Κάτω από έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, εκεί όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι περνούν χωρίς να υποψιάζονται τι βρίσκεται λίγα μέτρα πιο χαμηλά, κρύβεται ένας χώρος με ιστορία, αρχιτεκτονική αξία και φορτισμένες μνήμες. Η υπόγεια στοά της οδού Κοραή, ένα ξεχασμένο κομμάτι του αστικού παρελθόντος, ανοίγει ξανά τις πόρτες της έπειτα από δεκαετίες σιωπής, αποκαλύπτοντας πτυχές της πόλης που παρέμεναν «θαμμένες».
Η στοά βρίσκεται στο εμβληματικό Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, κτίριο που χτίστηκε το 1938 και θεωρήθηκε τότε ένα από τα πιο σύγχρονα έργα της εποχής του Μεσοπολέμου. Στα υπόγεια του, εκτός από καταφύγιο με αντιαεροπορικές προδιαγραφές, υπήρχε και μια εμπορική στοά που φιλοξενούσε μικρά καταστήματα, τα οποία εξυπηρετούσαν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του κέντρου. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, η στοά εγκαταλείφθηκε, παρέμεινε κλειστή και σταδιακά έγινε ένα από τα πιο άγνωστα τμήματα του αθηναϊκού ιστού.
Η ανακαίνιση του Μεγάρου, που θα λειτουργήσει πλέον ως σύγχρονος χώρος γραφείων, έφερε στο φως έναν μοναδικό αρχιτεκτονικό χώρο, όπου τα ίχνη της δεκαετίας του ’30 έχουν διατηρηθεί εντυπωσιακά. Οι καμπύλες προθήκες των καταστημάτων, χαρακτηριστικό του αρτ ντεκό, ξεχωρίζουν αμέσως, ενώ ο πλατύς διάδρομος δημιουργεί μια αίσθηση ανοιχτού, αντίθετα από το σκοτεινό κλίμα που θα περίμενε κανείς σε ένα υπόγειο. Παλιά μαγαζιά, ταμπέλες και μικρές λεπτομέρειες από μια άλλη εποχή έχουν μείνει ανέγγιχτα, προσφέροντας ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.
Ωστόσο, η στοά δεν είναι απλώς ένας όμορφος αρχιτεκτονικός χώρος. Τα υπόγεια του ίδιου κτιρίου συνδέονται με μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Κατοχής. Εκεί στεγάστηκε η Κομαντατούρ, το Φρουραρχείο των ναζί στην Αθήνα, και στους θαλάμους της πραγματοποιήθηκαν ανακρίσεις και βασανιστήρια αγωνιστών της Αντίστασης. Σήμερα, ένα τμήμα των υπόγειων χώρων λειτουργεί ως Χώρος Ιστορικής Μνήμης, υπενθυμίζοντας τη βαριά ιστορική τους σημασία.
Η αρχιτέκτονας Μαγδαληνή Σγουρίδη, που έχει μελετήσει αναλυτικά τις αθηναϊκές στοές, επισημαίνει ότι η στοά της Κοραή αποτελεί από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του ’30, με πλούσια υλικά, ρέουσες γραμμές και μια γενναιόδωρη αίσθηση χώρου που σπάνια συναντάται σε σύγχρονες κατασκευές. Στο πρόσφατο βίντεο της σελίδας Athensville αποτυπώνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του χώρου, με εικόνες που θυμίζουν ασπρόμαυρη Αθήνα, βγαλμένη από κινηματογραφικό καρέ.
Η επαναλειτουργία της στοάς δεν αποτελεί απλώς μια αρχιτεκτονική αποκάλυψη. Πρόκειται για μια ευκαιρία επανασύνδεσης με την ιστορία της πόλης, τόσο με την αστική της εξέλιξη όσο και με τη συλλογική της μνήμη. Ένα κρυμμένο κομμάτι της Αθήνας επιστρέφει στο φως, έτοιμο να ξαναγίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών της.
Αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θα ενταχθεί στη σύγχρονη ζωή της πόλης και αν η στοά της Κοραή θα αποτελέσει ξανά ένα ζωντανό πέρασμα μέσα στο κέντρο, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.