Η Ελλάδα μετρά τους δύο πρώτους θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου για τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για δύο ασθενείς άνω των 78 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν λοίμωξη με σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση).
Μέχρι χθες, Τετάρτη, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 47 εγχώρια κρούσματα στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 41 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ 6 είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικά. Την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 12 νέα κρούσματα, ενώ έχει καταγραφεί και ένα εισαγόμενο περιστατικό από τη Σερβία.
Αυτή τη στιγμή 11 ασθενείς νοσηλεύονται: οι 2 σε ΜΕΘ και οι 9 σε απλές κλίνες.
Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται κρούσματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης χρησιμοποιείται ως ένδειξη για το πού κυκλοφορεί ο ιός, αν και δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο. Οι αρχές τονίζουν ότι τα δεδομένα παρακολουθούνται διαρκώς και οι δήμοι ενημερώνονται άμεσα για μέτρα πρόληψης και ψεκασμούς.
Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Με βάση μελέτες, για κάθε περιστατικό με σοβαρή εκδήλωση από το ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες που είτε εμφανίζουν ήπια συμπτώματα είτε δεν εκδηλώνουν καθόλου ασθένεια. Αυτό δείχνει την ευρεία διασπορά του ιού και τη σημασία της πρόληψης.
Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, όπως χρήση εντομοαπωθητικών, σίτες, κατάλληλη ένδυση τις βραδινές ώρες και απομάκρυνση στάσιμων νερών από αυλές και μπαλκόνια.