in

10 τοξικές συμπεριφορές που καταστρέφουν τις σχέσεις και πως να τις αποφύγετε.

Μπαίνουμε σε μια σχέση με απόλυτη ευδαιμονία και στη συνέχεια συναντάμε αδιέξοδο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη, αλλά τα πράγματα δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε και αισθανόμαστε ότι κάτι πάει στραβά. Η απερίγραπτη αγάπη έχει γίνει μια συνήθεια, παρέα με όλους τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.

Ενεργείτε σαν να είστε άγαμοι

Τι καθορίζει μια σχέση αγάπης; Δύο άνθρωποι! Έτσι, όταν ενεργείτε σαν να είστε ακόμα μόνοι, χωρίς τη συγκατάθεσή του συντρόφου σας, τότε συμπεριφέρεστε σαν να μην έχετε δεσμευτεί με αυτό το πρόσωπο. Όταν είστε σε μια σχέση, πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν και τα συναισθήματα του άλλου προσώπου.

Διαφήμιση

Μήπως απλά κάνετε αυτό που θέλετε χωρίς να ρωτήσετε το σύντροφό σας; Κάνετε σχέδια χωρίς να τα συζητήσετε; Κρατάτε κρυφά πράγματα από το σύντροφό σας που ξέρετε ότι δεν θα μπορούσε να θεωρηθούν σωστά σε μια σχέση; Εάν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε σε μια σχέση, τότε αφήστε το πρόσωπο να προχωρήσει. Δεν μπορείτε να κάνετε την ζωή ενός άγαμου απολαμβάνοντας τα οφέλη του να έχεις κάποιον στο κρεβάτι σας. Πρέπει να είστε ειλικρινείς με το εν λόγω πρόσωπο και με τον εαυτό σας. Θέλετε να είστε μόνοι; Μείνετε μόνοι. Αν θέλετε να δεσμευτείτε σε μια σχέση αγάπης τότε πρέπει να συζητάτε για τις ενέργειές σας.

Είστε οικονομικά υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό σας

Το θέμα των χρημάτων είναι μια τεράστια πρόκληση στις σχέσεις. Όταν ξοδεύετε σαν να είστε μόνοι,τότε ίσως πρέπει και να είστε μόνοι. Έχετε την ευθύνη να συμμετέχετε στις δαπάνες.

Δεν έχετε άλλα συμφέροντα

Είναι εξίσου επιζήμιο όταν ενεργείτε σαν άγαμοι με το να είστε δεμένοι με τον σύντροφό σας όλη την ώρα. Δεν χρειάζεται να παίρνετε μέρος σε κάθε τι που κάνει ο σύντροφός σας. Χρειάζεστε την δική σας ζωή, τους φίλους σας, τα ενδιαφέροντα σας, τα χόμπι σας και χρόνο για να είστε μόνοι.Ο Δρ Seth Meyers, συγγραφέας του Overcome Relationship Repetition Syndrome, λέει: ‘Σε μια ανάγκη ενωθούν με το σύντροφό τους, μερικοί άνθρωποι ξεχνάνε τα δικά τους συμφέροντα, τα χόμπι τους και τους στόχους, πράγματα που μπορεί να τράβηξαν την προσοχή του συντρόφου τους αρχικά.

Για να σπάσετε αυτόν τον λανθασμένο δεσμό της συν- εξάρτησης, κάντε μια λίστα με το πώς και με ποιον περνούσατε τον ελεύθερο χρόνο σας πριν από τη σχέση. Είναι μια αξιόλογη άσκηση για σας. Παρακολουθείστε την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου σας, γιατί κανένα ζευγάρι δεν πρέπει να ξοδεύει όλο τον ελεύθερο χρόνο του μαζί. Αρχίστε μια δραστηριότητα δική σας, όπως το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Αν έχετε χάσει την επαφή με τους φίλους σας, που πραγματικά νοιάζονταν για εσάς, εντοπίστε τους ή αποκτήστε ξανά την ταυτότητα σας κάνοντας μια προσπάθεια να ανταποκριθείτε σε ένα ή δύο φίλους για μια δραστηριότητα ή ένα γεύμα.’

Είστε υπερβολικά ευαίσθητοι και ανασφαλείς

Τίποτα δεν πονάει μια σχέση περισσότερο από όταν ο σύντροφός δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Η ανασφάλεια οδηγεί στη ζήλια. Είναι δύσκολο να σας εμπιστευθεί ο σύντροφό σας, αν δεν ενεργείτε αξιόπιστα. Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε θα πρέπει να δώσετε ένα τέλος στην σχέση.

Αλλά, αν εσείς δεν κάνετε τίποτα και αυτός ζει με τις μνήμες των προηγούμενων σχέσεων, τότε είναι αυτός που πρέπει να έρθει στον ίσιο δρόμο. Η ανασφάλεια είναι επιζήμια. Αρχίζει να δημιουργείται ένας ιστός με ψέμματα και ιστορίες. Αναλάβετε την ευθύνη για τη συμπεριφορά σας. Αν θέλετε να αγαπάτε και να διατηρήσετε την σημερινή σχέση σας ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε από το παρελθόν. Δεν ζείτε στο τότε πια.

Είστε σαρκαστικοί και δεν σέβεστε τον σύντροφό σας

Όλοι αγαπάμε λίγη εξυπνάδα και χιούμορ, αλλά όταν συνορεύει με ασέβεια και μια άσχημη συμπεριφορά, τότε είναι κατάχρηση. Αυτό το είδος συμπεριφοράς κλιμακώνεται σε άμυνα και πληγώνει το σύντροφό σας. Τα τείχη αρχίζουν να σηκώνονται και η σχέση υποφέρει επειδή βασίζεται στην κακία και όχι στην καλοσύνη. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να πειράζετε τα κουμπιά του άλλου για αστείο αλλά όταν αυτό γίνεται συνεχώς είναι αποθαρρυντικό και βλαβερό. Κάντε το σύντροφό σας να καταλάβει αυτήν την συμπεριφορά. Εάν εσείς είστε αυτός, τότε κάνετε ένα βήμα πίσω και συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι αστείο, αλλά απάνθρωπο. Ο σαρκασμός μπορεί να είναι μια μορφή εκτροπής της ανασφάλειας.

Έλλειψη στοργής

Ακριβώς όπως όταν είστε συνεχώς μαζί, η έλλειψη στοργής σε μια σχέση είναι επιζήμια. Οι σχέσεις μπορεί να πέσουν σε ένα τέλμα μετά από λίγο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μαγεία. Συνεχίστε να αγγίζετε ο ένας τον άλλον απαλά, δίνετε ένα φιλί καθώς φεύγετε από το σπίτι και στείλτε ευγενικά μηνύματα όλη την ημέρα. Η μη στοργή είναι ένα σημάδι ότι ο κάθε ένας έχει πάρει τον δρόμο του.

Αν θέλετε να αναζωπυρώσετε τη σχέση τότε θα πρέπει να αναλάβετε την πρωτοβουλία. Όσο αφήνουμε τα πράγματα έτσι τόσο πιο δύσκολο είναι να αναθερμανθεί η φωτιά. Το αγκάλιασμα, το κράτημα του χεριού και περπατώντας αγκαλιά είναι απλοί τρόποι για να επαναφέρετε την αγάπη που κάποτε μοιραζόσασταν.

Γράφετε μηνύματα ή μιλάτε στο τηλέφωνό σας αντί να ασχολείστε με το σύντροφό σας

Τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τεχνολογία είναι ένα απίστευτο πλεονέκτημα για την κοινωνία μας. Ωστόσο, είναι επίσης ο θάνατος για πολλές σχέσεις. Δύο άνθρωποι ζουν στο ίδιο σπίτι και σπάνια μιλούν ο ένας στον άλλο.

Υπάρχει μια έλλειψη επικοινωνίας. Βάλτε το τηλέφωνο μακριά, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και καθίστε μαζί για να πάρετε ένα γεύμα ή να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Βρείτε το χρόνο να μοιραστείτε πράγματα από την ημέρα σας. Η κοινωνική θέση σας μπορεί να περιμένει μια ώρα ή δύο. Δεν πρόκειται να πάει πουθενά, αλλά ο σύντροφος σας μπορεί να σας εγκαταλείψει εάν δεν του δώσετε την προσοχή σας.

Γκρίνια

Υπάρχει κάτι τόσο ύπουλο σε μια επαναλαμβανόμενη δυσάρεστη πρόταση που μας αναγκάζει να μην κάνουμε τίποτα. Η γκρίνια σκοτώνει την χαρά σε μια σχέση. Η Wall Street Journal είχε ένα άρθρο σχετικά με την γκρίνια πριν μερικά χρόνια με τίτλο Γνωρίστε τον δολοφόνο του γάμου. Αναφέρει: Η γκρίνια, δηλαδή όταν ένα άτομο ζητάει κάτι επανειλημμένα και το άλλο πρόσωπο το αγνοεί κατ ‘επανάληψη και οι δύο ενοχλούνται όλο και περισσότερο, είναι ένα θέμα που κάθε ζευγάρι θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή.

Ενώ η ίδια η λέξη μπορεί να προκαλέσει γέλια, ανάλογα πως θα ειπωθεί, μπορεί δυνητικά να είναι τόσο επικίνδυνη για ένα γάμο, όπως η μοιχεία ή η κακή οικονομική κατάσταση. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ακριβώς το είδος της τοξικής επικοινωνίας που μπορεί τελικά να βυθίσει μια σχέση. ‘Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει η γκρίνια είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα. Κάντε γνωστό στον σύντροφό σας ότι έχετε ακούσει το αίτημα του και θα αντιμετωπισθεί. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι αρνητικές δηλώσεις.

Καταναγκαστικές συμπεριφορές

Όταν είμαστε δυστυχισμένοι,ψάχνουμε για κάτι ή κάποιον άλλον. Αυτές οι καταναγκαστικές συμπεριφορές είναι κόκκινες σημαίες στις σχέσεις. Εάν ξοδεύετε το χρόνο σας στα ψώνια ή ξεσπάτε στο φαγητό ή στο ποτό ακόμη και να επισκέπτεστε ιστοσελίδες με πορνό σε καθημερινή βάση,έχετε φτάσει στο επίπεδο της αδιαφορίας για το σύντροφό σας.

Θα πρέπει να καταλάβετε αυτήν την συμπεριφορά και να μοιραστείτε με το σύντροφό σας τι σας προκαλεί να τα κάνετε αυτά τα πράγματα. Επικυρώστε τα συναισθήματά σας. Είστε ευάλωτοι σε ένα θέμα που χρειάζεται θάρρος για να καθορίσετε την σχέση σας, γιατί αντικαθιστώντας την ανάγκη σας για αγάπη δεν πρόκειται να έχει καλό τέλος.

Ανεντιμότητα

Είναι αυτονόητο ότι η ατιμία είναι ο θάνατος μιας σχέσης. Εάν δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε το ένα άτομο που πιστεύετε ότι έχει την αμέριστη αγάπη σας,τότε δεν ανήκετε σε αυτή τη σχέση. Κάθε φορά που αισθάνεστε παραγνωρισμένοι ή αντιμετωπίζεστε με δυσπιστία και αντιπάθεια, τρέφετε τα σκοτεινότερα μέρη της ψυχής σας. Δεν βάζετε τον εαυτό σας πρώτα. Έχετε εγκαταλείψει το πλοίο και έχετε αφήσει άλλον να κυβερνάει.

Εάν δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στο σύντροφό σας, τότε κάντε ένα βήμα πίσω και κάντε ένα απλό ερώτημα: Γιατί; Γιατί αναγκάζεστε να αμφισβητείτε την αξία του; Σας απάτησε; Γιατί να το ανεχτείτε αυτό από το πρόσωπο που βρίσκεται πλησιέστερα προς εσάς; Η ανεντιμότητα εμφανίζεται για να δώσει την ευκαιρία να πάρετε μια απόφαση στη ζωή σας. Αν είστε εσείς ο ανέντιμος, βρείτε έναν τρόπο για να σπάσει ο κύκλος. Αφήστε το εν λόγω πρόσωπο να πάει. Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, σας απελευθερώνει. Μπορείτε να επιλέξετε να ταξιδέψετε στην ζωή στην ορθή πορεία.

Πηγή: www.diaforetiko.gr

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

H αξία του να μάθουμε στα παιδιά να λένε «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλημέρα»

Γιατί οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι τόσο ξεχωριστοί;