολεί,τίποτα δε μας ταράσσει.Αυτή τη στιγμή θυμόμαστε ευγνωμόνως τα Άγια και σωτήρια Πάθη Σου,τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τις ύβρεις, τους γέλωτες, την πορφυρά χλαμύδα,τον κάλαμο,τον σπόγγο, το όξος, τους ήλους, την λόγχη, τον Σταυρό και τον θάνατο.
Αυτή την ημέρα και στιγμή η Ορθοδοξία ορά εν τάφω Σε τον αναβαλλόμενον φώς ώσπερ ιμάτιον. Αυτή την ημέρα η Ορθοδοξία βλέποντας τον Αρχηγό της ζωης εν μνήματι μέσα στο πένθος της, μέσα απο τον θρήνο της κράζει μεγάλη τη φωνή.Δόξα τη Μακροθυμία Σου.Δόξα τη Συγκαταβάσει Σου Κυριε.Διότι θεληματικώς,εβάδισες προς τον Γολγοθά,Διότι θεληματικώς ανέβηκες πάνω στο Σταυρό, Διότι θεληματικώς κλίνας την κεφαλήν παρέδωσες το Πνεύμα, Διότι θεληματικώς έμεινες νεκρός πάνω στο Σταυρό, Διότι θεληματικώς κατήλθες στον τάφο και τον Άδη
.Εώς της συντέλειας των αιώνων σήμερα, την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή η Ορθοδοξία θα θρηνεί,θα πενθεί για το Σταυρό τον θάνατο τον ενταφιασμό,προ πάντως όμως σήμερα η Ορθοδοξία θα αγάλλεται θα εφραίνεται θα πανηγυρίζει για τη συντριβή της αμαρτίας πάνω στο Σταυρό, για την κατάργηση του θανάτου με τον θάνατό Σου για τη διάλυση του βασίλειου του Άδη με την εις Άδου κάθοδόν Σου.
Εώς της συντέλειας των αιώνων την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή η καρδιά του Ορθόδοξου χριστιανού θα σχίζεται στα δύο,όπως άλλοτε το καταπέτασμα του ουρανού,πλήν όμως θα νοιώθει πως απο αυτό το σχίσιμο της ψυχής του θα πικραίνει τον Άδη.Θα οδηγείται στην Ανάσταση.
Σχίζεται η ψυχή μας Χριστιανοί μου αγαπημένοι τούτη τη στιγμή.Η αμαρτωλή ψυχή μας σχίζεται και διαλύει το κράτος του θανάτου.Σχίζεται και καταργεί την δουλεία προσφέρει τη λύτρωση,τη χαρά,την αγαλλίαση. Δύο κομμάτια η ψυχή μας σαν δύο παλάμες απλωμένες,καρφωμένες στο Σταυρό όχι για τη διαίρεση αλλα για την ένωση,όχι για την φθορά αλλα για την αφθαρσία,όχι για το θάνατο αλλα για τη ζωή την Ανάσταση, όχι για τη Γη αλλά για τον ουρανό.
Ευσεβείς και φιλόθεοι αδελφοί μου μέσα απο την τωρινή βαθειά μας θλίψη,καθώς στον τάφο αντικρύζουμε τον Κύριό μας και Θεό μας ανατέλλει η ανεκλάλητη χαρά μας η χαρά της Αναστάσεως!Ποθεινότατε Κύριε,Ον τροπον επιποθει η ελαφος επι τας πηγας των υδατων ουτως επιποθει η ψυχη ημών προς Σε ο Θεος!
Ερχόμαστε Κύριε προς Εσένα .Δέξου μας Κύριε.Εμαποθέτουμε σε Εσένα όλη τη ζωή μας και όλη την ελπίδα μας.Σου ανήκουμε . Με μετάνοια και εξομολόγηση γονατίζουμε μπροστά Σου και σου φωνάζουμε.Αμαρτήσαμε!
Αμαρτίας νεότητος και αγνοίας ημών μη μνησθης.Ι
λάσθητι ημίν,Άπλωσε το χέρι σουγια να μας ευλογήσεις.Άνοιξε τα χείλη Σου για να πείς στον καθένα απο μάς Τέκνον αφείωνται σοι αι αμαρτίαι.Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος κουρασμένος απο την αμαρτία απο τις μάταιες περιπλανήσεις στρέφεται προς Εσένα τον μόνο Σωτήρα, τον Αρχοντα της Ειρήνης.Ταχείαν και σταθηράν δίδου παραμυθίαν τοις δούλοις Σου Ιησου. Μή χωρίζου των ψυχών ημών εν περιστάσεσιν Έγκισον ημίν έγγισον ο Πανταχού.
Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ.Στο θάνατο Σου καυχόμαστε και την Ανάσταση Σου Ιησού Άγιε,Παντοδύναμε,υμνούμε και δοξάζουμε

Follow Koolnews.gr στο Google News

Διαφήμιση
videal video masterchef

Ποιο Mastechef Tο λεοπάρ κέικ που έχει προκαλέσει φρενίτιδα κ ΣΚΙΖΕΙ σε γευση. Viral VIDEO

λακης γαβαλάς

Λάκης Γαβαλάς: Το δικό του μήνυμα για την Μεγάλη Παρασκευη