Φόρμα αναζήτησης

BUSINESS

Τρέμει τον εφιάλτη του Μαρινόπουλου η αγορά!

Τετάρτη, 22. Ιουνίου 2016 - 13:09
Στο ΔΝΤ έφτασε η υπόθεση του Μαρινόπουλου - Κεντρική Εικόνα

Η εταιρεία που απασχολεί 12.000 υπαλλήλους βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της!

Δύσκολα είναι τα πράγματα για την Μαρινόπουλος και φαίνεται πως πλέον η μόνη λύση είναι η ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης/προστασίας.

Πλέον, στον «αέρα» βρίσκεται και το deal με τον Σκλαβενίτη, με τους ιθύνοντες να εξετάζουν ένα Plan B για την διάσωση της εταιρείας.  

Τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αρχική συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί από τις πραγματικές εξελίξεις, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr.

Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζουν, διεξάγονται ήδη πυρετώδεις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωση της εταιρίας που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους κι έχει ανοίγματα στην αγορά που υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, (καθώς δεν υπάρχουν τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί), σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω και της ένταξής της σε επίσημο καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, προμηθευτές της Μαρινόπουλος σημειώνουν ότι μετά την ανακοίνωση για το deal με τον Σκλαβενίτη και το νέο δάνειο των τραπεζών στην εταιρεία, έλαβαν μία πρώτη δόση των οφειλόμενων ενώ στη συνέχεια έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν συμφωνηθεί, με κάποιους μάλιστα να μην λαμβάνουν και τίποτα, γεγονός που τους προκάλεσε ανησυχία για τις περεταίρω εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

Πάντως οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στην Μαρινόπουλος και κατά συνέπεια τα καταστήματα δεν αναπτύχθηκαν με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, με συνέπεια να τιναχθούν στον αέρα οι σχεδιασμοί, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι οι διαταγές πληρωμής έρχονται βροχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η γνωστή δικηγορική εταιρία Ν. Αγαπηνός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνεχούς επιτυχούς δραστηριοποίησής της εισέπραξε σήμερα, με διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, ένα σημαντικό τμήμα της απαιτήσεως του εντολέα μας ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕ από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι παρά την επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, σε καθεστώς πίεσης ανευρίσκει τα κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».

Παρότι η πλευρά της εταιρίας εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική, αφενός παραδεχόμενη την ύπαρξη απρόοπτων εξελίξεων και καθυστερήσεων, κι αφετέρου τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για τη συμφωνία παραμένει, η ανησυχία στην αγορά κορυφώνεται.

Προσώρας οι τράπεζες που στήριξαν τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη κρατούν επισήμως «σιγή ασυρμάτου», σχολιάζοντας απλώς ότι πράγματι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες» στην υλοποίηση του deal με τη Σκλαβενίτης, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκλαβενίτης θα επένδυε σε κοινή εταιρία με τη Μαρινόπουλος, στην οποία θα περνούσαν τα 33 μεγάλα καταστήματα της δεύτερης (κι ένα μέρος των οφειλών), ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από το νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους, χωρίς ονομαστικό κούρεμα των πιστωτών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μαρινόπουλος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και υπάρχει μεγάλη  πιθανότητα να κάνει αίτηση ένταξης της εταιρείας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β).

Διαβάστε περισσότερα:

Σε ελληνικά χέρια περνά η Softex - Κεντρική Εικόνα
Σε ελληνικά χέρια περνά η χαρτοβιομηχανία Softex, 10 μήνες μετά το λουκέτο που αποφάσισε να βάλει ο πολυεθνικός Όμιλος, Bolton Group.  Nέος ιδιοκτήτης της Softex είναι η εταιρεία ...
Η Samsung θα αποζημιώσει τους προμηθευτές της για τα εξαρτήματα του Galaxy Note 7 - Κεντρική Εικόνα
Η Samsung Electronics Co Ltd ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει απώλειες περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα λειτουργικά της κέρδη, για τα επόμενα δύο τρίμηνα, εξαιτίας της...
Έρχεται στην Ελλάδα η Amazon - Κεντρική Εικόνα
Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με την αχανή αγορά της Κινάς, μέσω του κολοσσού...

Best of internet