Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Coober Pedy: Μια πόλη-τυφλοπόντικας που βρίσκεται ολόκληρη κάτω από τη γη

Πέμπτη, 17. Δεκεμβρίου 2015 - 19:46
Coober Pedy: Μια πόλη-τυφλοπόντικας που βρίσκεται ολόκληρη κάτω από τη γη - Κεντρική Εικόνα

Θα μπορούσε κάποιος να την παρομοιάσει με μια πιο χωμάτινη εκδοχή της χαμένης Ατλαντίδας. Οι ιθαγενείς Αβορίγινες την ονόμασαν Kupa Piti, που σημαίνει Το Σπίτι του Λευκού. Και είναι η πιο μοναδική πόλη στον κόσμο, μιας και κάθε καλοκαίρι ζει ως τυφλοπόντικας. Δηλαδή κάτω από τη γη.

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα καλοκαίρια στην Αυστραλία είναι βασανιστικά. Περισσότερο για τα βόρεια σημεία της, τα οποία όμως είναι ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα, αλλά και για τα νότια. Ειδικά από το 2014 και μετά τα πράγματα έγιναν αφόρητα. Ήταν η χρονιά που ο υδράργυρος χτύπησε 47 βαθμούς Κελσίου και μόνο που δεν κάηκαν. Οι περισσότεροι κλείστηκαν στο σπίτι ή άραζαν δίπλα σε συντριβάνια.

Υπάρχει όμως μια πόλη που αποφάσισε πριν πολλά χρόνια να πάρει δραστικά μέτρα, καθώς ήξερε ότι αυτό θα συνέβαινε κάθε επόμενο καλοκαίρι, όπως δηλαδή και αυτές τις μέρες που διανύουμε και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και σημειώνονται τα υψηλά βαρομετρικά στην ήπειρο. Στο Coober Pedy, την αμερικανοποίηση της αβοριγίνικης ονομασίας, που βρίσκεται στη Νότια Αυστραλία, 850 χλμ βορειότερα της Αδελαΐδας, ζουν αυτή τη στιγμή 3.500 άνθρωποι περίπου. Το αξιοσημείωτο σε αυτόν τον αριθμό είναι η ποικιλία των εθνοτήτων, αφού υπάρχει εκπρόσωπος για 45 καταγωγές, οι περισσότερες από διαφορετικές φυλές των ιθαγενών. Επιπλέον, η μέση ηλικία εκεί είναι στα 45 έτη, 8 χρόνια παραπάνω από το μέσο όρο της χώρας.

Το 1915, ένας νεαρός άντρας, ο Willie Hutchinson, ανακάλυψε τυχαία την περιοχή, όταν οι εργάτες του συνδικάτου χρυσού της Αδελαΐδας αναζητούσαν εδάφη με νερό, σε μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Και η περιοχή τους προσέφερε τον μεγάλο θησαυρό που έκρυβε το έδαφος της. Έναν στέρεο θησαυρό που έπρεπε να σκάψουν για να τον ανακτήσουν. Το Coober Pedy είναι μια τόσο μικρή πόλη σε κατοίκους, αλλά παράγει κάθε χρόνο το 30% της ποσότητας οπαλίνας, αφού το οπάλιο βρίθει εκεί. Εξ ου και ο τίτλος Opal City of The World.

Εκείνη η ξηρασία έγινε συχνό φαινόμενο και οι άνθρωποι που την κατοίκησαν εκμεταλλεύτηκαν τις υπόγειες διαβάσεις που άνοιξαν για την εξόρυξη και για διαφορετικούς σκοπούς. Έχτισαν μια ολόκληρη πόλη στα έγκατα της γης. Σπίτια, ξενοδοχεία, εκκλησίες, βιβλιοθήκη, μπαρ, εκθεσιακό χώρο μέχρι και γήπεδο του γκολφ μπορεί να βρει κανείς στα υπόγεια του Coober Pedy. Στην επιφάνεια της γης το μόνο που θα βρεις είναι χώμα και ένα μικρό διαστημόπλοιο. Η περίπτωση της πόλης αυτής έκανε τον Wim Wenders να βρεθεί εδώ για να γυρίσει το Until The End of The World.

Το 2013 το έδαφος έκανε άλλο ένα δώρο στην περιοχή, αφού ανακαλύφθηκε πηγή πετρελαίου στην Αρκαρίνγκα, που εκτιμάται ότι μπορεί να παράξει ως και 223 εκατομμύρια βαρέλια και να κάνει την Αυστραλία εξαγωγέα πετρελαίου.

Την ώρα που η ατμόσφαιρα φέρεται σκληρά στο Coober Pedy, η ίδια η γη μπαίνει στην εξίσωση του νόμου της αναπλήρωσης και προσφέρει σε μια τόσο αδιάφορη πάνω στο χάρτη περιοχή, δύο μεγάλους θησαυρούς. Κι αυτή είναι μια απόδειξη ότι ακόμα και η πιο μικρή ύπαρξη πάνω στον πλανήτη έχει την χρησιμότητα της.

Διαβάστε περισσότερα:

 Róisín Murphy, τελικά είσαι θεά ή απαράδεκτη; (pics & vids) - Κεντρική Εικόνα
Ήρθε στην Αθήνα το 2008 και από άτομο που εμπιστεύομαι, είχα ακούσει τα καλύτερα για δαύτη. Ειλικρινά μετανιωμένη που δεν κατάφερα να τη δω τότε, μόλις ανακοινώθηκε το live της...
Ο Γερούν τραβάει τις μπούκλες του - Κεντρική Εικόνα
Το γνωρίζαμε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι και ο πιο συμπαθής και πρόσχαρος άνθρωπος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι πως πρόκειται περί ενός συμπλεγματικού πολιτικού....
Ένα γράμμα για την Έφη - Κεντρική Εικόνα
Μια μέρα έσπασα το κεφάλι μου να θυμηθώ αν βγήκε ποτέ απαξιωτικό σχόλιο από τα χείλη της. Όχι κακία, αυτή δεν υπήρχε καν στο λεξικό των συναισθημάτων της, αλλά έστω μια...

Best of internet