Φόρμα αναζήτησης

ΔΙΕΘΝΗ

Le Monde: Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Τετάρτη, 4. Σεπτεμβρίου 2013 - 10:41
Le Monde: Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα  - Κεντρική Εικόνα

Τρόμο προκαλεί το νέο δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη».

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Όπως αναφέρει στις περιοχές αυτές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών της κλίμακας των 9 βαθμών Ρίχτερ.

Μεταξύ των επίφοβων χωρών ανήκουν και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι αυτές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Διαβάστε περισσότερα:

Σκληραίνει η κόντρα Μερκελ – Σουλτς ενόψει των εκλογών - Κεντρική Εικόνα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε σήμερα στους κυβερνητικούς της εταίρους που προτείνουν αλλαγές στην ακολουθούμενη κοινωνική πολιτική, στην οποία αποδίδεται η...
Συνεχίζεται η προώθηση ιρακινών δυνάμεων στα δυτικά της Μοσούλης     - Κεντρική Εικόνα
Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ, προωθήθηκαν σήμερα βαθύτερα στα δυτικά της Μσούλης, καθώς εισήλθαν σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στα νότια προάστια...
 Αναστασιάδης: «Κρίσιμη η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία» - Κεντρική Εικόνα
«Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό και όχι μόνο», εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Real News», ο Πρόεδρος της Κυπριακής...

Best of internet