Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ψυχρολουσία: Τέλος ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από Νοέμβρη

Κυριακή, 29. Μαΐου 2016 - 10:37
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Aκατάσχετος λογαριασμός και αδήλωτα εισοδήματα - Κεντρική Εικόνα

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα και οι ανατροπές. Εκτός από τα μέτρα για την επόμενη δόση, το συμπληρωματικό μνημόνιο θα περιλαμβάνει και ένα «πινακάκι» με τα επόμενα προαπαιτούμενα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση.

 Έτσι, όπως κλείνει κακήν κακώς η πρώτη αξιολόγηση, ανοίγει ταυτόχρονα και η δεύτερη για τα λεφτά που θα έρθουν τον Νοέμβριο. Πρώτα-πρώτα στην ατζέντα φιγουράρουν τα Εργασιακά, που, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», θα περιλαμβάνουν τις νέες αξιώσεις των δανειστών για:

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

Δικαίωμα lock out (ανταπεργία) των επιχειρήσεων

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να κατανέμονται οι συνολικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου σε 12 μήνες

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού, επειδή οι αποδοχές έχουν μειωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί για προσλήψεις από τους σημερινούς ή μελλοντικούς (Έλληνες και ξένους) εργοδότες οι μισθοί των 586 ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», πριν εγκρίνει ο ESM την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές θα συμφωνήσουν πώς θα δοθούν τα συνολικά 10,3 δισ. από τις δόσεις. Πιθανότατα θα δοθούν σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις έως τον Οκτώβριο και όχι μόνο σε δύο.

Ωστόσο, οι δανειστές απαιτούν να γίνεται έλεγχος πριν από κάθε δόση! Έτσι η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τίποτε από αυτά, για να δώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο. Τα 6,8 από τα 10,3 δισ. θα δοθούν κατευθείαν ξανά στους δανειστές για χρέη που θα πληρωθούν (στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ κυρίως.

Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα πάνε κατευθείαν σε ιδιώτες, προμηθευτές και νοικοκυριά, στους οποίους το κράτος τούς χρωστάει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα θα δοθούν με δόσεις και θα περνάνε από έλεγχο της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν πάνε όντως στα χέρια τους, πριν έρθουν τα επόμενα.

Διαβάστε ακόμα: Κυκλοφορεί ελεύθερος ο δολοφόνος της Ελευθερίας Αγραφιώτου; Σενάριο για δεύτερο «Δράκο»

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ρέγκλινγκ: Στις αγορές η Ελλάδα εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Κεντρική Εικόνα
Την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού  Σταθερότητας (ESM). «Η σημερινή απόφαση...
Εξωδικαστική ρύθμιση μόνο για εταιρείες με μεγάλα χρέη ζητεί η τρόικα - Κεντρική Εικόνα
Ανοιχτά παραμένουν πολλά κρίσιμα ζητήματα επί του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η...
Τέλη κυκλοφορίας: Αυξήσεις-φωτιά στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά το 2007 - Κεντρική Εικόνα
Τα πάνω κάτω αναμένεται να έρθουν στα τέλη κυκλοφορίας που θα ανακοινωθούν επισήμως στις 15 Νοεμβρίου. Ήδη οι γενικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από το υπουργείο και με βάση αυτές...

Best of internet