Φόρμα αναζήτησης

EXTRAS

Τέλος το ραδιόφωνο FM, πλέον μόνο ψηφιακό! Ποια χώρα κάνει την αρχή;

Τετάρτη, 11. Ιανουαρίου 2017 - 13:25
Τέλος το ραδιόφωνο FM,  πλέον μόνο ψηφιακό! Ποια χώρα κάνει την αρχή;  - Κεντρική Εικόνα

Οριστικό «αντίο» στο ραδιόφωνο FM λέει η Νορβηγία, η πρώτη στον κόσμο χώρα που μέσα στο 2017 θα «κατεβάσει» το δίκτυο των FM και οι ακροατές θα μπορούν να ακούν μόνο ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η βόρεια περιφέρεια της χώρας, η Νορδλάνδη, σταματά τις αναλογικές FM εκπομπές από τις 11 Ιανουαρίου, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το "New Scientist".

Και άλλες χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, αλλά η Νορβηγία - λόγω ενός δυσμενούς συνδυασμού γεωγραφικών παραγόντων και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού- βιάστηκε να υιοθετήσει το σύστημα των ψηφιακών εκπομπών (Digital Audio Broadcasting-DAB).

Οι πολλές κοιλάδες και τα πολλά βουνά δυσκόλευαν την απρόσκοπτη μετάδοση του σήματος στα FM, ενώ το ψηφιακό σήμα -που έχει και καλύτερη ποιότητα ήχου- δεν θα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον όχι τόσο πολλά.

Η νορβηγική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξοικονομεί περίπου 200 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ετησίως (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) χάρη στην εγκατάλειψη των FM.

Επίσης, η υιοθέτηση του DAB θα επιτρέψει να υπάρχουν πλέον περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς το δίκτυο DAB έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από το FM. Σήμερα η Νορβηγία έχει πέντε σταθμούς FM εθνικής εμβέλειας, που μπορούν να γίνουν περίπου 40 με το DAB.

   Όμως εκατομμύρια κάτοικοι της Νορβηγίας θα πρέπει να αγοράσουν νέα ψηφιακά ραδιόφωνα, ενώ μόνο το 20% των ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα πιάνουν ψηφιακό σήμα. Και ενώ οι επιτραπέζιες ή φορητές συσκευές ψηφιακού ραδιοφώνου δεν είναι πολύ ακριβές, η μετατροπή ενός ραδιοφώνου αυτοκινήτου από αναλογικό σε ψηφιακό μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή υπόθεση (κόστους σχεδόν 200 ευρώ).

Δεν είναι έτσι παράξενο που τα δύο τρίτα του νορβηγικού πληθυσμού δηλώνουν αντίθετοι στη «σίγαση» των FM και μόνο το 16% την υποστηρίζουν σαφώς, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής εφημερίδας Dagbladet.

Προς το παρόν, καμία άλλη χώρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα εγκαταλείψει τα FM, αλλά η Ελβετία αναμένεται να είναι επόμενη.

Διαβάστε περισσότερα:

Σέξι ατύχημα on air: Μοντέλο πανηγύρισε και φάνηκε το στήθος του (vid) - Κεντρική Εικόνα
Σύστημα φαίνεται πως το έχει κάνει ένα μοντέλο που συμμετέχει στο ισπανικό Big Brother και κάθε βδομάδα δείχνει και από μία φορά το στήθος της! Η Aylen Milla από την Χιλή...
Οδοντόκρεμα με γεύση Burger από τα Burger King (vid) - Κεντρική Εικόνα
Βαρέθηκες τις συνιθησμένες γεύσεις, μέντα ή δυόσμου, στην οδοντόκρεμά σου; Τότε τα Burger King σου δίνουν την καλύτερη λύση. Οδοντόκρεμα με γεύση Burger. Η πασίγνωστη αλυσίδα fast...
Στο νησί του Μάρλον Μπράντο θα εμπνευστεί ο Ομπάμα για το χρυσοφόρο βιβλίο του (pics) - Κεντρική Εικόνα
Δεν είναι ασυνήθιστο να βγάζει κάποιος περισσότερα χρήματα μετά την απώλεια του αξιώματος απ’ ότι τον καιρό που το κατείχε. Στην περίπτωση του Μπάρακ Ομπάμα ωστόσο το φαινόμενο θα...

Best of internet