Φόρμα αναζήτησης

ΥΓΕΙΑ

Και όμως: Οι Έλληνες απαρνούνται το τσιγάρο - Μεγάλη μείωση των καπνιστών στην χώρα

Τετάρτη, 2. Μαρτίου 2016 - 19:50
Philip Morris: Στα 11,3 δισ. ευρώ οι φορολογικές απώλειες στην Ε.Ε. λόγω των λαθραίων τσιγάρων - Κεντρική Εικόνα

Μεγάλη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας προκύπτει πως μόλις το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά (δηλαδή λιγότερος από 1 στους 3). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πτώση από το 31,9% (ποσοστιαία πτώση 14,4%).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα». Ακόμη οι ευκαιριακοί καπνιστές μειώθηκαν από 6% σε 5,2% μια μείωση της τάξεως του 13,3%.

Σχετικά με την ηλικία που αρχίζουν οι Έλληνες το τσιγάρο προκύπτει ότι το 42,5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων από κάθε καπνιστή έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης, και συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45,3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει πάντως το παθητικό κάπνισμα. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό, ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο, ηλικίας 15 ετών και άνω.

Διαβάστε περισσότερα:

Μία έως δύο ώρες χαμένου ύπνου διπλασιάζουν τον κίνδυνο τροχαίου - Κεντρική Εικόνα
Οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των επτά ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με μια νέα...
Προσοχή στην αποτρίχωση: Αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ - Κεντρική Εικόνα
Οι γυναίκες και οι άνδρες που ξυρίζουν τακτικά ή αφαιρούν τις τρίχες από το σώμα τους, είναι πιθανότερο να κολλήσουν κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα, σύμφωνα με μια νέα...
Η άσκηση βοηθάει στα πάντα: Μέσα σε ένα εξάμηνο βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος  - Κεντρική Εικόνα
Οι άνδρες, ιδίως όσοι κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο, αν ασκούνται σωματικά τρεις έως πέντε...

Best of internet