Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών χωρίς όριο

Παρασκευή, 8. Ιανουαρίου 2016 - 7:35
Capital controls: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών χωρίς όριο - Κεντρική Εικόνα

Μικρή «χαλάρωση» στα capital controls για συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν στην υπό όρους αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και στην ανάληψη μετρητών από μέλη αποστολών διπλωματικών και προξενικών αρχών, επέρχεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την απαγόρευση πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα οι εξής περιπτώσεις:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της παρούσας διάταξης δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών αποκλειστικά και μόνον για πληρωμή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων, δικαστικών ενσήμων και τελών απογράφου, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή με την καταβολή πάσης φύσεων εγγυοδοσιών ή χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον οι ανωτέρω πληρωμές δεν δύναται να διενεργηθούν με έκδοση τραπεζικής επιταγής ή με μεταφορά πίστωσης μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά μόνο με μετρητά.

Η αναγκαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου ποσού μετρητών αποδεικνύεται με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου, αναφορικά με την ενέργεια στην οποία θα προβεί, απόσπασμα απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής.

Τέλος, επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 της παρούσας διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Νέα, δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της άρσης των capital controls 

Διαβάστε περισσότερα:

Τόμσεν: Υποχωρήστε σε ασφαλιστικό και εργασιακά για να κλείσει η αξιολόγηση - Κεντρική Εικόνα
Ασφαλιστικό και χρέος αποτελούν τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους, επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν...
Eurobank: Χρειάζονται 12 χρόνια για την επιστροφή της ανεργίας σε προ κρίσης επίπεδα - Κεντρική Εικόνα
«Χρειάζονται 12 χρόνια για να επιστρέψει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια», προειδοποιεί η Eurobank,...
Πιτσιόρλας: Πολλά τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ιταλικών εταιρειών - Κεντρική Εικόνα
Σειρά συναντήσεων με οικονομικούς φορείς της Ιταλίας αλλά και με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών Bιντσέντσο Αμέντολα, είχε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Σε δήλωσή...

Best of internet