Φόρμα αναζήτησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητούν στον τρίτο όροφο της Συγγρού για πρόωρες εκλογές, οικουμενική και έξωθεν παρεμβάσεις;

Δευτέρα, 8. Φεβρουαρίου 2016 - 7:09
Τι συζητούν στον τρίτο όροφο της Συγγρού για πρόωρες εκλογές, οικουμενική και έξωθεν παρεμβάσεις; - Κεντρική Εικόνα

 

Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για δεύτερη φορά εκλογές εντός του 2015, θέτοντας στη λαϊκή ετυμηγορία επί της ουσίας το τρίτο Μνημόνιο που είχε υπογράψει.

Σήμερα, ελάχιστους μήνες μετά, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της και ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα σενάρια προκήρυξης νέων εκλογών, τα οποία συντηρούν με δηλώσεις (π.χ. ο Πάνος Καμμένος) ή με συζητήσεις τους στο παρασκήνιο (π.χ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στα όριά τους) κυβερνητικά στελέχη. Το…κυβερνητικό παράδοξο καταγράφουν πλέον με αυξημένο ενδιαφέρον στη ΝΔ, όπου δηλώνουν έτοιμοι για όλα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στη ΝΔ δεν έχουν καμία επιθυμία να μπουν στη λογική της συνδιαχείρισης της ευθύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είχαν, άλλωστε, κανέναν λόγο να το κάνουν. Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο της οικουμενικής που διακινείται κυρίως από κύκλους του εσωτερικού απορρίπτεται διαρρήδην από τη Συγγρού. Όπως το θέτει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν μπορούμε να συνδιαχειριστούμε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν δημιουργήσαμε εμείς. Δηλαδή, θα αποτελέσουμε εμείς σωσίβιο του ΣΥΡΙΖΑ;».

Ούτως ή άλλως, το στρατήγημα της οικουμενικής δεν το πιστεύουν ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε στη λεωφόρο Συγγρού. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σπεύσει από την αρχή να κλείσει το σενάριο της οικουμενικής, του οποίου τη…ρίζα εντοπίζει σε «κέντρα της εγχώριας διαπλοκής που ακόμα και σήμερα απεργάζονται ανατροπή της κυβέρνησης και πολιτική συνευθύνη», όπως το θέτει κυβερνητικός παράγοντας.

Στη ΝΔ δεν θέλουν καν να μπουν στη λογική της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα τίθεται από γαλάζιους κύκλους το ερώτημα αφενός πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση (σ.σ. εννοούν ότι θα πέσει θύμα των εσωτερικών αγκυλώσεων) και αφετέρου για…πόσο καιρό θα στεκόταν, με δεδομένο πως ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται έτοιμοι να απειθαρχήσουν στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, αν άλλο πρόσωπο ηγείτο της οικουμενικής, θα είχαν ακόμα έναν λόγο να μην πειθαρχήσουν. Το αυτό ισχύει φυσικά και για πολλούς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα…ούτε ζωγραφιστούς. Συνεπώς, οικουμενική αποκλείεται κατηγορηματικά!

Οι πιέσεις από το εξωτερικό

Στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει η ΝΔ, αν δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό, προκειμένου να παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη τουλάχιστον στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προκειμένου να περάσει «καυτές πατάτες», όπως το ασφαλιστικό.

Ως προς αυτό το σενάριο υπάρχουν δύο δεδομένα: το πρώτο είναι πως στη ΝΔ αφενός λένε πως δεν έχουν δεχθεί καμία «ενόχληση» προκειμένου να ανέβουν στο άρμα της κυβέρνησης, αφετέρου εξηγούν πως, ακόμα και στο προωθημένο ενδεχόμενο που αυτό συνέβαινε, η ΝΔ δεν θα είχε επιλογή παρά να αποκρούσει τη σχετική πίεση.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως πίεση στη ΝΔ δεν έχει ασκηθεί γι’ αρκετούς λόγους. Αφενός, για ορισμένους Ευρωπαίους ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική, επομένως δεν θα υπήρχε λόγος να «καεί», αφετέρου η Ευρώπη έχει αποσυρθεί από αυτού του είδους τα «τακτικίστικα» παιχνίδια εδώ και καιρό, πολλώ δε μάλλον αυτή την περίοδο που το προσφυγικό «καίει» τους «μεγάλους» της Ευρώπης. Και, ως προς το προσφυγικό, κανείς από τους Ευρωπαίους εταίρους της ΝΔ δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για μη εποικοδομητική στάση.
Οι πρόωρες εκλογές, η διεύρυνση της ΝΔ και ο εκλογικός νόμος

Με δεδομένη λοιπόν την άρνηση της οικουμενικής, αλλά και τη σαφή τοποθέτηση της ΝΔ έναντι των εταίρων της στο ΕΛΚ ως προς τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, στον τρίτο όροφο της Συγγρού καταγράφουν τις τελευταίες μέρες με ενδιαφέρον και περίσκεψη την κυοφορούμενη εκλογολογία.

Το μήνυμα που δίνεται είναι πως εκλογές δεν πρέπει να λάβουν χώρα αυτή τη στιγμή. «Ο κ. Τσίπρας έχει λάβει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε. Ας κυβερνήσει και ας αφήσει τα σενάρια», είναι η απάντηση που δίνουν γαλάζιες πηγές στα σενάρια για νέες πρόωρες εκλογές εντός του 2016.

Στην πραγματικότητα, στη ΝΔ γνωρίζουν πως δεν είναι ακόμα έτοιμοι σε απόλυτο βαθμό, εκτιμούν όμως πως ακόμα και μια ανέτοιμη ΝΔ θα ήταν καλύτερη κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, τίθεται το ερώτημα, πώς θα αντιδράσει η ΝΔ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιέλθει σε αδιέξοδο, με δεδομένο πως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί εκλογές. Ρητή απάντηση δεν δίνεται, πλην όμως θα πρέπει να θεωρείται αδύνατο να μπει η ΝΔ σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πανικός. Ο κ.Καμμένος απειλεί-ποιούς άραγε;-με εκλογές. Η κα Γεροβασίλη τις αποκηρύσσει, μετά βδελυγμίας. Ας συνεννοηθούν. Μπορούν;», σχολίασε σκωπτικά το βράδυ της Κυριακής στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στην ουσία, στη ΝΔ έχουν ρίξει το βάρος στην αναδιαμόρφωση του κόμματος. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει και την έκφραση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πλατιού, κοινωνικού, μεταρρυθμιστικού μετώπου, κάτι που σημαίνει πως η ΝΔ θέλει να αγκαλιάσει τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, σε μια διεύρυνση προς το κέντρο. Αυτό το άνοιγμα δεν θα γίνει υπό τη μορφή παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ανοιγμάτων σε κόμματα και βουλευτές, πλην όμως προσκλητήριο προς τους πολίτες που στηρίζουν κόμματα του πολιτικού κέντρου υπάρχει και είναι διαρκές.

Ενδιαφέρον προς αυτό έχει και η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου κάνει άνοιγμα στο Ποτάμι. «Πιστεύω, λοιπόν, ότι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα δώσει αυτή τη μάχη κατά των λαϊκιστών της σημερινής κυβέρνησης, οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν σίγουρα θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν «επιθετικές» κινήσεις μέχρι το συνέδριο της ΝΔ, όπου θα τεθεί συνολικά σε ψηφοφορία προς έγκριση η νέα στρατηγική για την παράταξη, όπως την σχεδιάζει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Βέβαια, ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση της ΝΔ στο σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου για τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθείται μείωση του μπονους εδρών, ενώ εξετάζεται ενδεχόμενο να δίνεται και σε κόμματα που δηλώνουν ρητά πως θα συνεργαστούν μετεκλογικά, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την πίεση σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Στη ΝΔ ακόμα συζητούν το θέμα, καθώς σταθμίζουν ακόμα τα υπέρ και τα κατά και περιμένουν να δουν την πρόταση, ως έχει, και όταν έρθει. Πάντως, η στάση της ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, προκειμένου να φανεί, αν θα συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτείται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα:

Τζανακόπουλος: Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν οριοθετηθεί ξεκάθαρα - Κεντρική Εικόνα
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική...
Σάββας Αναστασιάδης: Δεν στηρίζουμε καμία πολιτική ιδεολογικού τυχοδιωκτισμού - Κεντρική Εικόνα
«Ανοιχτή πληγή» χαρακτηρίζει το θέμα της αξιολόγησης ο Σάββας Αναστασιάδης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για πολιτικά παιχνίδια «εσωτερικής κατανάλωσης». Ο βουλευτής Β΄...
Χρυσόγονος: «Να κλείσουμε την αξιολόγηση τώρα, αλλιώς έρχονται τα χειρότερα» - Κεντρική Εικόνα
Την ελπίδα να κλείσει στις 7 Απριλίου η αξιολόγηση για να μην υπάρξει αβεβαιότητα εξέφρασε ο Κώστας Χρυσόγονος. «Αν δεν τα βρούμε και δεν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα...

Best of internet