Φόρμα αναζήτησης

ΕΓΚΛΗΜΑ

Μανώλης Σφακιανάκης: Ο επικεφαλής των Ελλήνων «Τζέιμς Μποντ» του διαδικτύου

Παρασκευή, 8. Φεβρουαρίου 2013 - 13:04
Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. - Αποστρατεύτηκε και ο Μανώλης Σφακιανάκης - Κεντρική Εικόνα

Μανώλης Σφακιανάκης: Ο επικεφαλής των Ελλήνων «Τζέιμς Μποντ» του διαδικτύου

Είναι παραδεκτό πλέον από όλους μας πως η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συγκαταλέγεται μέσα στις καλύτερες αντίστοιχες υπηρεσίες στον κόσμο.

Η επιτυχίες της Υπηρεσίας οφείλονται στην πολύ δυναμική ομάδα που την απαρτίζει. Επικεφαλής της ο Μανώλης Σφακιανάκης. Ο αρχηγός των Ελλήνων των «Τζέιμς Μποντ» έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του ενώ με το έργο του έχει βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας από τα «πλοκάμια» επιτηδείων του διαδικτύου.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1963 από τον πατέρα Ευάγγελο και την πρεσβυτέρα Μαρία στην Κρήτη. Όλοι μαζί με τα αδέρφια του, Μιχάλη και Ολυμπία έμεναν στα Χανιά μέχρι την ενηλικίωσή του. Τελειώνοντας το Λύκειο σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και το 1982 εισήχθη στη Σχολή Ενωμοταρχών και το 1986 στη Σχολή Υπαστυνόμων.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης μετρά τριάντα χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία. Τα τελευταία 18 ασχολείται αποκλειστικά με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Εκπαιδεύτηκε σε θέματα που αφορούν το πλαστικό χρήμα (plastic crime) και την τρομοκρατία στο Διαδίκτυο (cyber terrorism), στο Λονδίνο και το FBI αντίστοιχα.

Από το 1995 έως το 2011 υπηρέτησε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και στο Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων, υπεύθυνος για τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από το 2011 υπηρετεί στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και είναι επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι περιπτώσεις που αφορούν το κυβερνοέγκλημα και έχουν περάσει από τα χέρια του είναι περισσότερες από 5.000. Ο Μανώλης Σφακιανάκης έχει βραβευθεί για το έργο του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον υπουργό Παιδείας για αποτροπή ανήλικου μαθητή από αυτοκτονία, από τον υπουργό Οικονομικών ως ένας από τους καλύτερους μάνατζερ στο δημόσιο τομέα, από το FΒΙ δυο φορές για την προσφορά του στη διερεύνηση- εξιχνίαση κυβερνοεγκλημάτων που αφορούσαν παιδική πορνογραφία, από το Χαμόγελο του Παιδιού για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, από την Επιστημονική Ένωση Δικηγόρων e-Themis κ.λπ. Είναι επίσης καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία.

Τα τελευταία χρόνια περνάμε σε μία νέα εποχή όπου το έγκλημα «μετακομίζει» όλο και περισσότερο προς τον κυβερνοχώρο. Η Ελλάδα δεν εξαιρείται. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα βιομηχανικής κατασκοπείας από Έλληνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επιθέσεις γίνονται εκ των έσω.

Όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ, μιλώντας κατά στο δεύτερο συνέδριο που διοργάνωσε το αρχηγείο της Αστυνομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιέγραψε περιπτώσεις κατασκοπίας και κλοπής ευαίσθητων δεδομένων σε μεγάλες εταιρείες.

«Μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία έπεσε θύμα βιομηχανικής κατασκοπεία με την υποκλοπή όλων των ηλεκτρονικών συνομιλιών των στελεχών της έπειτα από επίθεση που δέχθηκε στον mail server της. Διαπιστώθηκε ότι λογισμικό που υπέκλεπτε επιπλέον ήχο και εικόνα και τα έστελνε διαδικτυακά στη Ρωσία, ήταν εγκατεστημένο στο λάπτοπ του ίδιου του προέδρου της! Δράστης ήταν Ελληνας που μέσω Διαδικτύου αποκτούσε πρόσβαση στα δεδομένα», είπε.

Παράλληλα περιγράφοντας την λεγόμενη υπόθεση «Κάτια», όπου λογισμικό υπεκλάπη από εταιρεία πολεμικής βιομηχανίας και διατέθηκε παράνομα στην παγκόσμια αγορά είπε: «Ως εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος εντοπίστηκε άτομο στην Ελλάδα, με συνεργό του στη Βρετανία. Συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιχείρηση και οι δύο. Η ζημιά που επέφεραν υπολογίζεται σε 360 εκατ. δολάρια».

Διαβάστε περισσότερα:

Ρούπα: Το κράτος αναζητεί από την πρώτη στιγμή τρόπο να με βγάλει από την μέση - Κεντρική Εικόνα
Ένα ίντερνετ καφέ στην οδό Κοραή στη Ν. Σμύρνη ήταν το «στρατηγείο» του 37χρονου Γ.Χ., του ποινικού συνεργάτη της Πόλας Ρούπα. Ο συγκεκριμένος χώρος και οι διαδικτυακές...
Συνελήφθη στο Κιλκίς 42χρονος με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού 25χρονης - Κεντρική Εικόνα
Συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος κρατούσε παράνομα 25χρονη ομοεθνή του, με σκοπό την οικονομική της εκμετάλλευση και σε βάρος του σχηματίσθηκε...
Θρίλερ με απανθρακωμένο πτώμα στο Κορωπί - Εξετάζεται και η δολοφονία - Κεντρική Εικόνα
Αγνωστος άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος, πριν από λίγη ώρα, από πυροσβέστες, στο 27-ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Λαυρίου, στο Κορωπί. Το σχεδόν απανθρακωμένο πτώμα ενός...

Best of internet