Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Η απάντηση στο αίτημα για όριο ανάληψης 500 ευρώ

Παρασκευή, 29. Ιανουαρίου 2016 - 14:43
Capital controls: Η απάντηση στο αίτημα για όριο ανάληψης 500 ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Με την κάρτα στο χέρι θα μείνουν για αρκετό καιρό ακόμα οι πολίτες καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια μικρή χαλάρωση των capital controls.

Η νέα στήλη «ASKOOL» ρώτησε και έμαθε «Αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιτύχει αύξηση του ορίου ανάληψης από τα 420 ευρώ στα 500». Η απάντηση που πήρε δυστυχώς δεν είναι θετική.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάγωσε μέχρι νεωτέρας το σχέδιο για μια ελαφρά αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ αλλά και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις.

Ήταν οι ίδιες οι τράπεζες που πριν δύο εβδομάδες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, καθώς όλοι ομολογούσαν πως η κατάσταση ρευστότητας είχε βελτιωθεί σημαντικά, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, οι τράπεζες είχαν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα. Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το πράσινο φως για την καθιέρωση προσωποποιημένου επταήμερου για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων, τελικά ο όλος σχεδιασμός που τόσες προσδοκίες δημιούργησε στους πολίτες όχι απλά δεν υλοποιήθηκε αλλά αντιθέτως πάγωσε συνολικά.

Αιτίες αυτού του παγώματος ήταν τόσο ο χαμηλός ρυθμός επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό όσο και η απροθυμία ενός σημαντικού αριθμού επαγγελματιών να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Είναι γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως προϋπόθεση την βελτίωση των δύο αυτών δεικτών ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Deutsche Bank «κόβει» 3.400 πελάτες - Η WSJ αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο - Κεντρική Εικόνα
Η Deutsche Bank θα κόψει περίπου 3.400 πελάτες με ενεργές συναλλαγές, όπως hedge funds, σε μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τις δραστηριότητές της. Αυτό αποκαλύπτει η Wall...
Και όμως: Ο Σόιμπλε λέει «ναι» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος  - Κεντρική Εικόνα
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού...
Υπουργείο Οικονομικών: Όχημα με ακτίνες «Χ»κατά του λαθρεμπορίου - Κεντρική Εικόνα
Το αυτοκινούμενο σύστημα ελέγχου ακτινών «Χ», το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ και θα εξοπλίσει τις τελωνειακές αρχές της χώρας στην προσπάθεια για την...

Best of internet