in

Οι Μπαμπούσκες του Τσερνομπίλ – Η ιστορία μία… χούφτας ηρωίδων στο πιο τοξικό μέρος του πλανήτη

Στην ραδιενεργή νεκρή ζώνη που περιβάλει τον αντιδραστήρα Νο4 μία μικρή κοινότητα γυναικών επιβιώνει. Μοιράζονται αυτή την γη με κάποιους στρατιώτες, ερευνητές, αλλά και κάποιους θαρραλέους επισκέπτες που επέλεξαν να ριψοκινδυνεύουν με σκοπό να βρεθούν για λίγο στην πιο τοξική γη του πλανήτη μας.

Εκείνες ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά, αφού επέλεξαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα, στις 26 Απριλίου του 1986.

Διαφήμιση

Οι 100 Ουκρανές που αποφάσισαν παρά τον κίνδυνο να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέσα στην ραδιενεργή ζώνη, ενώ οι γείτονες εγκατέλειψαν οριστικά τον τόπο και οι άντρες τους σταδιακά πέθαναν, έχουν δημιουργήσει πλέον μία «αδελφότητα».

Επιμένουν να ζουν σε φάρμες που η κυβέρνηση της χώρας και οι επιστήμονες κρίνουν πως είναι μη κατοικήσιμες. Πως καταφέρνουν λοιπόν να τα βγάλουν πέρα, εγκαταλελειμμένες από όλους, με παρέα μόνο κάποια άγρια ζώα; Πως και δεν έχουν επηρεαστεί από την ραδιενέργεια 37 χρόνια τώρα;

Σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σχετικά με τη ζωή αυτών των γυναικών, τρεις ηλικιωμένες Ουκρανές εξηγούν πως οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι, πολλές φορές απεριόριστες. «Τρώμε τοπικά προϊόντα, παρότι είναι απαγορευμένα. Η πείνα μας τρομάζει περισσότερο από την ραδιενέργεια όμως». Λέει η μία από αυτές.

Είναι δυνατόν να μην τις τρομάζει η ραδιενέργεια; Ίσως, αν σκεφτεί κανείς πως έχουν περάσει από την πείνα την περίοδο του Στάλιν, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την πυρηνική καταστροφή. Οι γυναίκες αυτές έχουν μάθει να επιβιώνουν. Κάτω από συνθήκες που φαίνεται αδιανόητο να αντέξει κανείς.

Άλλωστε δεν επιβίωσαν όλοι. Μετά την καταστροφή από μία περιοχή που φθάνει τα 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, απομακρύνθηκαν 116.000 άνθρωποι ρωσικής κι ουκρανικής καταγωγής. Περίπου 1.200 από αυτούς επέστρεψαν στο Τσερνομπίλ και πλέον έχουν μείνει μόλις 100.

«Εγώ δεν θα πάω πουθενά, ακόμη και με την απειλή όπλου» λέει μία από αυτές στην κάμερα της Χόλι Μόρις που ανακάλυψε τις «μπαμπούσκες» και έκανε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που απέσπασε μία σειρά βραβείων.

Έχουν αποφασίσει να μείνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους εκεί, πίνοντας μολυσμένο νερό (και βότκα), τρώγοντας τα μολυσμένα λαχανικά της περιοχής και τα παράγωγα των μολυσμένων ζώων.

Τραγουδούν, χορεύουν, επισκέπτονται η μία την άλλη και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο καιρό ζουν σε μία γη που ακόμα και οι λύκοι εγκατέλειψαν.

«Η μητέρα-πατρίδα είναι μητέρα-πατρίδα, αυτό δεν αλλάζει» λένε.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Έρευνα: Ο άνδρας θέλει στόχο, η γυναίκα αδιαφορία

Σοκ στην Κρήτη: Νεκρή μητέρα στη γέννα από επιπλοκές