Φόρμα αναζήτησης

ΔΙΕΘΝΗ

Αβραμόπουλος: Πρέπει να κρατήσουμε σε ισχύ τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Δευτέρα, 20. Μαρτίου 2017 - 18:07
Αβραμόπουλος: Πρέπει να κρατήσουμε σε ισχύ τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - Κεντρική Εικόνα

Ολοκληρώθηκε, στη Ρώμη, η Σύνοδος για την Κεντρική Μεσόγειο, με την συμμετοχή, μεταξύ των άλλων, του Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, του Ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Λίβυου πρωθυπουργού, Αλ Σεράτζι.

«Η σημερινή μπορεί να θεωρηθεί μία ενισχυμένη συνεργασία, αλλά μόνο ξεκαθαρίζοντας ότι είναι συμπληρωματική ως προς τη δράση της ΕΕ», τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την κρατήσουμε σε ισχύ», από την στιγμή που «δεν πρόκειται μόνο για μία συμφωνία, αλλά αφορά και τις αξίες, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι μεταναστευτικές ροές». Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν οι ίδιες προϋποθέσεις και με χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως είναι η Λιβύη».

Στη σημερινή Σύνοδο για την Κεντρική Μεσόγειο συμμετείχαν οι υπουργοί εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ελβετίας, της Λιβύης και της Τυνησίας.

Στα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης προθέσεων, γίνεται αναφορά, μεταξύ των άλλων, στην ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών για το μεταναστευτικό, τη στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών διέλευσης και καταγωγής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αιτούντων άσυλο και στην ενίσχυση της συνεργασίας για τους επαναπατρισμούς.

«Βασικής σημασίας θα είναι η εκ νέου λειτουργία της λιβυκής ακτοφυλακής, όπως και ο έλεγχος των νότιων συνόρων της χώρας», σημείωσε ο κ. Μιννίτι, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για να σταματήσουν, βαθμιαία, οι αναχωρήσεις από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε πολιτική υποδοχής συναντά ένα όριο στη δυνατότητα αφομοίωσης στην κοινωνία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Η σημερινή πρωτοβουλία δεν υπερκαλύπτει όλες τις υπόλοιπες, είναι συμπληρωματική. Γύρω από το ίδιο τραπέζι βρέθηκαν όλες οι κύριες πλευρές που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Και είναι βασικής σημασίας να εργασθούμε όλοι μαζί, για να ενισχυθεί ο διάλογος», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος. Τέλος, ευχήθηκε να μπορέσει να στηριχθεί η νέα κοινή προσπάθεια συνεργασίας Ευρώπης-Bόρειας Αφρικής και από την ακτοφυλακή της Αλγερίας, για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της εκμετάλλευσης των μεταναστευτικών ρευμάτων.

  Διαβάστε περισσότερα:

  Κερδίζει έδαφος ο Μακρόν: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της Λεπέν - Κεντρική Εικόνα
  Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως προκύπτει από μια ακόμη δημοσκόπηση που εμφανίζει ως φαβορί...
  Απεβίωσε ο συνεργάτης του Μαντέλα και βετεράνος ακτιβιστής Αχμέντ Κατράντα - Κεντρική Εικόνα
  O βετεράνος νοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ Αχμέντ Κατράντα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε...
  Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο - Κεντρική Εικόνα
  Ένα βήμα προς την επικύρωση της υποψηφιότητάς του στο ΝΑΤΟ προχώρησε το Μαυροβούνιο την Δευτέρα όταν οι αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία να προχωρήσουν...

  Best of internet