Φόρμα αναζήτησης

STORIES

«Ξέρεις πως θα πεθάνεις, τρελαίνεσαι»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων του Αουσβιτς

Σάββατο, 13. Φεβρουαρίου 2016 - 18:31
«Ξέρεις πως θα πεθάνεις, τρελαίνεσαι»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων του Αουσβιτς - Κεντρική Εικόνα

Για τις δοκιμασίες που πέρασαν στο Άουσβιτς μίλησαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια της δίκης του πρώην λοχία των SS που κατηγορείται για 170.000 θανάτους.

Ο Ρέινολντ Χάνινγκ, 94 ετών, καθόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από τους μάρτυρες αλλά παρέμενε ανέκφραστος την ώρα που οι μάρτυρες κατέθεταν τα βασανιστήρια που πέρασαν.

Οι μάρτυρες περιέγραψαν φρικιαστικές στιγμές όπως τις καμινάδες των κρεματορίων που έβγαζαν φλόγες, τους γυμνούς κρατούμενους να μεταφέρονται στους θαλάμους αερίων και τους ανθρώπους που πυροβολούνταν μπροστά στα μάτια τους.

Ο Χάνινγκ ισχυρίζεται πως ήταν απλός φρουρός στο Άουσβιτς και αρνήθηκε τη συμμετοχή σε εκτελέσεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στο Ντέτμοντ της Γερμανίας.

Μεταξύ των μαρτύρων και ο Τζάστιν Σόντερ, ο οποίος σε ηλικία 90 ετών ήταν ο νεότερος από τους μάρτυρες, έφτασε στο Άουσβιτς όταν ήταν 17 ετών.

Είχε επιλεγεί ως σκλάβος – εργάτης στην εταιρεία IG Farben, αντί να σταλεί απευθείας στους θαλάμους αερίων. Όπως δήλωσε στο δικαστήριο μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, θεωρούνταν ένας από τους «παλαιότερους» κρατουμένους.

Φοβόταν τις ημέρες που επιλέγονταν τα θύματα, την ώρα που οι στρατιώτες των SS κοιτούσαν επί ώρες τους γυμνούς κρατούμενους προκειμένου να αποφασίσουν ποιοι ήταν ικανοί για εργασία και ποιοι θα θανατώνονταν.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω πώς ήταν, όταν ξέρεις ότι μπορεί να πεθάνεις μέσα σε μία ή δύο ώρες, σε έκανε να αρρωσταίνεις, σε έκανε να τρελαίνεσαι» είπε με φωνή που έτρεμε από την συγκίνηση.

«Εγώ επέζησα 17 φορές» πρόσθεσε ο Σόντερ, συνταξιούχος αστυνομικός από το Chemnitz, που έχασε 22 μέλη της οικογένειας στο Ολοκαύτωμα.

Ο Χάνινγκ κατηγορείται πως υπηρέτησε ως κατώτερος αρχηγός των SS στο Άουσβιτς από τον Ιανουάριο του 1943 έως τον Ιούνιο του 1944 – την εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο και δηλητηριάστηκαν με αέρια.

Ο Λέον Σκβαρτζμπάουμ, 94 ετών επιζών από το Βερολίνο, χρησιμοποιήθηκε ως σκλάβος – εργάτης στην οικοδόμηση εργοστασίου της Siemens έξω από το στρατόπεδο. Όπως είπε δεν μπορούσε να δει τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια αλλά ο καθένας πρόσθεσε ήξερε τι συνέβαινε εκεί.

«Βλέπαμε την φωτιά που έβγαινε από τις καμινάδες δήλωσε στο δικαστήριο. «Έβγαινε τόση φωτιά από τις καμινάδες, όχι καπνός, μόνο φωτιά. Και αυτό γιατί έκαιγαν τους ανθρώπους». Περίπου 40 επιζώντες και οι οικογένειές τους συμμετέχουν στη δίκη ως συν-ενάγοντες, όπως επιτρέπεται βάσει του γερμανικού δικαίου.

Ο Χάνινγκ, συνταξιούχος διαχειριστής σε γαλακτοκομική εταιρεία, έχει παραδεχτεί πως υπηρέτησε στο Άουσβιτς στη ναζιστική κατεχόμενη Πολωνία. Αρνείται ωστόσο ότι υπηρέτησε στο τμήμα Άουσβιτς ΙΙ- Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα:

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας (vid) - Κεντρική Εικόνα
Ένα βίντεο με όλα τα πρωτοσέλιδα του γνωστού περιοδικού TIME, τα οποία παρουσίαζαν τα πρόσωπα που σημάδεψαν κάθε χρονιά, παρουσίασε το ίδιο το περιοδικό. Τα πρωτοσέλιδα που...
Τους χώρισε ο πόλεμος, τους ένωσε το Facebook: Ένας ελληνοκύπριος και ένας τουρκοκύπριος συναντήθηκαν μετά από 42 χρόνια (pics) - Κεντρική Εικόνα
Μέχρι την τουρκική εισβολή ο Ελληνοκύπριος, Ντίνος Κοιλανιώτης, και ο Τουρκοκύπριος, Μεχμέτ Σίβα ζούσαν φιλικά στη Λεμεσό. Τις μέρες της εισβολής ο Μεχμέτ παρέμεινε για κάποιο...
Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ με όχημα τα -εκατοντάδες χιλιάδες- tweets του - Κεντρική Εικόνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας τουλάχιστον ιδιαίτερος άνθρωπος εάν θέλουμε να είμαστε ευγενικοί. Αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι θα μπει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητά μας....

Best of internet