Φόρμα αναζήτησης

ΔΙΕΘΝΗ

Le Monde: Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Τετάρτη, 4. Σεπτεμβρίου 2013 - 10:41
Le Monde: Πιθανός σεισμός-μαμούθ 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα  - Κεντρική Εικόνα

Τρόμο προκαλεί το νέο δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη».

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Όπως αναφέρει στις περιοχές αυτές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών της κλίμακας των 9 βαθμών Ρίχτερ.

Μεταξύ των επίφοβων χωρών ανήκουν και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι αυτές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Ρέντσι απειλεί με βέτο στα κονδύλια της ΕΕ προς χώρες που δεν βοηθούν Ελλάδα και Ιταλία με τους πρόσφυγες - Κεντρική Εικόνα
Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία χρονιά με τις ίδιες αφίξεις προσφύγων, καλώντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα σε αυτό...
Ισπανία: Ο Ραχόι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά τα εμπόδια παραμένουν - Κεντρική Εικόνα
Ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον βασιλιά την εντολή να...
Ο Ερντογάν ζητά να γίνει η Κωνσταντινούπολη έδρα των Ηνωμένων Εθνών - Κεντρική Εικόνα
«Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει φυσική ομορφιά, στρατηγική θέση, πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και μεγάλη ιστορία» και «πιστεύουμε ότι ως έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα...

Best of internet