Φόρμα αναζήτησης

ΕΛΛAΔΑ

Η Ελλάδα γερνάει: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις

Σάββατο, 12. Μαρτίου 2016 - 15:58
Η Ελλάδα γερνάει: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα γερνάει με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η ψαλίδα των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους διευρύνεται συνεχώς.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού, αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της χώρας, αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτισμικών αιτιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας το 2014 ο αριθμός γεννήσεων κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με 92.149 γεννήσεις  σημειώνοντας μείωση 2,1% σε σχέση με το 2013.

Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 113.740. Παρήγορη είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας θανάτου σε 81,2 για τις γυναίκες και 75,5 για τους άνδρες.

Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη (6.358 γεννήσεις) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3.217) όπου οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων. Η μέση ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα γίνεται μητέρα είναι τα 31 έτη, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση 13,1% των γεννήσεων εκτός γάμου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2014 τελέστηκαν 26.915 πολιτικοί γάμοι, έναντι 26.190 θρησκευτικών, ενώ εκτινάχθηκε ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης (1573). Η αύξηση απ’ το 2013 είναι της τάξης του 170,7%.

Διαβάστε περισσότερα:

Στα χριστουγεννιάτικα στολίστηκε και επίσημα από σήμερα η Θεσσαλονίκη - Κεντρική Εικόνα
Χριστούγεννα «μύρισαν» επίσημα από σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης άναψε τα φώτα στην πλατεία Αριστοτέλους, που στολίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες...
Με τα χέρια σταυρωμένα βρέθηκε δολοφονημένη η 35χρονη στους Γαργαλιάνους - Κεντρική Εικόνα
Λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την άγρια δολοφονία 35χρονης στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η σορός της 35χρονης βρέθηκε...
Το ξεκαρδιστικό σκίτσο του Αρκά για τις επικείμενες εκλογές - Κεντρική Εικόνα
Φαίνεται πως ο Αρκάς… μυρίζεται εκλογές μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα και θέλησε να το σχολιάσει μέσα από το καινούριο σκίτσο. Στο νέο του σκίτσο, ο δημοφιλής κωμικός μας...

Best of internet