Φόρμα αναζήτησης

ΕΛΛAΔΑ

Η Ελλάδα γερνάει: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις

Σάββατο, 12. Μαρτίου 2016 - 15:58
Η Ελλάδα γερνάει: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα γερνάει με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η ψαλίδα των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους διευρύνεται συνεχώς.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού, αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της χώρας, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτισμικών αιτιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας το 2014 ο αριθμός γεννήσεων κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με 92.149 γεννήσεις  σημειώνοντας μείωση 2,1% σε σχέση με το 2013.

Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 113.740. Παρήγορη είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας θανάτου σε 81,2 για τις γυναίκες και 75,5 για τους άνδρες.

Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη (6.358 γεννήσεις) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3.217) όπου οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων. Η μέση ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα γίνεται μητέρα είναι τα 31 έτη, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση 13,1% των γεννήσεων εκτός γάμου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2014 τελέστηκαν 26.915 πολιτικοί γάμοι, έναντι 26.190 θρησκευτικών, ενώ εκτινάχθηκε ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης (1573). Η αύξηση απ’ το 2013 είναι της τάξης του 170,7%.

Διαβάστε περισσότερα:

Συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με Σκουρλέτη - Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στο Κέντρο - Κεντρική Εικόνα
Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνάντησή...
Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια  - Κεντρική Εικόνα
Λόφους αρχίζουν να σχηματίζουν τα σκουπίδια, ιδιαίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς συνεχίζονται οι καταλήψεις στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου, στην Πυλαία, καθώς και...
Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα capital controls - Κεντρική Εικόνα
Το σχέδιό της για τη χαλάρωση των capital controls θα παρουσιάσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών και στη Τράπεζα της Ελλάδας.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «...

Best of internet