Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Svalbard Global: Η παγκόσμια αποθήκη για το τέλος του κόσμου

Τετάρτη, 16. Μαρτίου 2016 - 14:48
Svalbard Global: Η παγκόσμια αποθήκη για το τέλος του κόσμου - Κεντρική Εικόνα

Για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα ψυχολογικά, οι άνθρωποι νιώθουν να παίρνουν δύναμη από καταστροφικά σενάρια. Ίσως είναι ένας μηχανισμός άμυνας για να κινητοποιήσουν τον εαυτό τους μακριά από τη νωχέλεια της καθημερινότητας και να κάνουν τα πράγματα που θέλουν. Το σενάριο καταστροφής του πλανήτη παίζει πολύ και είναι στανταράκι μυθοπλασίας. Κάποιοι όμως το έχουν πιστέψει για τα καλά και έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Η βασικότερη εξ αυτών είναι το Svalbard Global Seed Vault.

Κάπου μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου, σε βάθος 400 μέτρα πάνω από το έδαφος, βρίσκεται το Plan A των Νορβηγών για όλο τον κόσμο, σε περίπτωση που ο Kim αποφασίσει να πατήσει το κουμπί ή που δεν ακούσουμε τον DiCaprio και τα διαλύσουμε όλα στο περιβάλλον. Γι΄αυτό έφτιαξαν μια τεράστια αποθήκη που περιλαμβάνει κάθε πιθανό σπόρο που παράγει τροφή και μάλιστα με την προσφυγική κρίση των τελευταίων μηνών, χρησιμοποίησαν ένα απόθεμα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Για την ακρίβεια το αποφάσισαν και το έφτιαξαν από κοινού πάνω από 60 οργανισμοί απ΄όλο τον κόσμο και όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους. Η τοποθεσία του δεν επιλέχθηκε τυχαία, μιας και επειδή είναι καλυμμένο από χιόνι, ακόμα και 200 χρόνια μετά το τέλος κάθε ενέργειας πάνω στον πλανήτη, θα λειτουργεί κανονικά και θα παράγει. Μέχρι το τέλος του κόσμου το Svalbard λειτουργεί απλώς ως αποθηκευτικός χώρος και μέρος διάσωσης των σπόρων, ενώ ανοίγει 3 με 4 φορές τον χρόνο όταν υπάρχει έλλειψη αποθέματος σε συγκεκριμένες τροφές.

Το κτήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 κι από τότε έχουν μεταφερθεί εκεί πάνω από 860.000 κουτιά με δείγματα, που το καθένα περιέχει 500 είδη σπόρων. Τα κουτιά βρίσκονται σε δωμάτια με θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αντέξουν ακόμα και 1.000 χρόνια, και για να φτάσει κανείς σε αυτά θα πρέπει να περάσει 5 πόρτες που απαιτούν κωδικό. Η αποθηκευτικότητα του πάντως δεν βρίσκεται ούτε καν στο μισό, αφού υπάρχει δυνατότητα για 4.500.000 δείγματα, που μεταφράζεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια σπόρους.

Το ερώτημα είναι το εξής: αν ο κόσμος πάει προς μια κατάσταση Αρμαγεδδών, ποιοι θα επιλεγούν για να μπουν στο Svalbard Global Seed Vault; There's your movie.

Διαβάστε περισσότερα:

Έλληνας φελλός, αυτή η μάστιγα - Κεντρική Εικόνα
Τους συναντάς παντού, από την πιο μικρή παραγωγική μονάδα έως τα Κυβερνητικά Μέγαρα. Προ κρίσης δεν σου έκαναν μεγάλη εντύπωση, ή μάλλον δεν σου έκαναν καν εντύπωση, ήταν ένα...
Ο Τσανγκ είναι τελικά ο πιο αδικημένος (και ειλικρινής) παίκτης του Survivor - Κεντρική Εικόνα
Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι από τους φανατικούς του Survivor. Θα το παρακολουθήσω ευχάριστα όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να με ενδιαφέρει στα υπόλοιπα κανάλια, αλλά θα...
 Róisín Murphy, τελικά είσαι θεά ή απαράδεκτη; (pics & vids) - Κεντρική Εικόνα
Ήρθε στην Αθήνα το 2008 και από άτομο που εμπιστεύομαι, είχα ακούσει τα καλύτερα για δαύτη. Ειλικρινά μετανιωμένη που δεν κατάφερα να τη δω τότε, μόλις ανακοινώθηκε το live της...

Best of internet