Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Σεπ 14, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης
Ελλάδα

Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης

Kool Team
Last updated: 4 Δεκεμβρίου, 2015 9:29 μμ
Kool Team
Published: 4 Δεκεμβρίου, 2015
Share
SHARE

Μαζί με το φαραωνικό μέγεθος του τάφου της Αμφίπολης, έρχεται άλλος ένας παράγοντας που ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας και την αγωνία για το πότε θα μάθουμε τα μυστικά του τύμβου Καστά. Ο καιρός, και συγκεκριμένα η βροχή είναι αυτή που βάζει τους επιστήμονες σε δίλημμα.

Διαφήμιση

Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα, ο τάφος της Αμφίπολης αποτελεί μία μεγακατασκευή της οποίας οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει ένα μικρό μόνο μέρος της. Στα σχέδια του σχεδιαστής-ζωγράφος, Γεράσιμου Γερολυμάτου φαίνεται πως η πρόοδος που έχει γίνει στο εσωτερικό του τύμβου εν συγκρίσει με την συνολική του διάμετρο είναι πραγματικά μικρή.

Συγκεκριμένα από τα 158 μέτρα της διαμέτρου, οι αρχαιολόγοι έχουν προχωρήσει λιγότερα από 30. Αυτό βέβαια είναι όχι μόνο σωστό αλλά και λογικό αφού προέχει η ασφάλεια και η διατήρηση του τάφου, παρά η αποκάλυψη του «ενοίκου». Ο τάφος έχει εμβαδόν σχεδόν 20 στρεμμάτων, με τους αρχαιολόγους να μας έχουν αποκαλύψει μόλις λίγα δεκάδες τμ. [διαβάστε περισσότερα για το εσωτερικό του τάφου ΕΔΩ].

Ωστόσο όσο προχωρά η ανασκαφή τόσα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν. Το «κακό» της υπόθεσης είναι πως φύγαμε από το καλοκαίρι και μέρα με την ημέρα ο καιρός θα επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει πως η ηλιοφάνεια θα δώσει την θέση της στις συχνές βροχές, οι οποίες όχι μόνο θα κάνουν δυσκολότερο το έργο της ανασκαφής αλλά και πιο επικίνδυνο.

Διαφήμιση

Δεδομένου του όγκου χώματος που καλύπτει το μνημείο δημιουργούνται τεράστιες πιέσεις στα τοιχώματά του. Ήδη στον δεύτερο θάλαμο ακριβώς μετά τις Καρυάτιδες, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μία οροφή καταπονημένη την οποία και έσπευσαν να ενισχύσουν με έργα αντιστήριξης. Σε αυτήν την πίεση εάν υπολογιστεί το πολλαπλάσιο βάρος που θα δέχεται το μνημείο σε περίπτωση που το χώμα εμποτιστεί με νερό της βροχής, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό εχθρό της ανασκαφής. Τη βροχή.

Την ίδια ώρα και το μέγεθος του μνημείου είναι αυτό που κάνει το μυστικό του τάφου να απομακρύνεται χρονικά. Είναι πολύ πιθανόν ακόμη και με ιδανικές καιρικές συνθήκες να κάνουμε μήνες να φτάσουμε στον ταφικό θάλαμο. Και αυτό γιατί δεδομένης της διαμέτρου των 158 μέτρων, είναι πολύ πιθανό ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται αρκετά μακρυά από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ήδη. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται στο αμέσως επόμενο δωμάτιο, όποιο κι αν είναι αυτό; Οι αρχαιολόγοι έχουν μπροστά τους μία κατασκευή η οποία κρύβει εκπλήξεις. Μπορεί όντως ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται κοντά, αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε καλούμαστε να διερωτηθούμε τι υπάρχει στο υπόλοιπο της «βάσης» του λόφου. Άλλωστε από την στιγμή που έχει βρεθεί τείχος από μάρμαρο που περιβάλλει τον τύμβο αυτό αποτελεί σημαντικότατη ένδειξη πως όντως οι Μακεδόνες είχαν χρησιμοποιήσει ολόκληρη την έκταση που έχουν περιβάλλει.

Τώρα, δεδομένου ότι οι κατασκευαστής του τάφου έχει λάβει μέχρι το σημείο που έχουμε φτάσει εμείς, «αυστηρά μέτρα ασφαλείας», τότε το πιο πιθανό είναι το μυστικό να αργήσει να μας αποκαλυφθεί ακόμα. Μπορεί να κάνει πολλούς μήνες, έως και χρόνια, καθώς πέραν του τι κρύβεται μέσα, για το οποίο αγωνιούμε όλοι, το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση και η συντήρηση του μνημείου, το οποίο φαίνεται να βλέπει το φως του ηλίου για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια.

Μενδώνη: Χρειάζεται χρόνος και υπομονή

«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξηγώντας πως «δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, για να πάμε στον τέταρτο». Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, είπε στον Ant1, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, παίρνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι έχει στηθεί στο μνημείο ένα πλήρες και σύγχρονο εργοτάξιο, καθώς υπάρχει ανάγκη υποστήλωσης, που «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύλληση. «Οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
TAGGED:Αμφιπολη
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
24°C
Athens
clear sky
25° _ 23°
60%
6 km/h
Κυ
30 °C
Δε
30 °C
Τρ
31 °C
Τε
31 °C
Πε
25 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Θρήνος στην Κεφαλονιά: 23χρονος χάνει τη ζωή του μετά από πτώση αυτοκινήτου σε γκρεμό

Kool Team
2 Min Read

Ρόδος: Πασίγνωστή influencer εμπλέκεται σε υπόθεση με ροζ κοκαΐνη

Kool Team
4 Min Read

ΕΡΤ1: Ρεκόρ τηλεθέασης με τον ημιτελικό Ελλάδα-Τουρκία στο Ευρωμπάσκετ 2025. Πόσοι είδαν τον αγώνα μπάσκετ;

Kool Team
2 Min Read

Θεσσαλονίκη: 16χρονη εκδιδόταν online – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 30χρονος πελάτης

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
MedianewsShowbizΕλλάδα

Αυτός είναι ο ηθοποιός που χτυπούσε με μένος ο Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια της παράστασης! – Σοκάρει ο ομολογία του (φωτο)

1 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: 1,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 για την προμήθεια δύο νέων μεταλλικών συναρμολογούμενων γεφυρών Bailey

3 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδαΥγεία

Εμβόλιο – Κορωνοϊός: Σφαγή” για τους εμβολιασμούς εκτός σειράς – “Γι’ αυτό τα δώσαμε σε δικούς μας”

7 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδα

Δασική κατά… 90% η Αστυπάλαια

4 Min Read
newsvideoΕλλάδα

Καιρός: Θερμή εισβολή και από Τετάρτη Χιόνια (video)

0 Min Read
newsΕλλάδα

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Πάνω από 150 σπίτια καήκαν στην περιοχή. Συγκλονιστικά βίντεο

1 Min Read
newsΕλλάδα

Καλοκαιρινή απόδραση: 5 νησιά που πρέπει να επισκεφθείτε πριν γίνουν ακριβά

2 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδαΥγεία

Μουσική διαμαρτυρία των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?