Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος – Οι αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο

Τετάρτη, 11. Ιανουαρίου 2017 - 12:39
Το κόστος των υπηρεσιών POS στο επίκεντρο της συνάντησης Επιμελητηρίου – Eurobank - Κεντρική Εικόνα

Περισσότερα του αναμενόμενου αναμένεται να είναι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα προσμετρώνται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξαιρέσεις, ενώ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στην «Αυγή» ότι «στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν τα μεγαλύτερα δυνατά κίνητρα στους φορολογουμένους για τη χρήση πλαστικού χρήματος».

Ως εκ τούτου, αναμένεται οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο. Την ίδια ώρα, αναμένεται να προσμετρώνται σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με πληροφορίες και λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ.), σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, σε αντίθεση με ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

Το αφορολόγητο

Με το νέο νόμο για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι, για τα εισοδήματα του 2017, θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδήματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.

Ειδικότερα, η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και προϋποθέτει κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του ως εξής:

* 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 1.000 ευρώ.

* 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 4.000 ευρώ.

* 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ οι δαπάνες θα πρέπει να είναι 8.000 ευρώ κ.ο.κ.

Εξαιρέσεις

Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται και οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους και οι οποίοι θα απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

Πηγή: Avgi.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Τζουλιάνι: Πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η απόφαση του Eurogroup - Κεντρική Εικόνα
Σωστή απόφαση και ένα πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση του χρέους χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την απόφαση του Eurogroup της 20ης...
Στα «βαθιά» με το «καλημέρα» - Υπερταμείο, ενέργεια και δημοσιονομικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την Τρίτη - Κεντρική Εικόνα
Για το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα για λίγο μετά τις 10 έχει οριστεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρώτο «καυτό» ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη...
ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολής εισφορών Ιανουαρίου - Κεντρική Εικόνα
Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών), έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017...

Best of internet