Φόρμα αναζήτησης

TV & MOVIES

Το Man In The High Castle είναι το worst case scenario στην αμερικανική ιστορία

Πέμπτη, 3. Δεκεμβρίου 2015 - 15:08
Το Man In The High Castle είναι το worst case scenario στην αμερικανική ιστορία - Κεντρική Εικόνα

Θα γίνω λίγο παπακαλιατικός και θα σας κάνω ένα ερώτημα. Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα γινόταν στον κόσμο, αν έστω ένα κομμάτι της Ιστορίας γινόταν διαφορετικά; Πώς θα εξελισσόταν η παγκόσμια κοινότητα, αν σε μια συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου τα πράγματα είχαν πάρει διαφορετική τροπή; Κι αν αυτή η στιγμή ήταν μία από τις καθοριστικότερες για το πως φτάσαμε στο σήμερα; Τι θα γινόταν αν κάποιος την εξαφάνιζε από τη θέση της;

Ποια θα ήταν η αλληλουχία των γεγονότων αν αφαιρούσαμε την πιο καθοριστική μάχη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου; Ακόμα χειρότερα. Αν αντιστρέφαμε τους νικητές με τους χαμένους; Δεν χρειάζεται να βάλετε το μυαλό σας να σκεφτεί. Μια πολύ ρεαλιστική εκδοχή αυτού του σεναρίου μας δίνει το βιβλίο Man In The High Castle και η ομότιτλη σειρά του Amazon που σκιαγραφούν τον πλανήτη όπως θα ήταν αν οι Δυνάμεις του Άξονα είχαν κερδίσει τον πόλεμο.

Η Γερμανία, η Ναζιστική Γερμανία, το Γ' Ράιχ του Χίτλερ, ως ηγέτιδα αυτής της συμμαχίας θα έπαιρνε μεγάλο μέρος των εδαφών από τους ηττημένους και θα τα μοίραζε σε Ιταλία και Ιαπωνία, αλλά και όσες χώρες είχαν επιλέξει το δικό της στρατόπεδο, με την ίδια να παίρνει τη μερίδα του λέοντος και να είναι γενικός τοποτηρητής. Παντεπόπτης για την ακρίβεια.

Η υπόθεση της σειράς περιγράφει αυτά που συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη νίκη του χιτλερικού καθεστώτος. Η Γερμανία πήρε τις πολιτείες που βρίσκονται στην ανατολική ακτή και έδωσε στην Ιαπωνία τις πολιτείες που βρίσκονται στις ακτές του Ειρηνικού. Οι πολιτείες που βρίσκονται γύρω από τα Βραχώδη Όρη θα αποτελούσαν την ουδέτερη ζώνη. Η Σβάστιγκα βρίσκεται στην Αστερόεσσα και καλύπτει τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Μέσα σε τέσσερις γραμμές βλέπουμε το χειρότερο σενάριο για κάθε Αμερικάνο.

Στις πολιτείες ένθεν κείθεν της ουδέτερης ζώνης, οι Αμερικάνοι πολίτες είναι κατώτερης τάξης, κατώτερης σημασίας, κάποιοι γίνονται δούλοι Ιαπώνων και είναι σα να έχεις μεγεθύνει την Japantown ή σα να υπάρχει AmericanTown στην καρδιά της Ιαπωνίας. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι δείχνουν να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση και να αναμειγνύονται με τους Ιάπωνες ή τους Γερμανούς και να ζουν ήρεμα. Όχι όμως όλοι. Και όχι για πολύ.

Μια αντιστασιακή ομάδα με ηγέτη τον Άνθρωπο που ζει στον Ψηλό Πύργο, έχει στα χέρια της μερικά φιλμ που μπορεί να ανατρέψουν την Αυτοκρατορία της Ναζιστικής Συμμαχίας. Οι ταινίες αυτές δείχνουν αυτό που συνέβη ιστορικά, αλλά το παρουσιάζουν ως φιξιονικό, ως προσδοκώμενο. Αν αυτές οι ταινίες γίνουν γνωστές σε ευρεία κλίμακα, ίσως προκαλέσουν την αντίδραση των υποταγμένων. Και σε μια Γερμανία που έχει τον Χίτλερ ασθμαίνοντα και τον Γκέμπελς να ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η Julianna Crain είναι η γυναίκα που θα ξεκινήσει την επανάσταση. Μέχρι να το καταφέρει όμως θα ζει σαν κυνηγημένη. Η αδερφή της Trudy ήταν αυτή που της έδειξε την ταινία Η Ακρίδα Κείτεται Βαριά (Grasshoper Lies Heavy) και πέρασε στην κάστα των καταζητούμενων από την Κεμπεϊτάι, την αντίστοιχη Γκεστάπο της Ιαπωνίας. Μαζί με έναν υπάλληλο των Ες Ες, τον Joe Blake, θα ενωθούν τυχαία στην ουδέτερη ζώνη και θα αρχίσουν την αναζήτηση. Κι εκείνες έχουν τους δικούς magistratus maiores, σαν τον Σερίφη που ερμηνεύουν το νόμο σύμφωνα με το όπλο τους και δεν καταγράφουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά κυνηγούν τους Εβραίους για να τους αφανίσουν.

Αυτή η άκρως δυστοπική και εφιαλτική εκδοχή της Ιστορίας είναι το δημιούργημα του Frank Spotnitz, που μάλιστα είχε και έναν πολύ περίεργο τρόπο να προωθήσει την ταινία, γεμίζοντας τους συρμούς του μετρό με αφίσες ναζιστικού περιεχομένου, οι οποίες δεν έμειναν για πάνω από μία μέρα, αφού οι καταγγελίες έπεσαν βροχή.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια σκέψη που έδειξε την οπτική του γύρω από την υπόθεση, οπτική που στο πλαίσιο της σειράς την ανάγει στο τελευταίο σκαλί του Πύργου, το κάνει άτεγκτο. Στην ουσία τη στήνει σαν ένα παράλληλο σύμπαν, ένα αντικαθρέφτισμα του κόσμου που υψώθηκε μετά το 1945 και αποτυπώνει την διαδρομή από τον απόλυτο ξεπεσμό των ΗΠΑ, σε σύγκριση με την εικόνα που έχουμε όλοι γι΄αυτές εδώ και 20 με 30 χρόνια, μέχρι την αποτίναξη του Ναζισμού. Μια πορεία που διαγράφεται από τα χνάρια μυρμηγκιών, όπως ακριβώς επιτυγχάνονται οι μεγάλες ανατροπές από τους λιγότερο δυνατούς. Στη σκιά, με τα πιόνια που δεν περιμένεις να κάνουν τη ζημιά. Ένα ρουά ματ με το άλογο ή τον παλιάτσο.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Σόφη Πασχάλη μιλά για τις εμπειρίες της στο Survivor (vid) - Κεντρική Εικόνα
Μερικές μέρες μετά την αποχώρησή της από το Survivor, η Σόφη Πασχάλη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και μίλησε για τη στάση της ως προς τον Γιώργο...
Στο Δρόμο: Πώς σχολιάζει ο Γιώργος Μαυρίδης τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης; (pic) - Κεντρική Εικόνα
Ο Γιώργος Μαυρίδης μαζί με τον Γιώργο Λέντζα και την αξιολάτρευτη σκυλίτσα Μόλυ μπήκαν στο βανάκι τους, την «Κονσέρβα» όπως αποκαλούν το φορτηγάκι και ξεκίνησαν τις διαδρομές τους...
American Horror Story: O 7ος κύκλος θα έχει ως θέμα τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (vid) - Κεντρική Εικόνα
Πριν λίγο καιρό, το κανάλι FX ανακοίνωσε την ανανέωση του δημοφιλέστατου American Horror Story για τρεις ακόμη σεζόν. Κάθε τέτοια εποχή, οι θεωρίες και οι φήμες σχετικά με την...

Best of internet