Φόρμα αναζήτησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως από τους εργοδότες ζητά ο Τσίπρας

Πέμπτη, 7. Ιανουαρίου 2016 - 13:42
Πράσινο φως από τους εργοδότες ζητά ο Τσίπρας - Κεντρική Εικόνα

Ενιαίο μέτωπο με μερίδα των κοινωνικών εταίρων με αφορμή την συζήτηση για το Ασφαλιστικό επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τις ηγεσίες των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΓΣΕΒEΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ.

Αν και οι εργοδοτικοί φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση μιας και είναι κοινά αποδεκτό πως ζητούμενο στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών χρεογράφων και στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Από την στιγμή που και οι εργοδοτικοί φορείς προσδοκούν διακαώς να ανοίξει και πάλι ο δρόμος για ενίσχυση των τραπεζών με φθηνότερο χρήμα που θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τις επιχειρήσεις τους με χαμηλότερο κόστος, εμφανίζονται διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ένα κλίμα συνεννόησης με την κυβέρνηση παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις είχαν εκτιμήσει ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9%, θα μειώσει κατά 2% τον καθαρό μισθό, θα αυξήσει κατά 3,7% το συνολικό εργατικό κόστος και θα διογκώσει τη «μαύρη» εργασία και την ανεργία κατά 2,7%, χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει τους στόχους των εσόδων από εισφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδοτικοί φορείς στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για 1,5% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αντιπροτείνουν η αύξηση αυτή να περιοριστεί στο 1% (0,5% και 0,5% μεταξύ εργοδότη) ώστε να βρεθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ. Στις προτάσεις των εργοδοτών και ειδικότερα των εμπόρων και βιοτεχνών, θα περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση κλιμακωτού ορίου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Όπως όλα δείχνουν, αναμένεται μια σιωπηρή αποδοχή της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους από τους εργοδοτικούς φορείς, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης εξετάζονται σενάρια για την επιβολή τέλους στις συναλλαγές:
Επιβολή τέλους 1‰ (ένα τοις χιλίοις) σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 700 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από την εκτίμηση πως το 2014 οι συναλλαγές, που είχαν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικού συστήματος, είχαν ανέλθει συνολικά σε περίπου 700 δισ. ευρώ.
Επιβολή τέλους 1‰ ( ένα τοις χιλίοις) στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε μια ευθύνη κοινωνική και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου, να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις θετικές αποφάσεις για την απομείωση του χρέους που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».

Διαβάστε περισσότερα:

ΝΔ για δήλωση Τσίπρα: Εμφανίζεται ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός - Κεντρική Εικόνα
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, στον απόηχο της δήλωσής, του εξαπολύει η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τον απερχόμενο και πανικόβλητο και κατηγορώντας τον πως εκ νέου προσπαθεί να...
ΚΚΕ: Προκλητική κοροϊδία οι εξαγγελίες Τσίπρα - Μοιράζει ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα - Κεντρική Εικόνα
Προκλητική κοροϊδία χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρεται: «Την ώρα...
Μποναμάς Τσίπρα σε χαμηλοσυνταξιούχους - 13η σύνταξη σε 1.600.000 δικαιούχους - Κεντρική Εικόνα
Με 617 εκατ. ευρώ ενισχύονται 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενώ αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τα οποία δέχονται τις προσφυγικές ροές. Αυτά τα μέτρα...

Best of internet