Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος – Οι αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο

Τετάρτη, 11. Ιανουαρίου 2017 - 12:39
Το κόστος των υπηρεσιών POS στο επίκεντρο της συνάντησης Επιμελητηρίου – Eurobank - Κεντρική Εικόνα

Περισσότερα του αναμενόμενου αναμένεται να είναι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα προσμετρώνται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξαιρέσεις, ενώ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στην «Αυγή» ότι «στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν τα μεγαλύτερα δυνατά κίνητρα στους φορολογουμένους για τη χρήση πλαστικού χρήματος».

Ως εκ τούτου, αναμένεται οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο. Την ίδια ώρα, αναμένεται να προσμετρώνται σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με πληροφορίες και λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ.), σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, σε αντίθεση με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

Το αφορολόγητο

Με το νέο νόμο για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι, για τα εισοδήματα του 2017, θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδήματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.

Ειδικότερα, η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και προϋποθέτει κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του ως εξής:

* 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 1.000 ευρώ.

* 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 4.000 ευρώ.

* 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ οι δαπάνες θα πρέπει να είναι 8.000 ευρώ κ.ο.κ.

Εξαιρέσεις

Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται και οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους και οι οποίοι θα απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

Πηγή: Avgi.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Στουρνάρας: Εξωστρεφής και ανταγωνιστική η βιομηχανία των τροφίμων και ποτών - Κεντρική Εικόνα
«Θεμελιώδη» χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας, τον ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και την ελληνική οικονομία ευρύτερα,...
Ολοταχώς για το Euro Working Group με το βλέμμα… στο Eurogroup - Κεντρική Εικόνα
Ολοταχώς για το Euro Working Group της Πέμπτης οδεύει η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών και παρά τις περί του...
«Φυσιολογική κατάληξη» του τρίτου μνημονίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο - Κεντρική Εικόνα
«Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στη χώρα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο αποτυπώνεται στην πραγματική...

Best of internet