Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Πότε θα ανέβει το όριο ανάληψης στα 560 ευρώ;

Κυριακή, 13. Δεκεμβρίου 2015 - 9:18
Capital controls: Πότε θα ανέβει το όριο ανάληψης στα 560 ευρώ; - Κεντρική Εικόνα

capital-controls-650

Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια κίνηση σημαντικής χαλάρωσης των capital controls. Η ελληνική πλευρά μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρούσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον θωρακισμένο και σε θέση να αντέξει μια νέα χαλάρωση των capital controls.

Έτσι, η Κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια αύξηση στο όριο ανάληψης, προκειμένου να ανέβει από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα στα 560. Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα ο πολίτης να σηκώνει 140 ευρώ περισσότερα την εβδομάδα σε σχέση με το ποσό που μπορεί να σηκώσει σήμερα.

Το Koolnews.gr έκανε ρεπορτάζ και έμαθε τι ακριβώς γίνεται στο συγκεκριμένο θέμα. Πέντε άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά αποκάλυψαν ότι η συζήτηση για την αύξηση στο όριο ανάληψης υπάρχει και θα μπορούσε να γίνει με βάση την θέση των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους, όμως δεν έχει κλειδώσει η αύξηση του ημερησίου ορίου, όπως βγήκε προς τα έξω.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με απόλυτο τρόπο ότι η πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής Κυβέρνησης και λένε να μην βιαζόμαστε και πολύ.

Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει πως απόφαση για αύξηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης θα γίνει τις τελευταίες μέρες του 2015 όπως ακούστηκε. Αν η απόφαση παρθεί θα πάμε στα 560 ευρώ τους πρώτους μήνες του 2016 και όχι νωρίτερα.

Όσο για την ολική άρση των capital controls το πιο πιθανό σενάριο είναι να δικαιωθεί ο κ. Χουλιαράκης ο οποίος έχει μιλήσει για το Β’ εξάμηνο του 2016. Πιο νωρίς είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει η άρση. Αυτό, εκτός από πιθανό, είναι και το πιο καλό σενάριο. Γιατί υπάρχει και το κακό, που λέει ότι μπορεί τα capital controls να παραμείνουν όλο το 2016.

Διαβάστε περισσότερα:

Ψυχραιμία μετά το ιταλικό «όχι» στις αγορές - Σε άνοδο και το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα
Την ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες απ' ότι φαίνεται είχαν προεξοφλήσει το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και διαπραγματεύονται με κέρδη, ακολουθεί το...
Χωρίς προσδοκίες και με... ιταλικό μενού το σημερινό Eurogroup - Κεντρική Εικόνα
Στη σκιά του ιταλικού δημοψηφίσματος διεξάγεται η σημερινή σύνοδος του Eurogroup, με την Ελλάδα να αναμένει - εάν υπάρξουν - τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης...
Φλαμπουράρης: Να σεβαστούν τη συμφωνία του καλοκαιριού οι δανειστές - Κεντρική Εικόνα
Μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έχοντας το βλέμμα στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup: «Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία ήταν...

Best of internet