Με μια ανάρτηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Τζένη Χειλουδάκη εξέφρασε ανοιχτά τη δική της άποψη για το ζήτημα των φύλων και της ταυτότητας φύλου, ξεκαθαρίζοντας πως, κατά τη γνώμη της, «τα βιολογικά φύλα είναι δύο: άνδρας και γυναίκα».
«Δεν υποχρεούμαι να συμφωνώ με όλους»
Η γνωστή συγγραφέας και πρώην performer, που έχει μιλήσει δημόσια για τη δική της μετάβαση φύλου, ξεκαθάρισε ότι σέβεται τα τρανς άτομα και όσους προχώρησαν σε επαναπροσδιορισμό, ωστόσο δήλωσε πως δεν νιώθει υποχρεωμένη να ασπάζεται τις απόψεις που –όπως είπε– προβάλλονται σήμερα από τμήμα της LGBTQ+ κοινότητας.
«Τα αγόρια που γεννήθηκαν αγόρια και έγιναν γυναίκες είναι γυναίκες πλέον. Τα κορίτσια που γεννήθηκαν κορίτσια και έγιναν αγόρια είναι αγόρια πλέον. Τέλος», έγραψε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για εκείνη «οι υπόλοιπες εκδοχές είναι επινοήσεις, δήθεν μόδα και ψεύτικη επανάσταση».
«Εγώ και άλλες σαν εμένα χύσαμε αίμα»
Αναφερόμενη στη δική της προσωπική πορεία, η Χειλουδάκη θυμήθηκε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, όταν –όπως λέει– οι τρανς γυναίκες έδιναν έναν αγώνα επιβίωσης σε μια κοινωνία που δεν τις αποδεχόταν:
«Έχω το δικαίωμα να μιλώ, γιατί ξέρω. Εγώ και άλλες σαν εμένα στις σκληρές δεκαετίες του ’80 και του ’90 χύσαμε αίμα για να γίνουμε αυτό που λατρέψαμε», έγραψε, αφήνοντας να φανεί η συγκίνηση και η πικρία της για τη σημερινή κατάσταση.
Για τα παιδιά και τον ρόλο της ψυχολογικής στήριξης
Στην ίδια ανάρτηση, η Τζένη Χειλουδάκη αναφέρθηκε και στα παιδιά που δηλώνουν ότι δεν ταυτίζονται με κάποιο φύλο, προτείνοντας ότι «χρειάζονται τη βοήθεια ψυχολόγου» ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και την ταυτότητά τους. Όπως σημείωσε, οι νέες γενιές μεγαλώνουν μέσα σε μια εποχή υπερπληροφόρησης, που συχνά «μπερδεύει περισσότερο απ’ ό,τι βοηθά».
Θέση για τον αθλητισμό
Η συγγραφέας εξέφρασε επίσης τη συμφωνία της με την ιδέα δημιουργίας ξεχωριστών κατηγοριών στον αθλητισμό για διαφορετικές ταυτότητες φύλου, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα διασφαλίζεται η ισονομία και η δίκαιη συμμετοχή όλων.
«Πρέπει να σου πάει το φουστάνι – ψυχή, πνεύμα και σώμα»
Κλείνοντας την ανάρτησή της, η Χειλουδάκη έγραψε:
«Είτε το θέλετε είτε όχι, πρέπει να σου πάει το φουστάνι. Πρέπει ψυχή, πνεύμα και σώμα να κραυγάζουν “είμαι γυναίκα”».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μπει σε διάλογο ή αντιπαράθεση για τις δηλώσεις της, υπογραμμίζοντας πως «όποιος έχει ζήσει πραγματικά τη μετάβαση, γνωρίζει ότι δεν είναι παιχνίδι, ούτε τάση της εποχής».
Η ανάρτηση της Τζένης Χειλουδάκη έχει ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων στα social media, με άλλους να υποστηρίζουν την ειλικρίνεια της τοποθέτησής της και άλλους να την επικρίνουν για τον τρόπο που επέλεξε να εκφράσει τις απόψεις της πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.