Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

10 αλήθειες για τα Κονδυλώματα

Παρασκευή, 4. Νοεμβρίου 2016 - 13:18
10 αλήθειες για τα Κονδυλώματα - Κεντρική Εικόνα

Διαβάστε σε λιγότερο από δέκα λεπτά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και σταματήστε να ανησυχείτε.

Ο δερματολόγος αφροδισιολόγος του MC Medical Center Δρ. Δημήτριος Καραφουλίδης μας λύνει όλες μας τις απορίες.

1. Ο ιός HPV (Human papillomavirus) είναι το όνομα ενός συνόλου ιών που μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Κάποιοι από αυτούς προκαλούν θηλώματα ή αλλιώς μυρμηγκιές στα χέρια ή πόδια, και άλλοι μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Στους άνδρες, μερικοί τύποι του ιού που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα προκαλούν μόνο κονδυλώματα, ενώ άλλοι τύποι είναι συνδεδεμένοι με ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο (μπορούν να διαγνωστούν μέσω του PAP τεστ) και έχουν κίνδυνο να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

2. Ο Human papillomavirus (HPV) είναι ένα πολύ κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπου εκτιμάται παγκοσμίως πως το 80% του πληθυσμού το έχει κολλήσει σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί σε οποιονδήποτε έχει σεξουαλικές επαφές.

 

3. Ο ιός HPV μεταδίδεται από την επαφή/τριβή δέρματος με δέρμα, όχι μέσω ανταλλαγής σωματικών υγρών.

 

4. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός είναι αβλαβής, και τα περισσότερα άτομα δεν έχουν συμπτώματα. Το σώμα «καθαρίζει» τις μολύνσεις του HPV με φυσικό τρόπο.

 

5. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί από τον ερωτικό σύντροφο στον άλλο, να παραμείνει ανενεργός και αργότερα να εμφανιστεί ή να μεταδοθεί χωρίς να έχει καταλάβει το άτομο πως τον έχει, σε επόμενο σύντροφο ή ακόμα και σε σύζυγο.

 

6. Μερικοί τύποι του ιού HPV με υψηλό κίνδυνο, μπορούν σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν καρκίνο αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

 

7. Οι γυναίκες πρέπει απαραιτήτως να κάνουν κάθε χρόνο PAP τεστ αλλά και HPV DNA test εφόσον έχουν διαγνωστεί παλαιότερα με HPV.

 

8. Τα προφυλακτικά μειώνουν αλλά δεν καλύπτουν πλήρως το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την επαφή δέρμα με δέρμα, και αυτό σημαίνει πως τα σημεία τα οποία δεν καλύπτει το προφυλακτικό, είναι επιρρεπή στο να μεταφέρουν τον ιό. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, τόσο από τα κονδυλώματα όσο και από άλλα αφροδίσια νοσήματα.

 

9. To HPV DNA test ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).

 

10. Η πιο αποτελεσματική και ενδεδειγμένη μέθοδος για τα δερματικά κονδυλώματα είναι η θεραπεία με Laser CO2. Με τη χρήση του χειρουργικού laser CO2 προσφέρει την άμεση αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στελεχών του ιού (HPV 16, HPV 18, HPV31 και HPV 45) που αναπτύσσονται στο δέρμα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία.

Αν υπάρξει υποψία για ύπαρξη κονδυλωμάτων πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθείτε δερματολόγο αφροδισιολόγο το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και κατόπιν να προχωρήσετε σε θεραπευτική αγωγή.

Ιατρική Ομάδα MC Medical Center

Διαβάστε περισσότερα:

Να παρακολουθήσω τα Βραβεία Oscar; Ευχαριστώ, δε θα πάρω! - Κεντρική Εικόνα
Τα βραβεία Oscar αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους θεσμούς των Αμερικανών, μιας και κάθε χρόνο η τελετή απονομής θεωρείται το πιο πολυσυζητημένο event της χώρας. Της Όλγας...
Όποιος χάρηκε που το ΚΠΙΣΝ παραδόθηκε στο δημόσιο, ας σηκώσει το χέρι του (pics & vid)  - Κεντρική Εικόνα
Τί κρίμα που δε ζει πια ο Λέοναρντ Κοέν, του οποίου τα κόκκαλα μάλλον τρίζουν παρατεταμένα από την Πέμπτη. Λόγω της μεγάλης εκτίμησης που τρέφει προς το πρόσωπό του ο Προέδρος του...
Φάουλ του Νίκου Φίλη η κριτική στο θέμα των εξοπλιστικών - Κεντρική Εικόνα
Στο πρόσφατο παρελθόν υποστήριξα τον τέως υπουργό Παδείας Νίκο Φίλη, για όσα είπε για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Την Πέμπτη, επανήλθε με νέες...

Best of internet