Φόρμα αναζήτησης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Θύματα κυκλωμάτων εμπορίου ελπίδας οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Τρίτη, 29. Μαρτίου 2016 - 12:05
Θύματα κυκλωμάτων εμπορίου ελπίδας οι πρόσφυγες στον Πειραιά - Κεντρική Εικόνα

Εμπόριο ελπίδας, ψεύτικες υποσχέσεις, επένδυση κέρδους πάνω στη δυστυχία των «αθλίων». Τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών δεν περιορίζονται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου - δρουν ανεξέλεγκτα και εντός Ελλάδας, εμποδίζοντας την επίλυση της κρίσης.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να μένουν στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε δίκτυα παραπληροφόρησης. Καταγγέλλουν την παρουσία κυκλωμάτων που τους υπόσχονται έναντι αμοιβής να τους περάσουν τα σύνορα και να τους οδηγήσουν ως την Γερμανία, ενώ άλλες ομάδες επιτήδειων τους ζητούν να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να μεταβούν σε κέντρα υποδοχής, καθώς τους υπόσχονται ότι θα έρθει η μέρα που θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή οι φορείς του Πειραιά που ασχολούνται με την φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στο λιμάνι βλέπουν αντί να μειώνεται ο αριθμός τους να αυξάνεται, καθώς αρκετοί που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες για δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, γύρισαν πίσω καταγγέλλοντας απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι βρίσκονται περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα, αν και δυο πλοία που έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star 1» και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν πρόσφυγα.

Τοπικοί φορείς του Πειραιά ζητούν να αποσταλούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με διερμηνείς για να συζητήσουν με τους πρόσφυγες και να τους πείσουν να πάνε στις δομές φιλοξενίας, λόγω των αθλίων συνθηκών διαβίωσης, σε πατώματα και σε σκηνές σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Βάσει κάποιων πληροφοριών, αυτό αναμένεται να γίνει το πρώτο 10ημερο του Απριλίου, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί η μεταφορά των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των σκηνών που στήνονται έξω από τους χώρους αναμονής επιβατών μέσα στους οποίους μένουν για πολλές ημέρες στο πάτωμα οι πρόσφυγες (ανάμεσα τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά). Σε επιφυλακή βρίσκονται διαρκώς λιμενικοί για την αποφυγή ατυχήματος, καθώς τα παιδιά παίζουν σε σημεία από τα οποία διέρχονται οχήματα όπως νταλίκες, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να πέσουν στη θάλασσα.

Καθημερινά στο λιμάνι βρίσκονται εθελοντές που μοιράζουν ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φέρνουν απλοί πολίτες, ενώ το ζήτημα της σίτισης το έχει αναλάβει ο Στρατός.

Διαβάστε περισσότερα:

Χάθηκαν 13.000 πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας - Κεντρική Εικόνα
Για 13.000 «χαμένους πρόσφυγες» στην Ελλάδα κάνει λόγο η Wall Street Journal, παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα και επικαλούμενη...
Μαθητές «ζωγραφίζουν» την αλληλεγγύη τους για τους πρόσφυγες - Κεντρική Εικόνα
«Οι παππούδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;», «Τι κι αν ήσουν εσύ στη θέση τους;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Θεσσαλονίκης οι...
Süddeutsche Zeitung: Έρχεται «απόβαση» των Τούρκων στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα
Όχι δεν πάμε σε πόλεμο, εξ ου και τα εισαγωγικά. Άλλη είναι η «απόβαση» που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα. Έχει να κάνει με την αγορά ακινήτων, αφού όπως αναφέρει η γερμανική...

Best of internet