Φόρμα αναζήτησης

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κόνορ Μαγκρέγκορ: Η απότομη προσγείωση

Τρίτη, 8. Μαρτίου 2016 - 13:30
Κόνορ Μαγκρέγκορ: Η απότομη προσγείωση - Κεντρική Εικόνα

Mετά την ήττα της Ρόντα Ράουζι από την Χόλι Χολμ και με τον Τζον Τζόουνς τιμωρημένο και παραγκωνισμένο, ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ αποτελούσε αναμφίβολα το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο του UFC και κανένας δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να το αμφισβητήσει.

Γράφει ο Βαγγέλης Χαντζής

Δεν ήταν μόνο η ζώνη του πρωταθλητή που είχε κατακτήσει αήττητος. Δεν ήταν μόνο ότι ανέβαινε διαρκώς στη λίστα των pound for pound μαχητών του UFC έχοντας λιγότερους αγώνες από τους υπόλοιπους πρωταθλητές.

Ήταν η αίσθηση του αήττητου που είχε καλλιεργήσει στο κοινό αλλά κυρίως στους αντιπάλους του. Ειδικά μετά τη νίκη του σε 13'', μετά από μία μόνο μπουνιά, επί του πρωταθλητή και αήττητου για πολλά χρόνια στην κατηγορία των lightweight Ζοσέ Άλντο. Ήταν η εξωστρεφής, πολλές φορές προσβλητική προς τους αντιπάλους του, προσωπικότητά του που ενίσχυε τον μύθο του ατρόμητου και άφοβου μαχητή. Ήταν ο τρόπος που είχε καθαρίσει τον ανταγωνισμό της κατηγορίας του με τόσο εύκολο τρόπο. Ήταν οι προβλέψεις του για τον τρόπο και τον χρόνο που θα κερδίσει τον κάθε αντίπαλό του που πέρα από την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, στο σχέδιο αγώνα και το πόσο καλά είχε μελετήσει κάθε αντίπαλο έβγαζε και κάτι μεταφυσικό για πολλούς από τους φανατικούς οπαδούς του.

Και ήταν πολλοί αυτοί, παλιοί και νέοι. Το hype γύρω από το όνομά του στους πρώτους αγώνες μετατράπηκε σε βεβαιότητα και ορδές νέων φιλάθλων τον αντιμετώπιζαν ως ζωντανό είδωλο. Στην Ιρλανδία η λατρεία στο πρόσωπό του είχε πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Το UFC διοργάνωνε ολόκληρες διοργανώσεις στην Ιρλανδία έχοντας κεντρικό πρόσωπο τον ΜακΓκρέγκορ πριν ακόμα κερδίσει τη ζώνη του πρωταθλητή. Το όνομά του έφερνε και φέρνει εισιτήρια, τηλεθέαση και νέο κοινό και τα μάτια των αδερφών Φερτίτα και του Ντάνα Γουάιτ κάνουν δολάρια σαν καρτούν αφού ήταν εμφανές ότι έχουν βρει φλέβα χρυσού.

Τα ξημερώματα της Κυριακής όμως όλος αυτός ο μύθος γκρεμίστηκε μέσα σε λιγότερο από δύο γύρους. Ο Νέιτ Ντίαζ, ο μικρότερος από τα δύο αδέρφια Ντίαζ, υπέταξε τον Ιρλανδό πρωταθλητή πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του promotion. Μπορεί να μην ήταν αγώνας τίτλου, μπορεί να μην ήταν αγώνας στα κιλά που αγωνίζεται τόσα χρόνια ο ΜακΓκρέγορ, μπορεί ο Ιρλανδός να προετοιμαζόταν για μήνες να αντιμετωπίσει άλλον αντίπαλο, με διαφορετικά στοιχεία αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο ΜακΓκρέγορ έχασε. Έχασε από κάποιον που τον αντιμετώπισε στα ίσια, τόσο εντός όσο και εκτός οκταγώνου. Εξάλλου το εξωαγωνιστικό trash talking δεν αποτελούσε ποτέ πρόβλημα των αδερφών Ντίαζ, ούτε περίμενε κανείς να παίξουν οποιαδήποτε στιγμή το ρόλο των καλών παιδιών στην προώθηση των αγώνων τους. Ο Μακγκρέγκορ έχασε παρότι εφάρμοσε αρχικά το σχέδιό του και για ενάμιση γύρο ήταν κυρίαρχος. Ο πολύπειρος Ντίαζ όμως, που φημίζεται για την αντοχή του σε δυνατά χτυπήματα και την άριστη τεχνική του στο έδαφος (μαύρη ζώνη στο bjj) άντεξε, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του (τραυματία στο πόδι όπως υποστηρίζει ο ίδιος) Μακ Γκρέγκορ να οδηγήσει τον αγώνα στο έδαφος και μοιραία για τον Ιρλανδό μαχητή η ήττα ήρθε με ένα εύκολο tap out σε rear naked choke λαβή του Ντίαζ.

Το επίτευγμα του Ντίαζ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αφού δέχτηκε να αντιμετωπίσει τον ΜακΓκρέγκορ με 11 ημέρες μόνο προετοιμασίες, οι οποίες ουσιαστικά είναι πολύ λιγότερες αφού η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα αφιερωμένη στον τύπο, σε υποχρεωτικές συνεντεύξεις και φυσικά οι τελευταίες ημέρες οι αθλητές κόβουν βάρος και δεν γίνεται ουσιαστική προετοιμασία. Στην πραγματικότητα ο Ντίαζ αντιμετώπισε τον ΜακΓκρέγκορ με όπλα του την εμπειρία του, την αποδεδειγμένη αντοχή του στο «ξύλο», το δυνατό του σαγόνι και τα σωματικά του προσόντα. Ήταν πάντα ένας από τους ψηλότερους αθλητές στην κατηγορία των welterweight και αυτή τη φορά το ύψος του και το μήκος των χεριών του είχαν το απόλυτο πλεονέκτημα απέναντι σε έναν αθλητή που προερχόταν από μικρότερου σωματικού βάρους κατηγορία.

Η έκπληξη είχε γίνει, το κοινό των mma ξέσπασε στα social media, το UFC κέρδισε πολλά λεφτά και πολλούς νέους οπαδούς, οι δυο μαχητές δεν κέρδισαν τίτλο αλλά γέμισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά το κυριότερο που κατακτήθηκε από την ήττα του ΜακΓκρέγκορ ήταν η αποδοχή του κοινού των mma ότι δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο άθλημα αήττητοι μαχητές. Και ίσως αυτή η ήττα να ήταν και ένας ανώδυνος τρόπος (αφού δεν έχασε τη ζώνη του) να προσγειωθεί έστω και λίγο η χειμαρρώδης και αλαζονική σε μεγάλο βαθμό προσωπικότητα του ΜακΓκρέγκορ. Όχι πολύ, ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα αλλά όπως και να έχει ένα ισχυρό σοκ σε έναν χαρακτήρα όπως αυτός του ΜακΓκρέγκορ μπορεί να δράσει ευεργετικά. Σίγουρα θα δουλέψει τις αδυναμίες του στο έδαφος και σίγουρα θα ξανασκεφτεί πριν αρχίσει τα ασανσέρ στις κατηγορίες κιλών για να αποδείξει ότι αυτές δεν παίζουν κανένα ρόλο μπροστά στο μαχητικό του μεγαλείο.

Η πρώτη δήλωσή του στον λογαριασμό του στο instagram περιείχε και στοιχεία και των δύο χαρακτήρων του, αυτόν πριν την ήττα και αυτή μετά την ήττα.:

«Μπήκα με δύναμη και τα έδωσα όλα. Προσπάθησα και απέτυχα. Δεν θα απολογηθώ όμως ποτέ για μια προσπάθειά μου. Συμβαίνουν αυτά. Αποδέχομαι αυτή την ήττα σαν άνθρωπος. Δεν θα κρυφτώ. Δεν θα αλλάξει το ποιος είμαι. Αν ένας άλλος πρωταθλητής ανέβει δύο κατηγορίες, να μου το πείτε. Αν σας κούρασε να μη βλέπετε να κερδίζω λεφτά, να πάτε για ύπνο. Εδώ θα είμαι ακόμη όταν εσείς ξυπνήσετε, με τα μεγαλύτερα ποσά και τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις. Σας ευχαριστώ για την ειλικρινή συμπαράσταση και γ..α το μίσος που βγάζουν ορισμένοι. Όλα μου αρέσουν. Έχω ξαναβρεθεί πολλές φορές σε τέτοια θέση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα το καταπιώ και θα επιστρέψω δυνατότερος. Άλντο, είσαι… κότα. Ντος Άνιος κι εσύ. Όταν γραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, θα είμαι εκεί. Εσείς εμφανίζεστε μόνο στο Twitter. Όσο για τους fans μου, ποτέ μην αποφεύγετε τις προκλήσεις και ποτέ μην το βάζετε στα πόδια μπροστά στις δυσκολίες. Να κοιτάτε κατάματα τον εαυτό σας. Νέιτ, θα τα ξαναπούμε».

Διαβάστε περισσότερα:

Φύγαμε με βαθμό από τις Βρυξέλλες, μπορούσαμε και νίκη - Βέλγιο - Ελλάδα 1-1 - Κεντρική Εικόνα
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έφυγαν υπερήφανοι από τις Βρυξέλλες, παίρνοντας ηρωική ισοπαλία (1-1) απέναντι στο αήττητο Βέλγιο! Στο 89' ισοφαρίστηκε η Εθνική, που...
Formula 1: Στον Χάμιλτον η πρώτη pole position της χρονιάς! - Κεντρική Εικόνα
Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό είχαμε πάνω από μία ομάδα στον ανταγωνισμό, καθώς Ferrari και Mercedes πάλεψαν για την pole position στις κατατακτήριες δοκιμές της...
Προκριματικά Μουντιάλ: Εύκολη βραδιά για τα φαβορί - Κεντρική Εικόνα
Η Ιταλία καθάρισε 2-0 την Αλβανία, οι Ισπανοί 4-1 το Ισραήλ και παρέμειναν μαζί στην κορυφή. Το ίδιο και η Κροατία με το 1-0 επί της Ουκρανίας. Χωρίς γκολ Ιρλανδία-Ουαλία,...

Best of internet