Φόρμα αναζήτησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα μοιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Τα Νομοσχέδια, τα πρόσωπα και οι…μονομερείς κινήσεις

Τετάρτη, 11. Ιανουαρίου 2017 - 8:34
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο  - Κεντρική Εικόνα

Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2017 στην τηλεόραση του Alpha περιελάμβανε ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες αναφορές του προέδρου της ΝΔ, τόσο για το εσωτερικό της ΝΔ, όσο περισσότερο για τον «κυβερνητικό σχεδιασμό» που είναι εν εξελίξει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος και αφορά την κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της ΝΔ για το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, αρχικά, στο Μητρώο Στελεχών, το οποίο στη ΝΔ θεωρούν μια από τις βασικές καινοτομίες που εισήχθησαν επί ημερών του προέδρου της ΝΔ. Μάλιστα, τις αμέσως επόμενες μέρες είναι έτοιμα προς ανακοίνωση και τα πρώτα ονόματα που πέρασαν τις συνεντεύξεις, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ανακοινωθεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης μετέθεσε κατά λίγες μέρες τη γνωστοποίησή τους. Πρόκειται για πρόσωπα που δεν θα κατευθυνθούν υποχρεωτικά προς τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά θα μπορούν να αξιοποιηθούν και στην κρατική μηχανή, σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του επιβεβαίωσε την πληροφορία πως, σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, θα βολιδοσκοπήσει για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη από την αγορά-με τις πληροφορίες του Koolnews.gr να θέλουν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με ορισμένα κορυφαία στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, προς αξιοποίηση σε ύστερη φάση. Άλλωστε, από την ίδια λογική, αυτής της προσέγγισης ανθρώπων από την αγορά και την πραγματική οικονομία, θα εμφορούνται και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ως προς τα νομοσχέδια της επόμενης μέρας, η ομάδα Προγράμματος υπό τον Κωστή Χατζηδάκη συνεδριάζει αδιάκοπα, με τα πρώτα νομοσχέδια, 12 τον αριθμό, να είναι grosso modo έτοιμα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, αποκάλυψε πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μια κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυτό για την αναδιάρθρωση της κυβερνητικής λειτουργίας, με σύμπτυξη και αναδιανομή αρμοδιοτήτων, προκειμένου του κυβερνητικό οργανόγραμμα και ο τρόπος λειτουργίας της διοίκησης να καταστεί πιο αποτελεσματικός και να μειωθεί το κόστος του. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης, τόσο μέσω της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου, όσο και μέσω της επαναφοράς των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ παράλληλα το γαλάζιο επιτελείο έχει επεξεργαστεί και μέσα για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, ίσως μέσω της επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων, αλλά και της περαιτέρω ψηφιοποίησης του συστήματος και των διαδικασιών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως βρίσκεται υπό επεξεργασία και η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, αν και λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, αυτή ακόμα χρειάζεται χρόνο, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση για μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, αλλά και δημοσίων δαπανών, όπως έχει περιγραφεί στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε ακόμα και…μονομερείς κινήσεις μιας μελλοντικής κυβέρνησης της ΝΔ, κυρίως στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως έγινε με τον ΦΠΑ στην εστίαση επί Σαμαρά, αλλά «μετρημένα», όπως είπε και «αν είναι απαραίτητο». Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα της ΝΔ να πείσει τους εταίρους της χώρας για παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου μεσοπρόθεσμα, με αντάλλαγμα αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. «Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα το πιστεύουμε. Και η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα είμαστε πιο επιθετικοί στις μειώσεις φόρων. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα ότι αξίζει να επενδύσει στη χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα:

Μητσοτάκης: Ο Καλαντζάκος υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της παράταξης - Κεντρική Εικόνα
Δήλωση για το θάνατο του Αριστείδη Καλαντζάκου έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της παράταξης, της Δημοκρατίας και της πατρίδας μας....
Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την κατάργηση βίζας βραχείας διαμονής στην ΕΕ για τους Γεωργιανούς - Κεντρική Εικόνα
Την επιτυχή ολοκλήρωση σήμερα των διαδικασιών για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου βραχείας διαμονής στο χώρο Schengen για τους υπηκόους της Γεωργίας χαιρετίζει με...
Παπαδημούλης: Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να πέσει στην παγίδα της ρητορικής της Τουρκίας - Κεντρική Εικόνα
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να πέσει στην παγίδα της ρητορικής της Τουρκίας, με ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αλυσίδα εντάσεων που δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική», δήλωσε ο...

Best of internet