Φόρμα αναζήτησης

CULTURE

Ο «Αστερισμός των Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο 23 & 24 Απριλίου

Παρασκευή, 21. Απριλίου 2017 - 11:27
Ο «Αστερισμός των Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο 23 & 24 Απριλίου - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα αξιοποιεί τη βαριά βιομηχανία της, τον πολιτισμό της, και συγκαλεί το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Θέλει με τον τρόπο αυτό να διαμηνύσει ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική διπλωματία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη στήριξη και ενίσχυση των δύο άλλων πυλώνων της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή της παραδοσιακής και της οικονομικής διπλωματίας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό, διεθνούς εμβέλειας, γεγονός, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, μετά από κοινή πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και βεβαίως, η Ελλάδα και η Κίνα.

Δέκα σύγχρονα κράτη, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνθέτουν τον «αστερισμό των πολιτισμών», μεταξύ των οποίων ο αιγυπτιακός, ο ρωμαϊκός, ο περσικός, ο σινικός και ο ελληνικός, καθώς και οι πολιτισμοί των Μάγια, των Ίνκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού.

Η Ελλάδα επιλέγει να αξιοποιήσει θετικά εργαλεία διπλωματίας, σε αντίθεση με τα μνημόνια και τις κυρώσεις και προτάσσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στο πεδίο του πολιτισμού, για να φέρει κοντά 10 κράτη που εκπροσωπούν κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες, να συνθέσουν απόψεις, να διερευνήσουν μορφές συλλογικών δράσεων με γνώμονα τον άνθρωπο και την εμπέδωση κλίματος κατανόησης μεταξύ των κρατών.

Ο πολιτισμός, ως κατεξοχήν μέσο επικοινωνίας των λαών, θεωρείται μείζον συστατικό ήπιας ισχύος, αφού δεν επιβάλλεται και συνιστά δύναμη έλξης. Είναι, ακόμα, διαπλαστικός παράγοντας ισχυρής οικονομικής, αλλά και πολιτικής συνεργασίας.

Με την επίσημη σύσταση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ενισχύσει το διάλογο και τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών και να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλέγματος συνεργασιών, το οποίο δύναται να λάβει ένα θεσμικό χαρακτήρα.

Η Συνάντηση των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο Μέγαρο είναι μια ελληνική πρωτοβουλία φωτεινή με όραμα και διορατικότητα. Είναι ένας δυνάμει θεσμός, τον οποίο ο εύθραυστος κόσμος μας έχει ανάγκη.

Είναι ένα ακόμα βήμα της Ελλάδας, με το οποίο αναδεικνύεται ο πολυδιάστατος και ενεργητικός της ρόλος, διατρανώνοντας εκ νέου τη δύναμη, τις αξίες και τις αρετές των πολιτισμών.

Διαβάστε περισσότερα:

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού επιστρέφει για 7η χρονιά! - Κεντρική Εικόνα
To 7o AVDP θα λάβει χώρα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Μία τετραήμερη κινηματογραφική και χορευτική πρόταση για το κοινό, με...
5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (24-30/4/2017) - Κεντρική Εικόνα
Τα βιβλία δεν επιμορφώνουν μόνο, αλλά κάποια διασκεδάζουν, μερικά προσφέρουν καθοδήγηση και κάποια βοηθούν τον αναγνώστη όχι μόνο να διαμορφώσει άποψη, αλλά και να οδηγηθεί σε...
Η έκθεση του Pierre Bourdieu στο Γαλλικό Ινστιτούτο - Κεντρική Εικόνα
Των εγκαινίων της έκθεσης θα προηγηθεί στις 18.00 η στρογγυλή τράπεζα «Μια οπτική κοινωνιολογία των οικονομιών της μιζέριας» στο Auditorium Theo Angelopoulos. Στη στρογγυλή...

Best of internet