Φόρμα αναζήτησης

EXTRAS

Ποια… χελώνα; Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι ο «Χαϊλάντερ» του ζωικού βασιλείου!

Παρασκευή, 12. Αυγούστου 2016 - 19:20
Ποια… χελώνα; Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι ο «Χαϊλάντερ» του ζωικού βασιλείου! - Κεντρική Εικόνα

Φανταστείτε να έπρεπε να περιμένετε ενάμιση αιώνα μέχρι να κάνετε σεξ, κολυμπώντας υπομονετικά στα παγωμένα, σκοτεινά νερά του βόρειου Ατλαντικού. Εφιαλτικό; Προφανώς όχι, αν μετά την… πρώτη σας φορά είχατε καμιά 250αρια χρόνια ακόμα για να το χαρείτε με την ψυχή σας!

Ο χρόνος κυλά αργά για τον καρχαρία της Γροιλανδίας, έναν γίγαντα των έξι μέτρων που μόλις αναγνωρίστηκε ως το μακροβιότερο σπονδυλωτό ζώο.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι η μέση διάρκεια ζωής του καρχαρία της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) είναι τουλάχιστον 272 χρόνια, ενώ ο γηραιότερος από όσους εξετάστηκαν είχε ηλικία γύρω στα 392 έτη, συν ή πλην 120 χρόνια!

Και αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής αυτού του μυστηριώδους ζώου μπορεί να πλησιάζει τους πέντε αιώνες.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τη φάλαινα μυστακοκήτος (Balaena mysticetus), η οποία ζει επίσης στη Γροιλανδία και εκτιμάται ότι ζει γύρω στους δύο αιώνες.

Μόνο ένα είδος στον κόσμο (αλλά όχι σπονδυλωτό) έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: το μύδι της Ισλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 507 χρόνια, τονίζεται στην ίδια μελέτη.

Λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία και τον τρόπο ζωής του καρχαρία της Γροιλανδίας, ή Σομνιόσος ο μικροκέφαλος όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, πέρα του ότι ζει σε βάθη άνω του ενός χιλιομέτρου και σε πολύ κρύα νερά, πιο βόρεια από οποιονδήποτε άλλο καρχαρία.

Το μεγαλύτερο ψάρι της Αρκτικής μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα έξι μέτρα. Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι πρόκειται για μαθουσάλα, δεδομένου ότι προηγούμενη μελέτη εκτιμούσε ότι ο καρχαρίας αυτός δεν μεγαλώνει περισσότερο από ένα εκατοστό το χρόνο.

Είναι ωστόσο δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την ηλικία με ακρίβεια. Αυτό γίνεται συνήθως μετρώντας τους δακτυλίους ανάπτυξης στα οστά ή τα λέπια, κάτι που δεν γίνεται στον καρχαρία της Γροιλανδίας, επειδή οι δομές αυτές είναι πολύ μαλακές.

Η διεθνής ομάδα που υπογράφει τη μελέτη αποφάσισε τελικά να εφαρμόσει τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα-14 στα μάτια 28 θηλυκών καρχαριών που είχαν πιαστεί από αλιείς κατά λάθος. Η ανάλυση των φακών των ματιών έδειξε ότι τα γηραιότερα από τα δείγματα, με μήκος 4,9 και 5,02 μέτρα, είχαν ηλικίες περίπου 335 και 392 ετών αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι ερευνητές επικαλούνται προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι θηλυκοί καρχαρίες της Γροιλανδίας φτάνουν την σεξουαλική ωριμότητα σε μήκος άνω των 4 μέτρων.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μέση ηλικία ενηλικίωσης είναι 156 χρόνια! 

Διαβάστε περισσότερα:

Η γυναίκα με το «ωραιότερο πρόσωπο στον κόσμο»… δεν άρεσε σε κανέναν (pics) - Κεντρική Εικόνα
Η Αλένα Ραέβα χαρακτηρίζεται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ ως η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, καθώς αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού «Το πιο όμορφο πρόσωπο του Κόσμου», που έλαβε...
Το εντυπωσιακό γκράφιτι στο Μεταξουργείο που κάνει το γύρο του κόσμου (pic) - Κεντρική Εικόνα
Ένα άκρως εντυπωσιακό γκράφιτι που απεικονίζει μια κουκουβάγια κοσμεί πλέον τη μέχρι πρότινος άχρωμη γειτονιά του Μεταξουργείου στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου...
Πώς να πλουτίσεις χωρίς να αναγκαστείς να κλείσεις το μπλοκάκι σου - Κεντρική Εικόνα
Μέχρι να κλείσω τα μάτια και να εγκαταλείψω τον μάταιο τούτο κόσμο (αφού πρώτα με περιφέρουν πάνω σε καρέκλα σαν τον επιτάφιο) θα θυμάμαι τις σοφές κουβέντες παλιού μου εργοδότη...

Best of internet