Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αργύρη Πανταζάρα μακάρι να είχαμε χίλια χέρια να σε χειροκροτήσουμε

Τρίτη, 8. Μαρτίου 2016 - 13:38
Αργύρη Πανταζάρα μακάρι να είχαμε χίλια χέρια να σε χειροκροτήσουμε - Κεντρική Εικόνα

Πριν από πολλά χρόνια, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες του πολιτισμού, ο Δημήτρης Χορν, είχε μιλήσει για την σημασία του ρόλου του ηθοποιού και είχε δώσει τη μεγαλύτερη έμφαση στο πρώτο σκέλος. Όταν το έλεγε αυτό είχε σίγουρα στο μυαλό του ανθρώπους σαν τον Αργύρη Πανταζάρα. Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ηθοποιούς και από τα πιο ατόφια ταλέντα του θεάτρου, βραβεύτηκε χθες με το βραβείο Χορν, αλλά αν και το βραβείο του δόθηκε για τις θεατρικές του ερμηνείες, ο λόγος του επί σκηνής ήταν αυτός που επιβεβαίωσε ότι πήγε στα καλύτερα χέρια.

Στον χώρο του θεάτρου θάλλουν τέτοιο άνθρωποι. Όμως είναι η συγκυρία των πραγμάτων και η δυναμική του προσώπου που έρχονται για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στα λόγια του Αργύρη Πανταζάρα. Ο Αργύρης βραβεύτηκε για τις ερμηνείες του στον Βασιλιά Ληρ του Tomas Pandur όπου έκανε τον Τρελό, στην παράσταση Α-Ω Ακατανόμαστος, μονόλογος δικής του σκηνοθεσίας και για τον Ρήσο του Ευρυπίδη της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Όταν ανέβηκε πάνω η σκέψη του κατέλαβε το στόμα του και οι κοινές ευχαριστίες έδωσαν την θέση τους σε άλλα ζητήματα.

«Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας. Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα και τη δικιά μας χώρα. Γι’ αυτό θ’ αρχίσω έτσι... Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι... Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου… Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή. Καταγγέλλω, κάθε "σκέψη" που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή. Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά».

Όλα τα παραπάνω σίγουρα τα έχουν σκεφτεί και τα έχουν εκφράσει πολλοί. Είναι όμως η θέση του Αργύρη Πανταζάρα που τα κάνει ακόμα πιο ισχυρά και με μεγαλύτερη απήχηση. Ένας τρομερά ταλαντούχος ηθοποιός, ο οποίος θα βρίσκεται λογικά και του χρόνου στους υποψηφίους για τον ρόλο του Μεφιστοφελή στον Φάουστ της Ευαγγελάτου, που θα μπορούσε να απολαμβάνει την καθολική αποδοχή και την υποκριτική του δύναμη, στρέφει τους προβολείς εκεί που θα έπρεπε να είναι στραμμένοι συνεχώς. Όχι μόνο για μας τους ημεδαπούς. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες δείχνουμε καθημερινά την ουσία μας. Είναι κυρίως οι άλλοι που μυρίζουν ανθρωπίλα και όχι ανθρωπιά.

Είναι λες και το βραβείο Χορν απαιτούσε κάποιον να αποδείξει ότι το αξίζει εκείνη τη στιγμή και ο Αργύρης το απέδειξε. Προφανώς και δεν ήταν αυτό το κίνητρο του. Αλλά οι καιροί ου μενετοί και ο Αργύρης είναι από αυτούς που πρέπει να τους δείχνουμε στα νέα παιδιά ως πρότυπα. Δεν είναι υπερβολή ή κούφια φιλοφρόνηση. Είναι η ανάγκη όλων μας να πιστέψουμε σε καλύτερους ανθρώπους. Και οι καλύτεροι άνθρωποι σημαίνουν έναν καλύτερο κόσμο. Η τελευταία του φράση τα λέει όλα. Δεν είναι ζήτημα απλού ενδιαφέροντος και παρατήρησης. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να γίνουν παρίες για μια πιο ασφαλή ζωή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Κυρίως των εχόντων ένα αξίωμα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Τσανγκ είναι τελικά ο πιο αδικημένος (και ειλικρινής) παίκτης του Survivor - Κεντρική Εικόνα
Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι από τους φανατικούς του Survivor. Θα το παρακολουθήσω ευχάριστα όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να με ενδιαφέρει στα υπόλοιπα κανάλια, αλλά θα...
 Róisín Murphy, τελικά είσαι θεά ή απαράδεκτη; (pics & vids) - Κεντρική Εικόνα
Ήρθε στην Αθήνα το 2008 και από άτομο που εμπιστεύομαι, είχα ακούσει τα καλύτερα για δαύτη. Ειλικρινά μετανιωμένη που δεν κατάφερα να τη δω τότε, μόλις ανακοινώθηκε το live της...
Ο Γερούν τραβάει τις μπούκλες του - Κεντρική Εικόνα
Το γνωρίζαμε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι και ο πιο συμπαθής και πρόσχαρος άνθρωπος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι πως πρόκειται περί ενός συμπλεγματικού πολιτικού....

Best of internet