Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Η απάντηση στο αίτημα για όριο ανάληψης 500 ευρώ

Παρασκευή, 29. Ιανουαρίου 2016 - 14:43
Capital controls: Η απάντηση στο αίτημα για όριο ανάληψης 500 ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Με την κάρτα στο χέρι θα μείνουν για αρκετό καιρό ακόμα οι πολίτες καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια μικρή χαλάρωση των capital controls.

Η νέα στήλη «ASKOOL» ρώτησε και έμαθε «Αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιτύχει αύξηση του ορίου ανάληψης από τα 420 ευρώ στα 500». Η απάντηση που πήρε δυστυχώς δεν είναι θετική.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάγωσε μέχρι νεωτέρας το σχέδιο για μια ελαφρά αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ αλλά και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις.

Ήταν οι ίδιες οι τράπεζες που πριν δύο εβδομάδες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, καθώς όλοι ομολογούσαν πως η κατάσταση ρευστότητας είχε βελτιωθεί σημαντικά, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, οι τράπεζες είχαν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα. Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το πράσινο φως για την καθιέρωση προσωποποιημένου επταήμερου για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων, τελικά ο όλος σχεδιασμός που τόσες προσδοκίες δημιούργησε στους πολίτες όχι απλά δεν υλοποιήθηκε αλλά αντιθέτως πάγωσε συνολικά.

Αιτίες αυτού του παγώματος ήταν τόσο ο χαμηλός ρυθμός επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό όσο και η απροθυμία ενός σημαντικού αριθμού επαγγελματιών να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Είναι γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως προϋπόθεση την βελτίωση των δύο αυτών δεικτών ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα:

Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες - Κεντρική Εικόνα
Κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ενεργειακή αγορά με πρόσφατη εξέλιξη την μονογραφή της σύμβασης για το «οικόπεδο 2» στην Κέρκυρα από την πλευρά του υπουργείο...
Alpha Bank: Μείωση της ανεργίας το 2016, παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας - Κεντρική Εικόνα
«Παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας το 2016, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την καθοδική του πορεία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σωρευτικά στην περίοδο από...
ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ - Κεντρική Εικόνα
Ολοκληρώθηκε σήμερα η υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Ακολουθεί άμεσα η...

Best of internet