Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλαρώνουν άμεσα τα capital controls- Στα 840 ευρώ το όριο ανάληψης

Δευτέρα, 18. Ιουλίου 2016 - 11:08
Όλες οι αλλαγές στα capital controls - Κεντρική Εικόνα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η χαλάρωση στα capital controls, την οποία περιμένει με αγωνία η αγορά θα συμβεί άμεσα ακόμη και στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η αλλαγή προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα η χαλάρωση θα προβλέπει:

• Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες.

• Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό.

• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100%, εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

• H αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Στην αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα:

Η «μάχη» της 2ης αξιολόγησης - Εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, φορολογικά - Κεντρική Εικόνα
Ξεκινά σήμερα η «μάχη» της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, με συμμετοχή της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Εργασιακά, νομοσχέδιο για εξωδικαστικό διακανονισμό...
ΙΟΒΕ: Οι πέντε άξονες που θα ωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας - Κεντρική Εικόνα
Τους πέντε άξονες που θα ωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας, ανέλυσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Capital Vision ο Νικόλαος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα...
Χαρίτσης: Ενεργοποίηση πέντε νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέχρι το Μάρτιο του 2017 - Κεντρική Εικόνα
Μέχρι το τέλος του 2016, θα έχουν ενεργοποιηθεί τρία κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας: το Ταμείο Συμμετοχών, το νέο Ταμείο...

Best of internet