Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά στην τσέπη των ιδιοκτητών ΙΧ

Σάββατο, 7. Μαΐου 2016 - 11:53
Φωτιά στην τσέπη των ιδιοκτητών ΙΧ - Κεντρική Εικόνα

Από την αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίµου θα πάρει φωτιά η τσέπη των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Με 1% πάνω τον ΦΠΑ και αντίστοιχα τον ΕΦΚ προκύπτει αύξηση της τελικής τιµής κατά 20 λεπτά στο χιλιόλιτρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» αυτό θα οδηγήσει σε συνολική άνοδο κατά 2 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιµή και ακόµα µεγαλύτερη αν οι συντελεστές ΕΦΚ αυξηθούν κατά 2 εκατοστιαίες µονάδες.

Ωστόσο, παρότι εδώ και καιρό δεν είχαν επιβληθεί νέες αυξήσεις και οι διεθνείς τιµές των καυσίµων έπεσαν πολύ χαµηλά, οι πωλήσεις καυσίµων παραµένουν χαµηλά ενώ αν πέσουν και άλλο θα χάσει έσοδα το κράτος. Η κατανάλωση προϊόντων πετρελαίου έφταναν συνολικά το 2011 στους 14.933.000 µετρικούς τόνους σηµειώνοντας πτώση 7,1% σε σχέση µε το 2010.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην αγορά βενζίνης συνολικής αξίας 27 ευρώ, η αξία του προϊόντος ανέρχεται µόλις στα 7,79 ευρώ και τα υπόλοιπα 19,21 ευρώ είναι φόροι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο 1 λίτρο βενζίνης που κοστίζει 1,36 ευρώ µόνο τα 38 λεπτά του ευρώ αντιστοιχούν στην αξία του προϊόντος και τα 98 λεπτά είναι φόρος.

Μάλιστα, η αύξηση της φορολογίας της βενζίνης οδήγησε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. να αντικαταστήσουν τη βενζίνη µε το υγραέριο, ενώ άλλοι προτίµησαν να αγοράσουν αυτοκίνητο ντίζελ. Από το 2010 µέχρι σήµερα κυκλοφορούν περισσότερα από 150.000 Ι.Χ., µε τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν περισσότερα χρήµατα για την απόκτησή τους σε σχέση µε ένα Ι.Χ. που καίει βενζίνη, προκειµένου να έχουν χαµηλότερο κόστος µετακίνησης. Το υπουργείο Οικονοµικών, στην προσπάθειά του να πιάσει όσους έφυγαν από τη βενζίνη, σχεδιάζει να βάλει φόρο στην υγραεριοκίνηση, στο φυσικό αέριο, ενώ εξετάζεται να επιβληθεί και στο πετρέλαιο κίνησης, για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδά του.

Διαβάστε περισσότερα:

Προειδοποίηση Standard and Poor's για το Brexit και την οικονομία της Βρετανίας - Κεντρική Εικόνα
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διατηρεί την αρνητική προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας λόγω της συνεχιζόμενης...
Βασίλης Κατσικιώτης-Eric Tourret: Οι νέοι επικεφαλής του ΤΧΣ και ποιοι οι μισθοί τους - Κεντρική Εικόνα
Νέα Εκτελεστική Επιτροπή απέκτησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Νέος...
Νέος «Γολγοθάς» για τους Έλληνες: Το ΔΝΤ «προανήγγειλε» 4ο Μνημόνιο - Κεντρική Εικόνα
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος εντός του Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.  Οπως...

Best of internet