Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Museu do Amanhã: Το Μουσείο του Αύριο στο Ρίο απειλεί το χθες

Δευτέρα, 21. Δεκεμβρίου 2015 - 17:37
Museu do Amanhã: Το Μουσείο του Αύριο στο Ρίο απειλεί το χθες - Κεντρική Εικόνα

Στις αρχές της χιλιετίας το όνομα του το ακούγαμε σχεδόν καθημερινά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν φέρει έναν από τους διασημότερους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα για να ενορχηστρώσει την ανέγερση εντυπωσιακών σταδίων και εγκαταστάσεων. Από τότε πέρασαν 11 χρόνια, αλλά ο Santiago Calatrava εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει στην ανθρωπότητα χώρους που είναι για θαυμασμό.

Το Museu do Amanhã είναι ένα επιβλητικό οικοδόμημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μέρος του πρότζεκτ Porto Maravillha, με το οποίο θα αλλάξει το παραγκίσιο πρόσωπο του Ρίο και θα κάνει την πόλη πιο σύγχρονη. 5.000 τετραγωνικά εσωτερικού χώρου και 7.500 τετραγωνικά πλατείας συνθέτουν ένα έργο που θυμίζει σε πολλά το ΟΑΚΑ.

«Η πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο δίνει το παράδειγμα στον κόσμο για το πώς να ανακτήσει την ποιότητα των αστικών χώρων με δραστικές παρεμβάσεις και τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων όπως το Μουσείο του Αύριο» δήλωσε ο Calatrava. Στον εσωτερικό χώρο υπάρχουν εκθεσιακές αίθουσες, ένα αμφιθέατρο 400 θέσεων, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, καφετέρια και κατάστημα με είδη δώρων. Αντικείμενο της μουσειακής αποθήκης θα είναι θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού, οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα, η γενετική μηχανική και η βιοηθική, οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία.

Προφανώς το εν λόγω έργο είναι μέρος της ανοικοδόμησης και αναβάθμισης που ξεκίνησε το 2009 με στόχο το Μουντιάλ που έγινε το 2014, αλλά κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η ιστορία του Μουσείου και του Porto Maravillha δεν τελειώνει εδώ. Αυτή η αναβάθμιση δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους, καθώς θεωρούν ότι τους παραγκωνίζουν σιγά σιγά από τον τόπο τους, με βασικό θύμα τη φαβέλα Morro da Providência, ενώ τείνει να θολώσει ολοσχερώς η μνήμη από μια μαύρη περίοδο στην ιστορία της χώρας, που ήθελαν να την κρατήσουν ζωντανή ως ένα συλλογικό τραύμα που θα λειτουργεί ως φάρος για το μέλλον.

Το Valongo Wharf ήταν το πιο εμπορικό λιμάνι της περιοχής στις αρχές του 1800. Βασικό εμπόρευμα εδώ ήταν... οι άνθρωποι. Η σκλαβιά και η δουλειά άνθισαν στο Ρίο και αυτή η περίοδος ονομάστηκε έτσι, για να θυμίζει στους ανθρώπους. Γύρω στο 1888 μπήκε ένα τέλος, και οι Αφρικανοί που αναμείχθηκαν με τους ντόπιους δημιούργησαν τη σάμπα.

Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια σχηματίστηκε μια επιτροπή που ζήτησε να γίνει ένας Χώρος Αφρικανικής Κληρονομιάς, ενώ η UNESCO αναμένεται να συμπεριλάβει το λιμάνι στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

2a8cdfa14

e2121739c

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Γερούν τραβάει τις μπούκλες του - Κεντρική Εικόνα
Το γνωρίζαμε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι και ο πιο συμπαθής και πρόσχαρος άνθρωπος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι πως πρόκειται περί ενός συμπλεγματικού πολιτικού....
Ένα γράμμα για την Έφη - Κεντρική Εικόνα
Μια μέρα έσπασα το κεφάλι μου να θυμηθώ αν βγήκε ποτέ απαξιωτικό σχόλιο από τα χείλη της. Όχι κακία, αυτή δεν υπήρχε καν στο λεξικό των συναισθημάτων της, αλλά έστω μια...
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι «γεννημένος» για τα δύσκολα - Κεντρική Εικόνα
Οι προπονητές δεν έχουν μαγικά ραβδάκια. Ούτε το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν στο γήπεδο είναι προϊόν μεταφυσικής. Οι προπονητές, είναι άνθρωποι που (οφείλουν να) δουλεύουν μέρα...

Best of internet