Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα, δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της άρσης των capital controls

Κυριακή, 3. Ιανουαρίου 2016 - 2:30
Νέα, δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της άρσης των capital controls - Κεντρική Εικόνα

capital-controls-650

Πριν λίγες μέρες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016:

«Υπάρχουν ένα δυο βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν πριν την οριστική άρση. Πρώτα να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω επαναλαμβάνω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο» είχε δηλώσει η κ. Κατσέλη δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία της άρσης των capital controls.

Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα» η κρίσιµη συνθήκη για να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστηµα, άρα και να αρθούν οι περιορισµοί στις κινήσεις κεφαλαίων, είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Όταν λοιπόν μέχρι και τον Φεβρουάριο θα έχουµε συζητήσεις και αντεγκλήσεις αναφορικά µε τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηµατικών δανείων -και, σύµφωνα µε τη γνώµη πολλών, των πλέον κρίσιµων για την πορεία της αγοράς-, τότε η άρση των capital controls δεν µπορεί να συντελεστεί τόσο σύντοµα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας όμως δίνει και άλλη μια σημαντική πληροφορία, σχετική με το θέμα. Ότι ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Κοµισιόν Πιερ Μοσκοβισί στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως οι κεφαλαιακοί περιορισµοί θα αρθούν πιθανότατα στα µέσα του 2017, µε εγγύτερη ηµεροµηνία την άνοιξη.

Τη διαπίστωση αυτή την είχε κάνει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και σε οµάδα πολυεθνικών µάνατζερ που διαχειρίζονται γαλλικές πολυεθνικές στη χώρα µας.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους φαίνεται ότι τελικά και η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου η οποία είχε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για δυο και πλέον χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Capital controls: Πότε θα ανέβει το όριο ανάληψης στα 560 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα:

Ομολογία Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ απαιτεί λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 για το 2019 - Κεντρική Εικόνα
Την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση λήψη δημοσιονομικών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια...
Εθνική: Από τη Δευτέρα το πρόγραμμα εθελουσίας - Τι προβλέπει - Κεντρική Εικόνα
Αρχίζει τη Δευτέρα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα και θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο προς το προσωπικό, το πρόγραμμα αφορά το σύνολο...
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup» - Κεντρική Εικόνα
«Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα», είπε η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν...

Best of internet