Φόρμα αναζήτησης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νανοτεχνολογία: Δημιουργήθηκε το λεπτότερο ολόγραμμα στον κόσμο

Παρασκευή, 19. Μαΐου 2017 - 9:46
Νανοτεχνολογία: Δημιουργήθηκε το λεπτότερο ολόγραμμα στον κόσμο - Κεντρική Εικόνα

Το πιο λεπτό ολόγραμμα στον κόσμο δημιούργησαν ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για την ενσωμάτωση της τρισδιάστατης ολογραφίας στις καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις.

Το νανο-ολόγραμμα έχει πάχος μόλις 25 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), είναι 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς ειδικά γυαλιά 3D.

Οι ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου RMIT και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιν Γκου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

Τα διαδραστικά ολογράμματα εμφανίζονται συνεχώς στην επιστημονική φαντασία, όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί δύσκολο για τους επιστήμονες να τα σμικρύνουν τόσο, ώστε να μπορούν να συεργασθούν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά.

Όπως είπε ο Γκου, «η ενσωμάτωση νανο-ολογραμμάτων στα καθημερινά ηλεκτρονικά θα καταστήσει άσχετο το μέγεθος της οθόνης, αφού ένα 3D ολόγραμμα θα αναδύεται και θα μπορεί να εμφανίσει μία πληθώρα πληροφοριών που δεν χωράνε σε μια οθόνη τηλεφώνου ή ρολογιού».

Τέτοια πολύ λεπτά ολογράμματα έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πολλούς τομείς στο μέλλον, όπως την ιατρική διάγνωση, την εκπαίδευση, την αποθήκευση δεδομένων, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια κ.α.

  Διαβάστε περισσότερα:

  Voxxed Days Athens: Τι είδαμε στο μεγαλύτερο συνέδριο λογισμικού και τεχνολογίας στην Ελλάδα; (pics) - Κεντρική Εικόνα
  Στα τόσα συνέδρια και τις τόσες ομιλίες που πια μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε για οποιοδήποτε θέμα, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχε πάρει κάτι το μάτι μου εξαιρετικά...
  JA Start Up: Τελικός Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας - Κεντρική Εικόνα
  Ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε φέτος στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement...
  Απογοήτευση… Τα fitness trackers δεν υπολογίζουν σωστά τις θερμίδες που καίμε - Κεντρική Εικόνα
  Οι διάφορες φορετές στον καρπό συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και της υγείας (fitness trackers) μετρούν με ακρίβεια του παλμούς της καρδιάς, αλλά όχι τις θερμίδες...

  Best of internet