Φόρμα αναζήτησης

FOOD

Σπιτική υπόθεση! Συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη

Σάββατο, 7. Ιανουαρίου 2017 - 10:30
Σπιτική υπόθεση! Συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη - Κεντρική Εικόνα

Για τους λάτρεις της μαγειρικής αλλά και για εκείνους που θεωρούν ότι οι χειροποίητες λιχουδιές έχουν άλλη γεύση, τα κουλούρια του Άκη δεν θα λείπουν από την κουζίνα σου…

Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7 ½ γρ. αλάτι
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

 

Για την επικάλυψη

  • Σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 γρ.  χλιαρό νερό

 

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.

Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μια μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.

Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμάχια) . Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.

Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψιά (35Χ40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για το σερβίρισμα προτείνω να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και να τα συνοδεύσουμε με blue cheese ή φέτα!

Πηγή: akispetretzikis.com

Διαβάστε περισσότερα:

Το αγαπημένο μπισκότο OREO τώρα πιο λεπτό και τραγανό από ποτέ! - Κεντρική Εικόνα
Και για όσους δεν το βρήκαν ακόμα, δεν είναι άλλο από το νέο OREO CRISPY & THIN που ήρθε για να γλυκάνει κάθε στιγμή! Αυτή η νέα μικρή απόλαυση ταιριάζει τέλεια με τον καφέ ή...
Αρώματα, χρώματα, απόλαυση! Συνταγή για μακαρονάδα με θαλασσινά από τον Άκη Πετρετζίκη - Κεντρική Εικόνα
Γαρίδες, μύδια, κυδώνια, σουρίμι ενώνονται με φρεσκοκομμένα λαχανικά και λινγκουίνι. Υλικά 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες Ελαιόλαδο (1 κ.σ. + 2 κ.σ.) Αλάτι & πιπέρι 2 σκ. σκόρδο...
Η light! Συνταγή για μακαρονάδα με γιαούρτι από τον Τάσο Αντωνίου - Κεντρική Εικόνα
Υπέροχη συνταγή με σπαγγέτι ολικής άλεσης, γιαούρτι και καραμελωμένα κρεμμύδια. Θυμίζει καρμπονάρα και είναι πεντανόστιμη!  Υλικά 5 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κρεμμύδια κομμένα σε μέτριες...

Best of internet