Φόρμα αναζήτησης

BUSINESS

«Παγώνει» η συμφωνία για το Athens Ledra - Μεγάλες καθυστερήσεις από τους Κινέζους επενδυτές

Τετάρτη, 11. Ιανουαρίου 2017 - 8:58
«Παγώνει» η συμφωνία για το Athens Ledra - Μεγάλες καθυστερήσεις από τους Κινέζους επενδυτές  - Κεντρική Εικόνα

Στον πάγο φαίνεται να έχει μπει η συμφωνία εξαγοράς του Athens Ledra από μεγάλο κινεζικό όμιλo, παρά τις εγγυήσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στις 5 Δεκεμβρίου ότι η συμφωνία για την τελική μεταβίβαση του ξενοδοχείου στους κινέζους επενδυτές θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.

Κατόπιν επικοινωνίας του insider.gr με το υπουργείο Εργασίας, η συμφωνία εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, όμως διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την κατάθεση της προκαταβολής του ποσού εξαγοράς. Μια από τις αιτίες των καθυστερήσεων που επικαλείται η κινεζική εταιρεία είναι πως αργεί η έγκριση της συμφωνίας από την κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η προκαταβολή, που υπουργείο και εργαζόμενοι αναμένουν να κατατεθεί και ως επικύρωση της συμφωνίας, φτάνει περί τα 12,5 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που ξεπερνούν πλέον τους εννέα μήνες, τα χρέη του ξενοδοχειακού ομίλου στο ΙΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα λοιπά χρέη προς τους δημόσιους φορείς. Μόνο τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν πια το 1,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000 που ήταν τον Δεκέμβριο. Το δε ποσό της εξαγοράς, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο ζήτημα στο Insider.gr  δεν απέχει πολύ από την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού (47,5 εκατ. ευρώ).

Όσο για τον επενδυτικό όμιλο που θα επενδύσει στη χώρας μας δραστηριοποιείται ήδη στην ξενοδοχειακή αγορά. Διατηρεί δύο υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην Κίνα ενώ δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο των κατασκευών και στον χώρο εξοπλισμού και διαχείρισης ξενοδοχείων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με τιμή εκκίνησης τα 47,8 εκατ. ευρώ, παρότι παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς χαρακτήρισαν εξαρχής υψηλό την τιμή εξαγοράς αφού ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα όπως είχαν αναφέρει στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, οι αγοραστές αναμένουν η τιμή να πέσει κατά 30% προκειμένου να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων.

Από πλευράς τους οι εργαζόμενοι αναμένουν τις εξελίξεις μετά και τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι η εξαγορά προχωρά κανονικά και στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Μάλιστα για να έχουν περαιτέρω ενημέρωση έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ μια μέρα πριν θα πραγματοποιήσουν την δική τους συνέλευση. Όπως ανέφερε στο Insider.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μπάμπης Ντότσικας, «σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ' ευχήν οι ίδιοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα θα προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Συγγρού». Όπως Ο τονίζουν οι εργαζόμενοι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Από τη στιγμή αυτή κι έπειτα το προσωπικό θα αποσύρει την επίσχεση εργασίας και θα επιστρέψει την επόμενη μέρα για δουλειά.

Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα.  Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του  ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και  τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 

To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε έτοιμοι την επόμενη μέρα να επιστρέψουμε στη , ενώ λίγους μήνες μετά η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016. 

Πηγή insider.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Υποχωρούν οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης - Κεντρική Εικόνα
Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα πολλών εβδομάδων σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ισπανία και το γερμανικό κρατίδιο της Σαξωνίας...
Το EuroWorking Group κρίνει τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας - Κεντρική Εικόνα
Τα κλειστά και ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιαστούν σήμερα στο EuroWorking Group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως κάποια ζητήματα που έθεσε η Ελλάδα στο...
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας φέρνει παγκοσμιοποίηση και της ρύπανσης - Κεντρική Εικόνα
Καλά είναι στα ράφια των καταστημάτων τα φθηνά προϊόντα από κάθε γωνιά της Γης, όμως μαζί τους έρχονται -διασχίζοντας τα σύνορα από αέρος- και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία...

Best of internet